Наталія Горбенко: «Краще передбачити, аніж розбиратися з наслідками» - «Черкаський край», №67, 31 серпня 2012 року

31 серпня 2012, 20:27
Постійна комісія праці та соціального захисту населення Черкаської обласної ради — найменша за кількістю депутатів. Але саме їм найчастіше доводиться стикатися з людськими проблемами. Про виконання президентських ініціатив та про стан соціальної сфери регіону загалом «Черкаський край» поцікавився у голови постійної комісії, депутата обласної ради Наталії Горбенко.

– Наталіє Арсентіївно, як голова постійної комісії з питань праці та соціального захисту населення Черкаської обласної ради, ви щодня зустрічаєтеся з людьми. Чи підтримують черкащани шляхи втілення соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича?

— Ці ініціативи спрямовані на покращення життя наших громадян, вони діють, а отже, мають у суспільстві позитивний відгук. Так, люди усвідомлюють важливість реформ і підтримують їх. Натомість нагальним стало питання утримати соціальні стандарти в межах високих досягнень. Дотримуватися своєрідного еталону покращення життя. Як-то кажуть, тримати високу планку.

Цими днями на засіданні Кабінету міністрів України розглянуть проект державного бюджету на 2013 рік. І наскільки мені відомо, наступним етапом президентських ініціатив стане закладання достатньої кількості коштів для фінансування Загальнодержавної програми реформ і розвитку житлово-комунального господарства. Вбачаю в таких рішеннях виважений механізм. По-перше, покращити матеріальне становище громадян, а надалі вдосконалювати систему житлово-комунального господарства. Переконана, що замість банального «латання дір» буде запущено програму модернізації та заміни старих комунікацій. Про це неодноразово наголошував голова Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Володимир Рибак. Оскільки проблеми ЖКГ торкаються і студента, і поважного чиновника, і мешканця 9-го поверху, і власника приватного будинку. Бо в кожній оселі має бути постійне водопостачання, тепло і світло.

— Ви неодноразово наголошували на тому, що новий Закон України «Про зайнятість населення» дасть нові робочі місця, а «легкість» реформ відчують і роботодавці, і безробітні. Нещодавно Президент підписав цей закон. Що, на ваш погляд, стане рушієм у сфері зайнятості населення?

— В законі багато нововведень. Миттєво ці нововведення не стануть догмою. В першу чергу, ситуацію покращить запровадження компенсації по єдиному соціальному внеску за створення робочих місць для молоді без досвіду роботи, інвалідів, сиріт, батьків з дітьми до 6-ти років чи дітьми-інвалідами, людей віком від 50 років, звільнених з місць позбавлення волі. Щойно роботодавці розберуться з механізмом цього нововведення, перелічені мною категорії людей зможуть влаштуватися на роботу. Але, зауважте, що знайти роботу — це лише 5% перемоги. Людина має хотіти працювати й вдосконалювати свої вміння, інакше жодні закони не допоможуть.

— Вперше в Україні звернули увагу на родини, які вдома доглядають психічно хворих. Як на Черкащині виконується ця ініціатива?

— Розмір допомоги для забезпечення домашнього догляду за психічно хворими зріс у 10 разів і становить трохи більше 1 тисячі гривень. У 2012-му році на ці виплати для Черкаської області передбачено 371,6 тисячі гривень. Станом на 1 липня 2012-го року перерахунок допомоги проведено 117-ти особам, а загальна сума доплати склала 54,2 тисячі гривень. Нарешті такі родини відчули, що держава піклується про них. Сподіваюся, що збільшення цієї допомоги значно зменшить статистику оформлення психічно хворих в інтернати, і дозволить утримувати їх у домашніх умовах.

— Достойного соціального забезпечення потребують не тільки малозахищені категорії черкащан, а й соціальні працівники. Ви погоджуєтеся з такою думкою?

— Який би соціальний заклад мені не доводилося відвідувати — всюди працюють хороші люди. А запитаєш їх про зарплату — маленька. Нині в Кабінеті міністрів України шукають шляхи, що дозволять дати достойне соціальне забезпечення працівникам соціальної сфери. Особливої уваги заслуговують ті, хто доглядає мешканців інтернатів. Побути у таких закладах кілька годин — морально важко, а люди роками там працюють.

Підвищення зарплати соцпрацівникам сприятиме роботі на випередження. Перш за все це стосується роботи із сім’ями, які потрапили в складні життєві обставини. Адже багато проблем можна вирішити тільки-но вони зароджуються. Краще передбачити, аніж розбиратися з наслідками.

Лариса Кравченко, «Черкаський край», №67, 31 серпня 2012 року



Source URL: https://oblradack.gov.ua/751-natalya-gorbenko-krasche-peredbachiti-anzh-rozbiratisya-z-nasldkami-cherkaskiy-kray-67-31