Сергій Тулуб: «Забезпечення якісних умов життя населення на селі – головне завдання програми «Село Черкащини – 2020»

19 вересня 2013, 20:50
«Нова Доба», №67, 19 вересня 2013 року

У Черкаській області з метою забезпечення якісних умов повсякденного життя людей у селах на основі аналізу потреб окремих районів розроблена та реалізується регіональна програма «Село Черкащини – 2020». Їі метою є, насамперед, підвищення життєвого рівня населення та поліпшення якості громадських послуг.

Як зазначив під час останньої зустрічі з представниками ЗМІ голова облдержадміністрації Сергій Тулуб, за підсумками виконання Програми за перше півріччя 2013 року агропромисловий комплекс області займає провідне місце як в економічному, так і в соціальному розвитку сільських територій.

«Аграрії Черкащини завершили збір ранніх зернових та зернобобових культур, обмолотивши 308,2 тисячі гектарів ранніх зернових та зернобобових культур та намолотили 1,5 мільйона тонн збіжжя з середньою врожайністю 46,6 центнера з гектара (торік – 41,2 центнера з гектара). Поряд із цим зросла чисельність поголів\'я великої рогатої худоби, і, відповідно, збільшилося виробництво молока. У пріоритеті – виконання зобов\'язань сільгоспвиробників перед сільськими радами для покращання соціально-побутової інфраструктури в селах та питання розрахунків за земельні паї», – повідомив Сергій Борисович.

Аграрна політика обласної державної адміністрації спрямована на підтримку розвитку галузі тваринництва. У частині підтримки особистих селянських господарств започатковано підтримку розвитку молочного скотарства в особистих селянських господарствах через механізм передачі в користування жителям нетелей, придбаних на умовах співфінансування з обласного та районних бюджетів. Цього року цією програмою, яку планується завершити до кінця року, заплановано передати в користування селянам 500 голів нетелей (станом на сьогодні – 235).

Однією з важливих умов розвитку сільських територій є забезпечення комфортних умов для навчання та виховання молодшого покоління. Так, у І півріччі 2013 року в селі Красносіллі Чигиринського району відкрито дошкільний навчальний заклад «Берізка», а на базі функціонуючих дошкільних навчальних закладів додатково відкрито 12 груп для 230 дітей. У 14-ти навчальних закладах проведено капремонти спортивних майданчиків.

Для поліпшення комфорту проживання в сільській місцевості за І півріччя 2013 року введено в експлуатацію 6 підвідних газопроводів, що дало можливість газифікувати 1 602 домоволодіння та дозволило користуватися газом 6 332-ом жителям низки сільських населених пунктів Монастирищенського, Маньківського, Шполянського, Лисянського та Городищенського районів.

Крім того, за січень-червень поточного року відремонтовано 2 063 км повітряних ліній електропередачі, замінено 265 км дроту. Головним управлінням Міндоходів в області запроваджено ініціативний проект «Сучасні сервіси – селу Черкащини!» Сервіс на цей час не має аналогів в Україні.

З метою якісного медичного обслуговування населення за 6 місяців поточного року проведено капітальний ремонт ФАПу с. Новоселиці Катеринопільського району та капітальний ремонт ФАПу с. Крачківки Маньківського району. Також проведено капітальні та поточні ремонти систем опалення, енергопостачання, водогонів та водовідведення покрівель усіх закладів охорони здоров\'я.

«Одна з важливих передумов соціально-економічного розвитку сільських територій – забезпечення житлом молодих спеціалістів. Упродовж шести місяців цього року для медичних працівників області виділено 6 квартир у 5 районах області: Драбівському, Уманському, Тальнівському та Канівському. У Шполянському районі 1 квартиру отримала сім\'я лікарів. Таким чином, забезпечено житлом 7 медичних працівників. Поряд із цим із метою створення сприятливих умов в організації якісного, змістовного культурного дозвілля жителів сільської місцевості проведено ремонт будинків культури, бібліотек», – зазначив голова ОДА, підбиваючи підсумки І півріччя.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/1745-sergy-tulub-zabezpechennya-yaksnih-umov-zhittya-naselennya-na-sel-golovne-zavdannya-programi