Сергій Тулуб: «Програма реформ Президента – це програма, що наближає нас до євростандартів»

29 листопада 2013, 10:54
«Черкаський край», №96, 29 листопада 2013 року

В області реалізується програма Президента «Україна для людей». Що зі зробленого на центральному рівні вплинуло на стан справ на Черкащині?

– Останні 3,5 року ознаменовані важливими подіями, значним переліком добрих справ як у державі, так і в області, зроблених за ініціативи і підтримки Президента України. Реалізація програми насичена конкретними результатами. На Черкащині діє програма «Будуємо нову Черкащину». У її рамках введено в дію обласну дитячу лікарню. Нині лікування одержали понад 138 тисяч малюків, врятовано понад 2 тисячі дитячих життів.

Цього року запрацював обласний діагностично-консультативний центр. Заклад має новітнє обладнання, що дає можливість надавати громадянам висококваліфіковану допомогу. Його безкоштовними послугами вже скористалися понад 40 тисяч наших земляків.

Виконання нових соціальних ініціатив Президента дало змогу збільшити охоплення дітей дошкільною освітою до 97%, позашкільною – до 50%.

Зокрема середньомісячна заробітна плата жителів Черкащини за січень-вересень 2013 року, порівняно з відповідним періодом минулого року, зросла на 7,2% і становила 2646 гривень (перевищила прожитковий мінімум у 2,3 рази).

Як відомо, на виконання Указу Президента України, 2014-ий рік проголошено роком Шевченка в Україні. Область готується гідно відзначити 200-річчя з дня його народження. Так, на Черкащині проводиться низка заходів та здійснюється благоустрій територій, будівництво та реконструкція об\'єктів.

Важливим є те, що до цього активно залучається громада.

Сьогодні вже пройдено всі етапи виконання президентського проекту реформування екстреної медичної допомоги «Вчасна допомога». Розроблена проектно-кошторисна документація будівництва в області Центру надання екстреної-медичної допомоги.

– У вашому звіті, який було оприлюднено до трьох років перебування на посаді, вказано понад 4000 справ. Сьогодні ця цифра ще більша. Що плануєте зробити до кінця цього року?

– Важлива не кількість добрих справ, а кількість людей, яким стало жити краще завдяки цим справам.

Одним із головних пріоритетів для нас до кінця року залишається будівництво перинатального центру (в рамках Національного проекту «Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства», ініційованого Президентом України). Майбутній центр розрахований, за попередніми підрахунками, на проведення 2050 пологів на рік, а його відкриття дозволить суттєво знизити рівень малюкової смертності та поліпшити репродуктивне здоров\'я жіноцтва області.

– Черкащина славиться рекордними врожаями. Цей сільськогосподарський рік узагалі перевершив усі попередні здобутки. Проте важливим питанням, яке викликає особливий інтерес, є переробка та збут сільськогосподарської продукції. Які умови для цього створюються на Черкащині?

– З економічної точки зору, на сучасному етапі розвитку Черкащина вже не суто аграрна, а індустріально-аграрна область. В області працює майже 100 підприємств харчової, переробної промисловості, якими щорічно виробляється та реалізується продукція на суму 12 мільярдів гривень.

Виробництво основних продуктів харчування повністю забезпечує потреби населення області. Так, виробництво м\'яса, цукру, картоплі, овочів, хлібопродуктів, олії, сирів тощо перевищує в 1,5-5 разів потреби. Пам\'ятаю, коли був у США, у магазині побачив продукцію фірми «Верес». А між іншим, чотири їхні підприємства працюють на території Черкащини.

У 2014 році очікуємо зростання рівня промислового виробництва харчової продукції області на 1,8%. Очікується підвищення обсягів виробництва олії, м\'ясної продукції, вершкового масла.

Третій рік поспіль наші хлібороби демонструють кращі показники врожайності зернових культур. Успіхи в агропромисловому комплексі дозволили забезпечити стабільність цін на продукти харчування.

Ми ініціювали проект «Товари Черкащини», спрямований на насичення споживчого ринку якісними продовольчими товарами місцевих виробників.

Для поліпшення умов праці, побуту сільського населення в області реалізується комплексна програма «Село Черкащини – 2020».

– Понад 400 тисяч черкащан – це жителі сіл. Що зроблено за три останні роки для створення нової якості життя на селі? Наскільки ефективним вирішенням цієї проблеми стало укладання угод про соціальне партнерство між сільгосптоваровиробниками і сільськими радами?

– Цього року укладено понад дві тисячі угод на суму 93,6 мільйона гривень. Отримані кошти спрямовуються на розвиток медичних закладів, освітлення вулиць, ремонт доріг, дитячих садків, закладів освіти, сільських будинків культури, розвиток спорту.

З початку року в агропромисловому комплексі створено більше тисячі додаткових робочих місць. Середня заробітна плата працівників сільського господарства досягла 2376 гривень.

