Представники громади долучилися до обговорення проекту обласного бюджету на 2015 рік

21 січня 2015, 13:22
Представники громади долучилися до обговорення проекту обласного бюджету на 2015 рік20 січня 2015 року вперше в історії формування основного фінансового документу – обласного бюджету у цьому взяли участь представники численних громадських організацій, окремих політичних сил, зацікавлені мешканці тощо.

Відкриваючи цей захід, голова обласної ради Валентина Коваленко зазначила, що громада є активним учасником всіх тих подій, що нині переживає Україна, тому її представники мають право також брати участь в обговоренні і формуванні обласного бюджету на 2015 рік, що його будуть розглядати і приймати депутати на сесії 21 січня.

«Ми разом з головою облдержадміністрації, керівниками структурних підрозділів, які тут присутні, вислухаємо ваші пропозиції і зауваження, щоб вони потім прозвучали на пленарному засіданні, щоб донести вашу думку до депутатів. До речі, в Інтернеті нині започатковано і йде відкрита повна трансляція обласної сесії, тому всі бажаючі зможуть дивитися повністю весь її хід, обговорення питань порядку денного, голосування тощо», – підкреслила Валентина Коваленко.Представники громади долучилися до обговорення проекту обласного бюджету на 2015 рік

Короткий вступ щодо означеної теми з обговорення проекту бюджету зробив голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко. Він звернув увагу на ті зміни в бюджетному і податковому законодавстві, які було враховано при визначенні конкретних показників та розподілу коштів на галузі освіти, охорони здоров’я, культури, а також соціального захисту, вирішення інших проблем життєдіяльності Черкащини.

Про обласний бюджет на 2015 рік присутнім представникам громади розповіла директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Наталя Кравченко. Розповідь супроводжувалася демонстрацією слайдів на екрані.

Представники громади долучилися до обговорення проекту обласного бюджету на 2015 рікПотім слово було надано начальнику Головного управління Державної фіскальної служби у Черкаській області Володимиру Коломійцю, який розповів про роботу податківців щодо наповнення державної і місцевої казни.

Після заслуховування доповідачів відбулося активне обговорення – представники громадськості висловили свої міркування, поставили запитання, що їх хвилювали.

Зокрема, Яків Прагнімак зауважив, що до пріоритетів, які дають змогу наповнювати обласну скарбницю, варто віднести також розвиток туризму. Маючи кілька потужних осередків у Каневі, Моринцях і Шевченковому на Звенигородщині, Чигирині, Умані тощо, треба наполегливіше займатися цією сферою діяльності.

Анну Харченко та інших цікавили питання, яим чином здійснюється підтримка громадських організацій і об’єднань, за якими критеріями одним із них виділяються кошти, а іншим – ні. Чи будуть передбачені кошти на підтримку організацій, що опікуються хворими на ВІЛ/СНІД, безхатченками, або тими, що страждають на ниркову хронічну недостатність, туберкульоз тощо.

Представники громади долучилися до обговорення проекту обласного бюджету на 2015 рікОкремо слід виділити питання щодо роботи дитячих садків і харчування дітей у них саме в обласному центрі. І хоч це питання не стосувалося прямо теми формування обласного бюджету, керівники області дослухалися до нього. Активісти запропонували провести невідкладну інвентаризацію будівель, в яких колись виховувалися дошкільнята, за необхідності відремонтувати їх, щоб розвантажити існуючі заклади, де утворилися черги і існують корупційні схеми щодо влаштування дітей.

Ольгу Рачек хвилювало припинення фінансування харчування малюків до двохрічного віку за рахунок міського бюджету.

На ці та інші запитання відповідали заступник міського голови, депутат обласної ради Станіслав Овчаренко, директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Анатолій Ситник, директор Департаменту соціального захисту Руслан Чикало та інші керівники, яких стосувалися ті чи інші питання.

На завершення діалогу голова обласної ради Валентина Коваленко подякувала представникам громад за активність, небайдужість, і зазначила, що висловлені думки і пропозиції обов’язково будуть враховані.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/2999-predstavniki-gromadi-doluchilisya-do-obgovorennya-proektu-oblasnogo-byudzhetu-na-2015-rk