Голова Черкаської обласної ради Валерій Черняк про… - «Нова доба», №43, 24 травня 2012 року

24 травня 2012, 20:14
…нараду з питань ЖКГ

– Нарада, що відбулася в Сумах за участю Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолія Близнюка, свідчить про те, що держава опікується проблемами цієї галузі. В ході роботи було піднято цілий пласт проблем, що є нині в комунальній сфері, та обговорено шляхи подолання негативних явищ, зокрема, й у відносинах «надавач послуг – споживач». Адже значна кількість проблем галузі якраз і виникла від того, що багато споживачів заборгували комунальникам за надані послуги. А нестача обігових коштів впливає на це. Крім того, вимоги людей щодо поліпшення якості послуг дедалі зростають.

Який висновок напрошується з наради? Одним із головних механізмів в сучасних умовах модернізації систем життєзабезпечення є державно-приватне партнерство, що широко використовується в багатьох країнах світу. Тільки завдяки такому підходу, пошуку альтернативних рішень, визначення конкретних джерел фінансування вдасться добитися необхідних зрушень у цій галузі тощо. Вже те, що нарада відбулася в травні, задовго до нового опалювального сезону, додає оптимізму. Хоча, розглядалися різні питання.

Тепер центр уваги та конкретних дій влади треба перенести на місця. З цією метою, з урахуванням міжнародного досвіду застосування державно-приватного партнерства, буде розроблено низку пілотних проектів для вирішення завдань у житлово-комунальній сфері.

…нараду-семінар заступників голів обласних рад

– Приймати гостей будь-якого рангу на семінари, де вивчається досвід черкаської влади у розв’язанні тих чи інших життєвих питань, – завжди почесно. Ось і цього разу відбувся Всеукраїнський семінар, організований керівництвом Верховної Ради України, на якому вивчався хід реалізації програм соціально-економічного розвитку області. Характерно, що в нараді-семінарі взяли участь і виступили з інформацією обидва голови – облдержадміністрації і обласної ради. Учасникам наради презентували найпріоритетніші програми Черкащини, які на теренах області успішно втілюються життя. Їх доповнили виступи керівників управлінь облдержадміністрації, відбувся обмін думками. Звичайно, керівники органів місцевого самоврядування, які з’їхались з усієї України, мали також добру нагоду поспілкуватися між собою. Ми гостинно показали завершену і введену в дію обласну дитячу лікарню, відремонтоване приміщення річкового вокзалу. Гості ще до початку семінару вклонилися пам’яті Т.Г. Шевченка в Каневі, а завершили свою роботу в Чигирині, де відвідали музей Богдана Хмельницького та Замкову гору.

…роботу Всеукраїнської науково-практичної конференції Асоціації головних лікарів України щодо ефективності управління та ресурсного забезпечення закладів охорони здоров’я на сучасному етапі розвитку галузі, що відбулася у м. Чернівці

– Проблеми в галузі охорони здоров’я України особливо актуальні. Про це відомо широкому загалу і фахівців медицини, і безпосередньо мешканцям області. Цього коментаря буде замало, щоб висвітлити їх. Багато питань, в тому числі й ті, що обговорювалися на конференції, ще будуть обговорюватися, в першу чергу, фахівцями, в коридорах влади, а також матимуть важливе значення для суспільства в цілому. Тобто, це тема окремої розмови.

Однак зазначу, що в центрі уваги на цьому поважному зібранні були напрацювання, здобутки та допущені недоліки в реалізації тих заходів, що здійснюються при проведенні реформування галузі охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та м. Київ. Слід додати, що ця реформа відбувається в складній не лише економічній та соціальній ситуаціях, але й медико-демографічній. Разом з тим, учасники засідання наголосили на доцільності продовження вже розпочатих змін, при цьому обов’язково враховуючи соціальну захищеність громадян та доступність надання медичної допомоги для людей в залежності від їх фінансового стану.

Учасники конференції прийняли резолюцію, яка стане програмою дій на найближчу перспективу. Пропонується на основі обґрунтованих і узгоджених принципів напрацювати проект основоположного документу – Доктрину охорони здоров’я в Україні, підготувати проекти законів «Про самоврядування лікарської професії» і про медикаментозне забезпечення, провести в листопаді-грудні 2012 року з’їзд медичних працівників.

Конференція проходила під головуванням Віце-прем’єр-міністра – Міністра охорони здоров’я України Раїси Богатирьової. Її виступ носив конкретний і кардинальний зміст щодо питань порядку денного. Йшлося про розв’язання проблем з надання медичних послуг первинної ланки охорони здоров’я, екстреної медичної допомоги, забезпечення кадрами, запровадження обов’язкового медичного соціального страхування, правового статусу медзакладу і його працівників тощо.

Федір Пилипенко, «Нова доба», №43, 24 травня 2012 року



Source URL: https://oblradack.gov.ua/729-golova-cherkaskoyi-oblasnoyi-radi-valery-chernyak-pro-nova-doba-43-24-travnya-2012-roku