Пенсії день у день, без будь-яких затримок

15 травня 2013, 12:10
«Молодь Черкащини», №20, 15 травня 2013 року

– Володимире Петровичу, на останній колегії ОДА її голова Сергій Тулуб аж з притиском сказав: «Не дай Боже, хоч один ветеран чи учасник війни до Дня Перемоги не отримає свою пенсію».

– Бог дав, Уряд допоміг, та й управління Пенсійного фонду доклало усіх зусиль, щоб кожен пенсіонер отримав належне. Сергій Борисович та його заступники завжди підтримують і сприяють нам у роботі й постійно тримають на контролі питання пенсійного забезпечення черкащан. Наголос голови на своєчасності виплати пенсій був продиктований тим, що майже половину травня установи, організації – вихідні. Перерахування коштів у ці дні не проводиться, але поряд з цим органи Пенсійного фонду повинні виплатити з 1 по 12 травня пенсії 163 тисячам пенсіонерів області на загальну суму 224 млн. грн. Оскільки виплату пенсійних коштів здійснюють підприємства поштового зв\'язку та банківські установи, голова ОДА дав доручення органам влади об\'єднати зусилля наші та перелічених відомств. Можу проінформувати читачів «Молоді Черкащини», що саме завдяки спільним зусиллям пенсіонери отримали свій пенсійний заробіток своєчасно.

– Звідки беруться такі гроші?

– Насамперед за рахунок сплати коштів платниками єдиного соціального внеску.

– А хто ними є?

– Платниками до Пенсійного бюджету є підприємства, установи, організації усіх форм власності, визначені законом «Про загальнообов\'язкове державне пенсійне страхування» та фізичні особи – наймані працівники, які застраховані в системі загальнообов\'язкового державного соціального страхування.

– Тобто ніхто не звільнений від сплати внеску?

– Пільг не передбачено. Водночас кошти також надходять із Державного бюджету для фінансування пенсійних програм, які фінансуються поза солідарною системою.

– Аж не віриться, що, кожен уже побіг і сплатив?

На жаль, станом на 1 квітня цього року загальна заборгованість платників становить 90 млн. грн., що на 20 відсотків більше, ніж було на початок року. Зокрема, заборгованість платників зі сплати страхових внесків на загальнообов\'язкове державне пенсійне страхування становить 26,3 млн. грн., що на 201,2 тис. грн. або на 0,8 відсотка більше, ніж на початок року. Крім заборгованості зі сплати страхових внесків, які існували до 2011 року, утворилася заборгованість із єдиного внеску на загальнообов\'язкове державне соціальне страхування, яка становить 35,4 млн. грн. У січні-березні 2013 року заборгованість з єдиного внеску зросла на 10,9 млн. грн., або на 44,8 відсотка.

- Виникає питання: де ж найбільше «передовиків»?

- Найбільша заборгованість зі страхових внесків до Пенсійного фонду – за платниками м. Черкаси – 10,6 млн. грн., м. Сміла – 5,6 млн. грн., м. Умань – 1,0 млн. грн., у Кам\'янському – 1,7 млн. грн., Маньківському – 1,6 млн. грн., Черкаському – 1,0 млн. грн. районах.
Найбільша заборгованість з єдиного соціального внеску за платниками м. Черкаси – 12,4 млн. грн., м. Умань – 4,5 млн. грн., м. Сміла – 3,6 млн. грн., у Черкаському – 2,6 млн. грн., Жашківському – 2,0 млн. грн., Золотоніському – 1,6 млн. грн., Чорнобаївському – 1,2 млн. грн. районах.

– Цікаво знати, чи є прикладом високої платіжної дисципліни підприємства державної та комунальної форм власності?

– І тут, на жаль, заборгованість підприємств, які знаходяться у сфері державного управління, становить 19,3 млн. грн., або 31,3 відсотка боргу платників області зі страхових внесків (61,7 млн. грн.). Найбільшу заборгованість мають підприємства Фонду державного майна України – 8,3 млн. грн., Міністерства промислової політики України – 5,0 млн. грн., Державного агентства резерву України – 2,2 млн. грн., Міністерства оборони України – 1,2 млн. грн., Міністерства аграрної політики та продовольства України – 678,6 тис. грн., ДАК «Хліб України» – 1,1 млн. грн. Значну суму боргу (9,4 млн. грн., або 15,2 відсотка) мають підприємства, які належать до сфери управління органів місцевого самоврядування. У першому кварталі заборгованість комунальних підприємств у платежах до Пенсійного фонду зросла на 1 млн. 088 тис. грн. і становить 10,6 млн. грн.

– Як відомо, того, хто порушує закон, чекає покарання. А як у вас? «По голівці гладите» чи «ну-ну»?

