Валерій Черняк: моє місце в партійному списку зобов’язує не займатися агітацією, а працювати! - «Черкаський край», №79, 12 жовтня 2012 року

12 жовтня 2012, 20:33
– Валерію Петровичу, до дня голосування і виборів народних депутатів до Верховної Ради України залишилося зовсім небагато часу. Нам відомо, що Ви є також кандидатом у народні депутати і йдете до Верховної Ради України у партійному списку Партії регіонів. Це полегшує Ваше завдання в цій кампанії чи навпаки – якимось чином ускладнює? Як Ви агітуєте за свою політичну силу?

– Ви розумієте, коли розпочинається політична боротьба, і особливо до вищого законодавчого органу нашої держави, то легких завдань не буває. Взагалі, у житті (а я в цьому глибоко переконаний з особистого життєвого досвіду) нічого легко не дається. У будь-якій сфері діяльності.

Але я скажу вам інакше. Я не прихильник виголошення обіцянок і декларацій, як дехто розуміє агітацію. Вважав і вважаю, що найкраща агітація – це конкретна прагматична робота влади, яку я також представляю, щоб якомога швидше вирішити проблеми наших людей. Їх багато. І багато робиться на місцях, у регіонах.

Поступово, але неухильно і невідступно долаємо те, що було запущено в минулі роки. Але не все зразу. Головне – напрямок правильний і він підтримується людьми на місцях.

– Опозиція, як завжди, критикує владу, шукає якісь недоліки. Що Ви скажете на це? З якими набутками працює область?

– Опозиція завжди критикувала і буде критикувати. Це їхнє головне завдання. Але сьогодні давайте глянемо на тих, хто в опозиції. Вони ж були при владі попередні роки. І що ж зробили? Що можуть, ні – не розповісти, а показати зробленого? Тому і займаються демагогією.

Я не хочу бути в такому випадку голослівним, бо нашій команді є що продемонструвати. Не лише в обласному чи районних центрах, але й у багатьох віддалених населених пунктах.

В цілому в області закріпилася позитивна тенденція в промисловості. Успішними є результати праці в сільському господарстві, інших галузях економіки. Завдяки цьому успішно наповнюється бюджет і на кожній сесії цього року розглядається розподіл додаткових коштів. Тобто, є що ділити!

За останні два роки освітлено майже три тисячі кілометрів сільських вулиць. Відкрито 36 соціальних аптек, додатково – вісім пунктів швидкої медичної допомоги у найбільш віддалених від райцентрів селах. Не закрили, а відновили роботу 16 дитячих дошкільних установ. Стовідсотково забезпечили заклади освіти доступом до мережі Інтернет. Відновлено і збудовано 47 спортивних об’єктів, в тому числі майже 40 багатофункціональних майданчиків у сільській місцевості. Головне, що певні кроки виконуються в різних сферах життєдіяльності наших людей.

Конкретні справи, які вже зробила влада і ще буде робити, красномовніші за будь-яку агітацію. Тому я особисто працюю над вирішенням конкретних проблем і націлюю депутатів обласної ради не стояти осторонь потреб людей. І це не лише у період, коли триває виборча кампанія.

– Ви охарактеризували, що в загальному зроблено обласною владою на Черкащині. Зрозуміло, що це далеко не повний перелік. Разом з тим, хотілося, щоб Ви розповіли дещо детальніше, наприклад, про галузь освіти. У пам’яті багатьох залишилися гарні спогади про вручення шкільних автобусів на Соборній площі…

– Так, це було справжнє свято. Того дня до сільських шкіл поїхало 43 автобуси. А всього придбано в останні два роки – 86. Це тоді, коли попередня влада взагалі припинила надходження до сіл автобусів для підвезення дітей до школи.

За попередні десять років на Черкащині було закрито 105 дошкільних навчальних закладів. А за 2 роки роботи нової команди вже відновлено роботу 16-ти. Як результат – за показником охоплення дітей дошкільними закладами – ми перші в Україні!

За цей же час для шкіл придбано 1445 комп’ютерів, підключено до Інтернету всі шкільні бібліотеки.

А будівництво двох нових шкіл – Драбівської у 2010 році та Родниківської в Уманському районі у 2012, на які всі чекали майже 20 років? Це також реальні дії, а не порожні слова.

Влада не забуває і про соціальний захист педагогічних працівників. Лише за останні два роки 88 освітянських родин отримали житло, зокрема, в сільській місцевості – 78. У тій же сільській місцевості області забезпечено 100 відсоткове безкоштовне підвезення до місця роботи і додому більше 2 тисяч педагогічних працівників.

Взагалі, керівництво області рішуче змінило на краще ситуацію з фінансування освітньої галузі. Якщо середньорічний обсяг видатків на освіту в попередні роки складав ледь більше 830 мільйонів гривень, то нині вони збільшилися більш, ніж у 2 рази і сума видатків сягає близько 2 мільярдів гривень. Середня заробітна плата в освітній сфері збільшилася у 2,5 рази.