Зростає і таке джерело доходів селян, як орендна плата за паї. За три роки селяни отримали близько 2 мільярдів гривень. І ми бачимо, як зростає кількість банківських вкладів громадян, розвивається товарообіг. Ще одне свідчення зростання доходів черкащан – за останні два роки збільшилась кількість куплених та зареєстрованих авто на 1,6%.

– А тепер дещо про політику. Як ви можете прокоментувати те, що цього року Партія регіонів не висувала своїх представників на повторних виборах до ВР?

– На центральному рівні Партія регіонів прийняла рішення про те, що вона не буде висувати своїх кандидатів на повторні вибори. При цьому це право залишилося за регіональними партійними однодумцями. Ми не скористалися цим правом, аби потім не було звинувачень у висуненні провладного кандидата. У свою чергу ми сприятимемо тому, щоб вибори пройшли демократично та прозоро.

Наша позиція є незмінною – незалежно від партійної приналежності, депутатом має стати людина, яка захищатиме інтереси Черкащини та зможе реально вплинути на вирішення тих проблем, з якими на місцях не можна впоратись. Адже зараз Черкащина лише втрачає від того, що у ВР має на двох представників менше.

– Ви не висуваєте свою кандидатуру на перевибори по округах. Проте всі звернули увагу, що головним об\'єктом чорного піару стали не кандидати, а саме ви, Сергію Борисовичу. З чим ви це пов\'язуєте?

– Сьогодні влада – гарант проведення чесних виборів і забезпечення вільного волевиявлення черкащан. Адже головне для нас – це імідж держави. Вочевидь це і не влаштовує певних кандидатів, які протягом багатьох років будували свою політичну кар\'єру не на власних досягненнях, а на критиці влади.

Можливо, тому ці люди роблять ставку на чорний піар.

Шкода, що замість того, щоб запропонувати виборцям реальні програми та кроки вирішення тих чи інших проблем, від певних кандидатів лунають лише пусті гасла. А люди в першу чергу повинні знати про те, з чого почне свою роботу потенційний кандидат у народні депутати.

Гадаю, черкащани зроблять виважений та правильний вибір.

– Уряд Миколи Азарова своєю постановою призупинив підготовку до підписання угоди з ЄС про асоціацію? Який ваш погляд на цю ситуацію?

– Ті, хто заявляє, що Україна звернула зі шляху євроінтеграції, – обманюють громадян.

Партія регіонів – «за» європейський вибір. Уся програма реформ, яка здійснюється Президентом України вже протягом 3,5 року, наближає нас до євростандартів. Проте це не повинно здійснюватись будь-якою ціною. Ми – проти того, щоб заради асоціації з ЄС закривалися підприємства, а громадяни втрачали роботу й зарплату. Такий підхід знецінив би саме уявлення громадян про Євро-союз.

Слід лише згадати потужне підприємство «Азот», що працює лише на 30% своєї потужності, бо сьогодні відбулися зміни на ринку, зокрема з регулюванням цін. Робота «Азоту» залежить від придбання природного газу. Якщо ціна на нього сягне 400-500 доларів, вітчизняна продукція не зможе бути конкурентоспроможною. Ми вважаємо, що асоціація з ЄС має збільшити присутність української продукції на ринках Європи. Але при цьому Україні варто зберегти взаємовигідні відносини з країнами СНД, зокрема і з Росією. Україна ініціювала тристоронній формат співпраці ЄС – Україна – Митний союз, який може створити кращі умови для діалогу.

Між іншим, слід зазначити: те, що Уряд призупинив підготовку до підписання угоди з ЄС, не означає, що це рішення підтримав Президент. Він має право скористатися своїми повноваженнями. А тому 28-29 листопада під час візиту Глави держави до Вільнюса все може змінитися.

Нині можемо констатувати, що Україна продовжить перехід на євростандарти, але без шоків та втрат.

– Як ви вважаєте, чи вплинула справа Юлії Тимошенко на хід перемовин про підписання асоціації з ЄС?

– Дуже прикро, що питання євроінтеграції стало розмінною монетою у нечесній грі опозиційних сил. Ми бачимо, як опозиція спекулює темою євроінтеграції, використовує її у своїх передвиборчих іграх. Доводить цю тему до політичного абсурду.

22 листопада на Соборній площі місцеві опозиційні сили нібито проводили мітинг на тему євроінтеграції. А насправді відбулося блокування роботи обласної державної адміністрації та обласної ради з метою пе¬редвиборчої агітації Булатецького і Даценка.

Де ж тут євроінтеграція? Відсутній навіть натяк на європейську політичну культуру.

Разом із тим, у ряді програм кандидатів є і раціональне зерно. Наприклад, ство¬рення сільськогосподарських кооперативів, зокрема і заготівельних – щоб селянин міг отримати додаткові кошти за надлишок виробленої його господарством продукції. Або створення в місті Черкаси технологічного парку з можливістю створення нових робочих місць.

Наголошу, що позиція Президента України Віктора Федоровича Януковича щодо євроінтеграції є незмінною. Це – європейський вектор розвитку України.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/1857-sergy-tulub-programa-reform-prezidenta-ce-programa-scho-nablizhaye-nas-do-yevrostandartv