– Тут не до жартів, справа державної ваги. Можна, звичайно, зрозуміти керівника, який не має коштів для розрахунку з батьками чи своїми колишніми працівниками, які у свій час дбали про його добробут. Але часто такі очільники, не сплачуючи єдиного внеску, ускладнюють і без того непросту фінансову ситуацію підприємства. Сьогодні штрафні санкції та пені складають майже 10 млн. грн., які тягарем, інколи непосильним, лягають на бюджет підприємств. Ми змушені застосовувати жорсткі заходи, які виливаються у зазначену суму санкцій.

– І...?

– Вже цьогоріч на посадових осіб підприємств-боржників накладено 160 адміністративних штрафів на суму 105,1 тис. грн. Органами Пенсійного фонду проводиться позовна робота зі стягнення до бюджету Фонду заборгованості платників, яка виникла. До окружного адміністративного суду подано 367 позовів на загальну суму 7,3 млн. грн. Станом на 01.04.2013 р. на виконанні в органах державної виконавчої служби знаходиться вимог органів Пенсійного фонду на суму 13,0 млн. грн. та виконавчих листів суду на суму 10,7 млн. грн. Від заходів державної виконавчої служби у січні-березні п. р. надійшло 6,7 млн. грн. Стан виконання виконавчих проваджень зі стягнення заборгованості на користь органів Пенсійного фонду України перебуває на постійному контролі у відділі державної виконавчої служби Головного управління юстиції у області. 26 лютого 2013 року за ініціативою головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області проведено спільну нараду із головним управлінням юстиції у Черкаській області, за результатами якої дано відповідні доручення. На сім керівників підприємств-боржників подано матеріали на розірвання контрактів трудових відносин, розірвано три. До управлінь з боротьби з економічною злочинністю МВС України для вжиття заходів реагування в межах повноважень направлено 20 матеріалів на суму 28 млн. 081,5 тис. грн. До органів МВС направлено матеріали про порушення кримінальних справ стосовно 3 страхувальників, відкрито 2 кримінальні провадження.

Органами прокуратури в інтересах Пенсійного фонду до окружного адміністративного суду подано 5 позовів на суму 731 тис. грн. Підпорядкованими управліннями розроблені та погоджені зі страхувальниками графіки погашення заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску і страхових внесків комунальними підприємствами. Контролюються затверджені графіки погашення заборгованості зі сплати єдиного та страхових внесків ДП «Ірдиньторф» Міністерства енергетики та вугільної промисловості та Фонду Державного майна України (Черкаський приладобудівний завод, Черкаський завод хімічних реактивів).

Жорсткість пенсійного законодавства і наша непоступливість щодо боржників продиктовані обов\'язком перед пенсіонером виплатити пенсію у чітко визначений термін та обов\'язок перед найманим працівником, який у разі боргів втрачає право на страховий стаж.

– Не всім зрозуміло, кому ж підпорядкований Пенсійний фонд?

– Пенсійний фонд України є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується КМУ через Міністра соціальної політики України. Фонд самостійно вирішує питання призначення, нарахування, виплати пенсій, формує бюджет Пенсійного фонду, а також державний реєстр страхувальників та застрахованих осіб. Фонд створив та розвиває базу персоніфікованого обліку відомостей про доходи громадян, здійснює загальнообов\'язкове державне соціальне страхування та ряд інших надзвичайно важливих для суспільства функцій. До речі, Пенсійний фонд України є найпотужнішим інвестором регіону, бо за 4 місяці цього року «ввіз» як дотацію в область 1,3 млрд. грн. «живих» грошей, виплативши пенсії на суму більше 2,3 млрд. грн.

– Не втримуюсь від компліменту. Вражає ваша точність викладу, розуміння проблеми і шляху її розв\'язання.

– Бо за спиною 47 років стажу, із якого 30 – досвід державної служби. В мене були мудрі, висококваліфіковані вчителі. І сьогодні теж є з кого брати приклад.

– Але ж тепер і ви навчаєте та слугуєте взірцем?

– Про це нехай скажуть мої колеги.

– «Фоми невіруючі» та опозиціонери різних мастей так і чекають, так і виглядають, коли ж Пенсійний фонд хоч на тиждень затримає виплату пенсій.

Заспокою черкащан. Я майже 15 років очолюю головне управління, і мені довелося працювати в «гіркі» часи, коли заборгованість невиплати пенсій сягала 9 місяців. Може, хтось про це й забув, але пам\'ятаємо ми, працівники Фонду, і старші за віком пенсіонери. Я постійно чую «прогнози» про неминучість пенсійної кризи. Але час минає, а пенсії не тільки вчасно сплачуються, а й постійно підвищуються. Я відповідально заявляю, що так буде і надалі. Бо пенсія є єдиним джерелом забезпечення життєвого рівня пенсіонерів. Ніхто не візьме на себе сміливість змінити ситуацію на гірше. Своєчасне фінансування та виплата пенсій у травні є підтвердженням цього. Керівництво держави, області надто відповідально ставиться до питань пенсійного забезпечення.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/1204-pensyi-den-u-den-bez-bud-yakih-zatrimok