Депутати затвердили обласний бюджет на 2015 рік

21 січня 2015, 16:05
Депутати затвердили обласний бюджет на 2015 рік21 січня відбулася сесія Черкаської обласної ради. Її провела голова облради Валентина Коваленко. На початку сесії хвилиною мовчання вшанували пам\'ять черкащан, які загинули в зоні АТО та мирних жителів, які загинули на блок-посту під Волновахою.

Заступник голови обласної виборчої комісії Петро Коломієць ознайомив депутатів із постановою обласної виборчої комісії про обрання наступним за черговістю депутатом у партійному списку Партії регіонів Олексія Праведника.

На сесію прибула делегація із Чигиринщини. Вони звернулися до обласних владців з проханням узгоджувати з громадою кандидатуру, яка пропонується на посаду керівника районної державної адміністрації.

Потім депутати приступили до розгляду питань порядку денного. Першим і одним з найважливіших у переліку було питання про обласний бюджет на 2015 рік.
Депутати затвердили обласний бюджет на 2015 рік
Про обласний кошторис доповіла директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Наталя Кравченко. Вона повідомила, що доходи обласного бюджету на 2015 рік визначені у сумі 3 мільярди 123 мільйона гривень. Власні доходи з цієї суми становлять 458,5 тисяч гривень. Решта 2,6 мільярдів гривень – це міжбюджетні трансферти.

Формування обласного кошторису на 2015 рік відбувалося вже за новим бюджетним законодавством. У місцевих бюджетів держава забрала одні податки і збори, за рахунок яких наповнювався бюджет, натомість були запропоновані інші. Так, замість 25% податку на доходи фізичних осіб до обласного бюджету тепер надходитиме 15%. Це зменшує доходи на 158 мільйонів гривень. Натомість областям дали 10% податку на прибуток підприємств приватного сектору. Це додасть до обласної скарбниці 32,5 мільйона гривень. Значно більше надходжень з цього податку до обласного бюджету було б, якщо усі підприємства, які працюють на території області, сплачували податок на прибуток тут, а не за місцем реєстрації у інших областях.Депутати затвердили обласний бюджет на 2015 рік Відповідні пропозиції від Черкащини будуть направлені до центральних органів влади. Збільшила держава з 10 до 55% кількість надходжень від екологічного податку. Цьогоріч до обласного бюджету прогнозовано надійде 28 мільйонів гривень. За рахунок цього податку необхідно утримувати ветеринарну медицину, яку області передають з державного бюджету, та інші видатки.

Освітні, медичні заклади та підготовка робітничих кадрів(ПТУ) будуть фінансуватися субвенціями з державного бюджету.

У бюджеті області на 2015 рік найбільші видатки заплановані на галузь охорони здоров’я ( 610,3 млн. грн.). На другому місці за обсягами фінансування – освіта(421,3 млн. грн.). На соціальний захист та соціальне забезпечення виділяється 114,2 млн. грн. Культура і мистецтво отримають 49 мільйонів бюджетних коштів, фізкультура і спорт – 15,9 млн. грн. На державне управління планується витратити 5,3 млн. грн, на інші видатки – 46,7 млн. грн.

Бюджетне питання викликало жваве обговорення серед депутатів. Свої питання та пропозиції висловлювали депутати Любов Майборода, Анатолій Бондаренко, Василь Касян, Олександр Турченяк, Володимир Гресь. Депутати одноголосно схвалили обласний кошторис на 2015 рік.
Депутати затвердили обласний бюджет на 2015 рік
Також депутати підтримали зміни до бюджету на 2014 рік, що були викликані змінами в частині міжбюджетних трансфертів з державного та місцевих бюджетів, а також перерозподілом призначень по головних розпорядниках коштів у межах затверджених обсягів. Крім цього, депутати внесли зміни до Програми залучення інвестицій в економіку Черкащини, до обласної комплексної програми «Турбота», до рішення обласної ради «Про заснування обласної стипендії перспективним спортсменам».

Також народні обранці заслухали інформацію про хід виконання «Регіональної програми модернізації комунальної теплоенергетики Черкаської області на 2014-2015 роки», розглянули ряд питань, які стосуються управління майном обласної комунальної власності, ухвалили низку звернень до центральних органів влади та розглянули інші питання.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/3001-deputati-zatverdili-oblasniy-byudzhet-na-2015-rk