«Децентралізація влади гальмується необізнаністю місцевих громад і тим, що до місцевого самоврядування не хочуть дослухатися», - Валентина Коваленко

27 січня 2015, 20:08
«Децентралізація влади гальмується необізнаністю місцевих громад і тим, що до місцевого самоврядування не хочуть дослухатися», - Валентина КоваленкоКоли місцеві громади отримають більше повноважень і стануть справжніми господарями на своїй землі, а також що цьому заважає. Це були основні питання, які обговорювали 26 січня у столиці під час розширеного засідання Консультативної ради з питань місцевого самоврядування, яке відбулося під головуванням Володимира Гройсмана. Серед запрошених на захід була і голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко. Вона розповіла про основні тези, які звучали під час засідання, а також про свої враження від заходу.

Голова Верховної Ради України говорив про те, що реформа місцевого самоврядування має відбутися якнайшвидше. За його словами, до осені має бути підготовлена уся необхідна для цього законодавча база.

Віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко наголосив на необхідності створення робочої групи експертів із місцевого самоврядування. У цю робочу групу увійшла і Валентина Коваленко. Адже реформа має враховувати думку представників органів місцевого самоврядування. Робоча група розглядатиме пропозиції щодо внесення змін до Конституції України в частині децентралізації та місцевого самоврядування.

Перший заступник міністра фінансів Ігор Уманський, виступаючи перед учасниками засідання, повідомив, що фінансова децентралізація в Україні вже відбулася із прийняттям місцевих бюджетів. Станом на 26 січня їх було затверджено 3 900.

Натомість член Комітету з питань бюджету, народний депутат Анатолій Матвієнко визнав, що насправді відбувається централізація фінансів. Хоча декларується, що держава передала кошти на місцевий рівень, насправді передано більше повноважень, аніж самих фінансів. Без державної підтримки на перших етапах пристосування до нової бюджетної системи на місцях не обійтися. До Бюджетного і Податкового Кодексів необхідно буде вносити зміни.

- Під час засідання було озвучено чимало важливих моментів у плані децентралізації влади. Але прикро, що не відбулося діалогу. Фактично, це був звіт представників центральної влади. А представникам місцевого самоврядування слова не надали. Можливість трихвилинного виступу мали лише представникам асоціацій місцевих рад. Але хіба за цей час можна висловити усі необхідні пропозиції і напрацювання? Голова Асоціації обласних і районних рад, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов підготував детальну аналітику, але не встиг за відведений час розповісти і десятої частини від запланованого. Обговорення почутого на засіданні, на жаль, так і не відбулося, - поділилася враженнями голова обласної ради Валентина Коваленко.

На її думку, щоб підвищити обізнаність місцевих громад у питаннях децентралізації, потрібно проводити навчання і консультації із головами сільських рад. Наразі у Черкаській області триває підготовка до такої зустрічі з місцевими обранцями.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/3036-decentralzacya-vladi-galmuyetsya-neobznanstyu-mscevih-gromad-tim-scho-do-mscevogo