Сергій Тулуб: Черкащина – лідер у розвитку сільського господарства нашої держави

14 листопада 2013, 17:26
«Нова Доба», №83, 14 листопада 2013 року

Три роки поспіль область займає перше місце в Україні за врожайністю ранніх зернових та зернобобових культур.

Житниця України


У січні наступного року Черкащина відзначатиме свій день народження. За 60-річний шлях розвитку область утвердилася як успішний аграрний регіон, житниця України. Сьогодні третина м\'ясопродуктів, чверть консервованих овочів та лікеро-горілчаних виробів, кожна десята тонна сирів і цукру в Україні виробляється на переробних підприємствах області, значна частина яких розташована в сільській місцевості.

У 824 сільських населених пунктах проживає майже 45 відсотків населення області. У сільському господарстві задіяно 713 підприємств та 1143 фермерські господарства. Частка області в загальнодержавному обсягу сільськогосподарської продукції становить 6,3 відсотка.

Обсяг валової продукції агропромислового комплексу в розрахунку на одну особу перевищує більш ніж удвічі загальнодержавний показник. При цьому виробництво молока збільшилося на 15 відсотків, поголів\'я птиці – у 1,7 раза, чисельність поголів\'я свиней – на 60 тис голів.

Три роки поспіль область займає перше місце в Україні за врожайністю ранніх зернових та зернобобових культур. У жовтні Глава Держави Віктор Федорович Янукович привітав наших земляків-хліборобів із цьогорічним намолотом третього мільйона тонн зерна! Це визначне трудове звершення – спільне досягнення всіх аграріїв Черкащини. Своєю напруженою, самовідданою працею вони, попри несприятливі погодні умови, вписали славну, без перебільшення, героїчну сторінку в аграрну історію Шевченкового краю!

Секрет високих урожаїв

З року в рік аграрії Черкащини домагаються рекордної врожайності зернових і зернобобових культур.

Секрет такого успіху – у наших земляках. Працьовитих, розумних, талановитих і відданих найважливішій справі – вирощувати хліб, годувати країну, створювати основу її продовольчої безпеки.

І, звичайно, у благодатних ґрунтах Черкащини, дивовижній силі наших чорноземів. Воістину, Черкащина – Богом поцілована земля. На ній народжуються генії, що стають осердям людського поступу, і на ній зростають багатющі хліба, як запорука добробуту людей.

Цьогоріч середня врожайність зернових та зернобобових культур є найвищою за часи існування області – 56,6 ц/га.

Очікується зібрати більше З млн. 800 тис. тонн зернових і зернобобових культур, що на 500 тис. тонн більше минулорічного обсягу. І лідерами тут є господарства Чорнобаївського, Кам\'янського, Корсунь-Шевченківського, Монастирищенського та Уманського районів, де з одного гектара намолочено від 62 до 58 ц/га. Уже зібрано рекордну урожайність соняшнику – з кожного гектара 30,8 центнера. Також отримали майже 600 тис тонн урожаю картоплі. Планується зібрати 190 тис. тонн сої та 300 тис. тонн овочів.

Завдяки високим показникам зібраного врожаю, область повністю виконала завдання щодо заготівлі зерна до регіональних ресурсів зерна пшениці, якого на сьогодні заготовлено 55 тис. тонн. Це дозволяє зберегти стабільну цінову ситуацію на основні види хліба та хлібобулочні вироби.

Під урожай 2014 року посіяно 216 тис. га озимих культур, з них 190 тис. га – озимої пшениці.

Складові успішного розвитку села

Запорукою розвитку села є кооперативний рух та успішні фермерські господарства.

На сьогодні в області функціонує 63 кооперативи, 5 з яких створені в останні два місяці. Найбільшу питому вагу серед них займають молочарські кооперативи. Щорічно вони збирають та поставляють на молокопереробні підприємства до 1,3 тисячі тонн молока. Це дозволило значно підвищити закупівельні ціни на сировину. Завдяки чому селяни додатково отримали по 20-40 коп. на кожній літрі зданого молока.

Важливу роль у виробництві сільськогосподарської продукції відіграють фермерські господарства Черкащини. Їх сьогодні нараховується більше тисячі й вони виробляють до 15 відсотків валового продукту.

У господарствах населення щорічно вирощується 50 тис. тонн капусти, 30 тис. тонн огірків, 35 тис. тонн помідорів, 45 тис. тонн яблук, 2 тис. тонн кісточкових плодів та 1,5 тис. тонн ягід. Ця сировина в основному реалізується перекупниками та нерідко йде на корм худобі. Щоб цього уникнути, необхідно в кожному населеному пункті створити цехи, малі підприємства для переробки. А це дозволить додатково створити робочі місця, реалізовувати місцеву продукцію в рамках акції «Товар Черкащини». Окрім того, це, у свою чергу, дозволить наповнювати місцеві бюджети.

Для насичення споживчого ринку області продовольчими товарами та недопущення необґрунтованого зростання цін на них обласна державна адміністрація розробила графіки проведення до кінця 2013 року ярмарків за участю сільськогосподарських підприємств області.

Так, уже за 9 місяців цього року в області організовано та проведено 1 626 ярмарків, із них виїзних – 846. Через такі ярмарки було реалізовано сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки обсягом 14 тис. тонн на суму майже 114 млн. гривень.

Завдяки залученню місцевих товаровиробників до реалізації власної сільськогосподарської продукції на ринках області ціна на продукти борщового набору становить трохи більше 17 грн. (що майже на 2 відсотки менше ніж загалом).



Source URL: https://oblradack.gov.ua/1790-sergy-tulub-cherkaschina-lder-u-rozvitku-slskogo-gospodarstva-nashoyi-derzhavi