При рекордних урожаях чому зарплата найнижча?

22 листопада 2013, 14:24
Валентина Гавришкевич, «Черкаський край», №94, 22 листопада 2013 року

19 листопада з робочою поїздкою в Чорнобаївському районі побував голова облдержадміністрації, Герой України Сергій Тулуб. Вранці він разом із керівниками структурних підрозділів і управлінь приїхав у село Богодухівка й відвідав стаціонарне відділення районного територіального центру соціальної допомоги.

Заклад, де панує злагода

Тут губернатора зустрічали працівники відділення та пацієнти. Як їм живеться, чого бажається? – допитувався він у літніх людей. Ті хвалили своїх доглядальників та щиро дякували, що в теплі й добрі, чисті, нагодовані й доглянуті.

Відділення розташоване в приміщенні колишньої дільничної лікарні, тепер амбулаторії сімейної медицини, тому тут при місці медична допомога для пацієнтів закладу.

Для Богодухівського відділення Сергій Борисович подарував нову пральну машину, солодощі, побажавши пацієнтам здоров\'я.

Таких стаціонарних відділень у Чорнобаївському районі два, а ще шість будинків ветеранів, які утримуються й за рахунок місцевих сільгосппідприємств.

Кому – до клубу, а кому – до центру

Потім відвідав сільський центр по роботі з ветеранами, що розташований у приміщенні колишньої початкової школи. Створений він рік тому. Там оформлено три зали: кімната бойової слави, картинна галерея (на стінах картини їхніх земляків), кімната соціально-побутової адаптації. Ще в запасі є дві кімнати, де планують розмістити перукарню і кімнату медсестри Червоного Хреста. Це, по суті, сучасний клуб, куди можуть в будь-який час приходити люди старшого віку, а насправді приходять від старого й до малого.

Тут же в сільському центрі Сергій Борисович провів особистий прийом громадян. У нього на прийомі побували троє. Ніна Гвоздь, фельдшер сільської амбулаторії, просила допомогти з придбанням автомобіля швидкої допомоги, а то хворі змушені винаймати приватні автомобілі. Бібліотекар Мирослава Міняйло клопоталася про придбання нових книг для сільської бібліотеки. Катерина Годована, голова сільської ветеранської організації, клопоталась про надання матеріальної допомоги Савісько Л.М., яка перенесла інфаркт і потребує реабілітаційного лікування.

Район передовий, а зарплата – найнижча

Після цього з Богодухівки гості перебралися в Чорнобай, де щойно відкрито в приміщенні райдержадміністрації центр адміністративних послуг. А в актовій залі районної ради відбулася зустріч голови облдержадміністрації з активом району. Він вручив завідуючій ФАПом із села Придніпровське Ларисі Шелест портативний кардіограф.

Зустрічаючись із активом Чорнобаївського району, Сергій Борисович висловив сподівання, що досвідченому Василю Корнієнку, нещодавно призначеному голові райдержадміністрації, вдасться добитися змін на краще. Сергій Тулуб відзначив, що в області 430 тисяч пенсіонерів (із населення 1 мільйон 800 тисяч, у тому числі 400 тисяч дітей), де брати кошти на пенсії? Тому потрібні робочі місця, високі зарплати, бо людина, яка працює, – не має почуватися бідною.

Чорнобаївський район один із найбільших, займає лідируючі позиції (за валовим збором зернових і врожайністю він у першій трійці), попереду і в тваринництві – Золотоніський та Чорнобаївський райони виробляють 20% м\'яса і 53% молока від обласного показника. І разом з тим в обласному рейтингу Чорнобаївський район зайняв 19-те місце серед 20. Середньомісячна зарплата в області – 2 636 гривень (таким показником область не може похвалитися, вона в другій десятці), а в Чорнобаївському районі – 2 169 грн., це найнижчий показник. В чому причина цих та інших невідповідностей – дошукувалися на цьому зібранні.

В районі вже роблять висновки та вживають заходів. Голова райдержадміністрації Василь Корнієнко розповів, що в жовтні провели моніторинг цін на продукти, в результаті хліб подешевшав на 25 коп. На черзі – моніторинг цін на медикаменти в аптеках. До кінця року середня зарплата має підвищитись на 165 гривень, є можливість створити ще 400 робочих місць.

Виступаючі клопоталися й про вирішення наболілих проблем. Голова села Наталія Кардаш – про дорогу Чорнобай-Лящівка, яку тільки навесні ремонтували, а вона вже знищена. Щодо дороги, губернатор дав доручення заступнику начальника облавтодору скласти дефектну відомість про ремонт злополучної дороги, що б пролило світло на те, чому вона так мало прослужила. А прокурора попросив зі свого боку розібратися. Ці та інші ділові пропозиції були включені в перелік рішень, які перебуватимуть на контролі.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/1807-pri-rekordnih-urozhayah-chomu-zarplata-naynizhcha