– Так, багато гарних змін відбулося. Разом з тим, ми не можемо не запитати Вас про охорону здоров’я, адже за два роки в цій галузі сталися кардинальні зрушення. Це – відкриття Обласної дитячої лікарні, двох відділень гемодіалізу, відділень швидкої допомоги у віддалених населених пунктах. Чого ще очікувати найближчим часом?

– Мені дійсно близька та рідна ця тема і навіть зараз, коли я працюю у владі, найбільше вболіваю за охорону здоров’я. Але, ви знаєте, тут я іще більше пізнав, як нелегко забезпечити гідний рівень життя для людей. Щоденно кожна сфера – і медицина, і освіта, і культура, і соціальний захист, як і галузі економіки – сільське господарство чи промислове виробництво, потребують значних коштів. Бюджетні ж можливості не безмежні. Але, як кажуть, кожному болить своє…

Я веду до того, що в рамках таких значних різногалузевих потреб, за останні два роки було дуже багато зроблено для розвитку й зміцнення сфери охорони здоров’я.

Безперечно, найбільш знаковою подією стало відкриття обласної дитячої лікарні. Про це не можна не казати, адже медичний заклад устаткований найсучаснішим обладнанням. За час введення в дію тут отримали лікування та консультування вже майже 65 тисяч дітей. І не тільки черкащан.

А робота щодо розвитку цього закладу триває. Наприклад, на базі лікарні створено міжрегіональний центр реабілітації дітей з ураженнями нервової системи, де вже проведено 300 курсів реабілітації, проліковано більше 200 дітей. Тут зможуть отримувати лікування діти не лише Черкащини, а й інших регіонів України.

На сьогодні в Центрі за кошти благодійників встановлено сучасне високотехнологічне реабілітаційне обладнання на суму понад 7 мільйонів гривень. Зокрема, нещодавно запрацював унікальний апарат – локомат. Він дозволяє вчити ходити дітей, хворих на ДЦП, а також після травм, операцій, коригувати стереотип руху. Такого обладнання в Україні в жодному закладі немає. Навіть у Росії таких апаратів для дітей лише два. Закуплено його у Швейцарії і коштує більше 6 мільйонів гривень.

Окрім того, у нинішньому році заплановано відновлення роботи обласного дитячого санаторію «Пролісок», приміщення якого планується використовувати як філію Центру реабілітації, де передбачено при потребі проживання дітей з інших областей України з батьками.

Наступним масштабним проектом, який реалізовується в області, є консультативно-діагностичний центр. Його будівництво проводиться на території обласної лікарні. Основні роботи будуть завершені вже до кінця жовтня. Ще місяць-півтора потрібно буде, щоб провести налагоджувальні роботи з водо-, теплопостачання та вентиляції тощо. На повну потужність діагностичний центр зможе запрацювати з нового 2013 року. Переконаний, що ця установа стане ще одним чудовим подарунком для жителів краю і справжньою гордістю Черкащини.

– Валерію Петровичу, виконання тих чи інших програм і заходів, про що йшлося вище, побачили і відчули люди. Які б ще аргументи назвали на свою користь і користь партії, яку представляєте?

– Як головний позитив відзначу економічно поступальний розвиток регіону – сьогодні відновлюється робота багатьох підприємств, створюються нові робочі місця, і це шлях до зайнятості людей та гідної заробітної плати.

Хто б і що не говорив, але динамічно зростає середньомісячна заробітна плата. Наприклад, якщо у 2010 році вона становила 1835 гривень, то нині вона досягла 2445 гривень.

Соціальними ініціативами, які проголосив Президент України, передбачено поступове збільшення пенсій та виплат для різних категорій громадян. Середній розмір пенсій на Черкащині нині складає 1296,56 гривні. Щомісячна виплата пенсій пенсіонерам області з початку року збільшилася майже на 70 мільйонів гривень або на 13,6 відсотка.

А цільова, конкретна, адресна допомога ветеранам області щодо протезування зубів та забезпечення слуховими апаратами тощо? Потреби цих категорій у нашій області забезпечені стовідсотково. Прикладів багато.

– Валерію Петровичу, після 28 жовтня, тобто після виборів, життя продовжиться. Щоб Ви побажали мешканцям області?

– Вибори завершаться і буде видно, хто йшов до людей відкрито й чесно, а хто лукавив та обіцяв «манну небесну». Особливо «обіцянками-цяцянками» страждають мажоритарники. Як кажуть – наобіцяли й поїхали. Декого з таких кандидатів черкасці можуть не побачити вже ніколи. Мені ж жити й працювати тут і після виборів. Тому моє місце там і з тими, хто не роздає обіцянок, а працює. Тільки працею, згуртованістю, влада разом з територіальними громадами, спільно зробить життя людей кращим.

Переконаний, що і люди зроблять вибір на користь тих, хто довів на ділі, а не на словах, що може працювати, хто займається не демагогією, а конкретною роботою.

Ф. Іванченко, «Черкаський край», №79, 12 жовтня 2012 року



Source URL: https://oblradack.gov.ua/759-valery-chernyak-moye-msce-v-partynomu-spisku-zobovyazuye-ne-zaymatisya-agtacyeyu-a-pracyuvati