Біженців з Донбасу турбують проблеми працевлаштування і забезпечення житлом

27 січня 2015, 16:17
Біженців з Донбасу турбують проблеми працевлаштування і забезпечення житломОбласна влада допомагає і надалі допомагатиме біженцям з окупованих територій. У цьому запевнила Валентина Коваленко представників громадської організації «Спільнота біженців з Донецька та Сходу України» під час робочої зустрічі. 27 січня представники організації прийшли до голови обласної ради, щоб розповісти про свої проблеми та домовитися про підтримку з боку влади.

Як розповів керівник відокремленого підрозділу міста Черкаси та Черкаської області цієї ГО Олександр Лавріненко, «Спільнота біженців з Донецька та Сходу України» на території нашої області розпочала свою діяльність нещодавно. Її мета – об’єднати переселенців із тимчасово окупованих територій, які проживають на території Черкащини, і надавати їм допомогу у вирішенні нагальних проблем. А таких у біженців чимало, розповів Олександр Лавріненко. Передусім, найбільші проблеми виникають із житлом і працевлаштуванням. Адже багато переселенців мають вузькі спеціальності, приміром, шахтаря, яким важко знайти застосування у нашому регіоні. Тож таким людям необхідно перепрофільовуватися.

Біженців з Донбасу турбують проблеми працевлаштування і забезпечення житломЗа словами Олександра Лавріненка, питання із працевлаштуванням біженці намагаються вирішувати самостійно. Приміром, деякі фірми зі Східних регіонів повністю евакуювали сюди свій бізнес, тож можуть залучати на роботу і фахівців-переселенців. Набагато складніше із житлом для тимчасово переміщених осіб. Наймати житло при нинішніх цінах не всім по кишені, жити в далеких селах і працювати на землі теж можуть далеко не всі. Керівник громадської організації запропонував цікаву ідею для реалізації. На території області існують недобуди. Коштом іноземних грантів їх можна було б приводити до ладу, а отримане житло виділяти для проживання біженцям. Подібні проекти вже успішно реалізовані в деяких областях України.

Було вирішено вивчити це питання і шляхи втілення подібного проекту у життя. Також представники громадської організації домовилися із головою обласної ради, що найближчим часом буде проведено «круглий стіл» за участю представників влади, профільних установ і організацій, які опікуються тимчасово переміщеними особами, та самих біженців. Щоб усі питання, які турбують переселенців, були почуті і по можливості вирішені.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/3033-bzhencv-z-donbasu-turbuyut-problemi-pracevlashtuvannya-zabezpechennya-zhitlom