«Ціни на ліки контролюватиме обласна влада»

16 жовтня 2012, 10:12
Анатолій Котов, «Черкаський край», №80, 16 жовтня 2012 року

Як утримати ціну на лікарські препарати вітчизняного виробництва й при цьому не привести до банкрутства мережу комунальних аптек — вирішували вчора на нараді з керівниками комунальних аптечних закладів Черкащини, яку провів голова обласної ради Валерій Черняк.

Він зазначив, що у березні цього року Президент України Віктор Янукович проголосив курс на впровадження нових соціальних ініціатив та водночас дав доручення уряду навести порядок у ціноутворенні на ліки.

— Це питання надзвичайно важливе, і сьогодні дуже цікавить багатьох черкащан, — наголосив Валерій Петрович.

За його словами, Міністерство охорони здоров’я затвердило перелік лікарських засобів, що зареєстровані в Україні та на які оптово-відпускні ціни встановлюються за єдиними правилами. Вже з 1 серпня ціни на ліки для гіпертоніків перебувають під контролем держави і роздрібна ціна на лікарські засоби не має перевищувати 37,5% від граничної оптово-роздрібної ціни.

Також Валерій Черняк повідомив, що з 5 вересня передбачено впровадження механізму часткового відшкодування вартості лікарських засобів суб’єктам господарювання, які провадять господарську діяльність на підставі ліцензії, незалежно від форм власності та підпорядкування, аптечні заклади яких розташовані в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

На сьогодні, за словами голови обласної ради, на ліки вітчизняного виробництва дозволена націнка не більше 25 відсотків.

У свою чергу, генеральний директор обласного комунального підприємства «Фармація» Олег Борисенко запевнив присутніх, що фармацевтична служба працює на виконання всіх завдань, які ставить уряд стосовно ціноутворення і наявності та якості лікарських препаратів.

— Поріг націнки по нашому підприємству на десять відсотків нижчий визначеної урядом межі й складає п\'ятнадцять відсотків. Але подальше здешевлення лікарських засобів у комунальних аптеках може призвести до того, що ми не зможемо рентабельно утримувати аптеки «Фармації».

Як вихід із цієї ситуації, Олег Борисенко запропонував створити таке комунальне підприємство, яке робитиме «суттєві оптові закупки ліків» на заводах-виробниках за нижчими цінами, оминаючи посередників, і тим самим впливати на роздрібну ціну в бік її зниження.

Директори аптечних закладів підтримали керівника «Фармації», однак зауважили, що працювати прибутково стає все важче в умовах жорсткої ринкової конкуренції. Заробітна плата, опалення, електроенергія, інші комунальні послуги — на все це йдуть чималі кошти, які ще потрібно заробити.

Учасники зустрічі обговорили цю проблему та внесли свої пропозиції щодо її вирішення.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/1062-cni-na-lki-kontrolyuvatime-oblasna-vlada