Звіт депутата обласної ради. Перший заступник голови обласної ради Володимир Вовченко: «Кожному з депутатів є про що звітувати»

30 жовтня 2013, 10:28
«Черкаський край», №87, 30 жовтня 2013 року

– Володимире Петровичу, Президент України на початку року виступив з ініціативою провести обговорення проекту Концепції реформування місцевого самоврядування в Україні. Як це вплинуло на діяльність обласної ради у 2013 році?

– Ініціатива Віктора Януковича спрямована на те, щоб якомога більше громадян ознайомилися з документом, внесли пропозиції. Запровадження Концепції буде здійснюватися у кілька етапів. Але необхідність реформування представницької гілки влади диктує саме життя. Я хотів би підкреслити послідовність, з якою діє Президент, і нагадати, що одним з його найперших документів на посту Глави держави є Програма економічних реформ України на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава». Окрім того, Президент виступив з соціальними ініціативами, спрямованими покращити життя ряду пільгових категорій громадян, над реалізацією яких і працює нині обласна влада. Одним із механізмів досягнення поставленої мети має бути самодостатнє повноцінне місцеве самоврядування.

– Зрозуміло, що вам як керівнику і депутату доводиться вирішувати багато питань. Яким із них приділяєте першочергову увагу?

– Системним документом для спільної роботи всіх гілок влади є обласна програма «Будуємо нову Черкащину» на 2011-2015 роки, прийнята депутатами обласної ради за ініціативи голови облдержадміністрації Сергія Тулуба. Завдяки їй в області вирішено багато складних питань не в загальному, а конкретних випадках – в тому чи іншому населеному пункті відновлено освітлення, відремонтовано ФАП чи будинок культури, замінено вікна у школі або відкрито дитсадок тощо. На контролі перебуває майже 90 програм. Серед головних я назвав би «Село Черкащини-2020»; про залучення інвестицій в економіку Черкащини; цілий ряд програм гуманітарного напряму, розвитку аграрного сектору економіки тощо.

Реалізація ряду заходів програм аграрного спрямування вже приносить свої результати – в тваринницькій галузі зросло поголів\'я великої рогатої худоби, виробництво молока в області, в рослинництві отримуємо високі врожаї.

– Через позитивні результати в економіці зростають можливості для підвищення соціальних стандартів життя наших земляків.

– Так. В області триває постійна робота з реалізації нових соціальних ініціатив Президента України. Обласна рада прийняла програму реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на 2012-2017 роки, а також програму із забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, на 2013-2015 роки. Стовідсотково забезпечено потребу в інвалідних візках, а це майже три тисячі людей з особливими потребами, а також ветерани війни. До вирішення соціальних проблем на Черкащині слід віднести відкриття обласного консультативно-діагностичного центру. Ведеться будівництво перинатального центру.

– Володимире Петровичу, ви сказали, що приємно бачити впорядковані села. Як часто ви буваєте в глибинці Черкащини?

Керівництво обласної ради частий гість у територіальних громадах. Ми практикуємо робочі поїздки в регіони, проводимо прийом громадян з особистих питань. У 2013 році голова обласної ради та заступники з робочим візитом відвідали і провели особисті прийоми громадян у 16 районах. На місцях вивчали стан справ у колективах, оперативно приймали рішення тощо. Крім того, налагоджена тісна співпраця з районними радами та підтримка сільських і селищних рад.

– Ви є депутатом конкретного виборчого округу. Чи багато часу приділяєте вирішенню проблем «своїх» виборців?

– Звичайно, найбільше уваги я приділяю Кам\'янському виборчому округу, де люди делегували мене представляти їхні інтереси в обласній раді. Тому для мене головним критерієм у роботі є задоволення потреб і запитів жителів цього округу. Мешканці району знають, що я щомісяця проводжу в м. Кам\'янка виїзні прийоми громадян. Крім цього, виїжджаю в населені пункти, де вирішую проблемні питання жителів. Такі робочі візити відбулися в селах Грушківка, Радиванівка, Михайлівка. На звернення жителя с. Михайлівка С.І. Рибака, інваліда І групи вирішено питання придбання інвалідної коляски. Сприяв газифікації с. Жаботин, реконструкції котельні Кам\'янської центральної районної лікарні; виділенню коштів з обласного бюджету для ремонту доріг у населених пунктах району. Не упускаю можливості, щоб не поцікавитися ходом будівництва приміщення спального корпусу Михайлівської школи-інтернату.

Не все вдається. Та я постійно беру участь у роботі сесій районної ради, тому обізнаний з усіма тими проблемами, що їх вносять для обговорення місцеві депутати. Депутатську діяльність намагаюсь вести прозоро і відкрито.

Крім того, хочу зауважити, що таку діяльність проводять багато моїх колег з обласної ради. Періодично на сторінках преси, по телебаченню вони звітують про свою роботу. Мене радує, що кожному з них є про що звітувати.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/1732-zvt-deputata-pershiy-zastupnik-golovi-oblasnoyi-radi-volodimir-vovchenko-kozhnomu-z-deputatv