Змінити ставлення представників державних структур усіх рівнів до місцевого самоврядування.

20 лютого 2015, 18:45
Змінити ставлення представників державних структур усіх рівнів до місцевого самоврядування.Оплесками зустріли слова голови обласної ради Валентини Коваленко щодо якомога швидшої зміни ставлення представників державних структур до місцевого самоврядування. учасники зустрічі із першим заступником Міністра фінансів України Ігорем Уманським

Така зустріч відбулася 20 лютого 2015 року в Будинку рад, на яку було запрошено представників сільських територіальних громад з усіх регіонів області, міських голів міст обласного значення, керівників районних фінансових управлінь та фіскальних служб, ряд депутатів обласної ради тощо.

Перший заступник Міністра фінансів коротко виклав основні тези щодо дій уряду та заходів, які запроваджені у 2015 році, з метою бюджетної децентралізації і надання місцевим органам самоврядування повноважень із управління фінансовими ресурсами.

Зокрема, Ігор Іванович зазначив, що внесені урядом і парламентом зміни до законодавства, в тому числі податкового, мають створити умови для наповнення місцевих бюджетів, зміцнення фінансової самодостатності громад, стимулювання їх до нарощення власної податкової бази.Змінити ставлення представників державних структур усіх рівнів до місцевого самоврядування.

Але ще залишається низка питань, які сповільнюють процес реформ на місцевому рівні та потребують неухильного вирішення. Тому готовий вислухати пропозиції і шляхи вирішення проблем, які стримують розвиток бюджетної децентралізації.

На зустрічі виступили голова обласної ради Валентина Коваленко, голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, міський голова м. Черкаси Сергій Одарич, директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Наталія Кравченко, начальник ГУ Державної фіскальної служби в Черкаській області Володимир Коломієць, сільський голова с. Босівка Володимир Павличук.

Змінити ставлення представників державних структур усіх рівнів до місцевого самоврядування.За роз’ясненнями окремих положень з реалізації бюджетної децентралізації до першого заступника Міністра присутні зверталися і з усними, і з письмовими запитаннями, на які Ігор Іванович давав конкретні відповіді, зазначивши, що уряд і, зокрема, Міністерство фінансів, готові вдосконалювати і бюджетне, і податкове законодавство. Він закликав у цьому напрямку активізувати ініціативу з місць, щоб «перемогла та чи інша логіка».

У своєму виступі голова обласної ради зауважила, що, незважаючи на заходи і дії урядовців, практично місцеві громади не відчули децентралізації коштів. Фактично відбувається перерозподіл податків, які насправді створюють відтік фінансів з місцевих бюджетів, а натомість запроваджуються інші, які повністю не здатні їх компенсувати.

Окрім того, як це не прикро визнавати, але частина проблем, які нині є в суспільстві, створено через непрозору роботу казначейської служби. Тому на сьогодні громади практично позбавлені права розпоряджатись власними коштами. Тобто, існування єдиного казначейського рахунку протирічить ідеї фінансової децентралізації.Змінити ставлення представників державних структур усіх рівнів до місцевого самоврядування.

Валентина Коваленко зазначила, що вона і депутати обласної ради не раз зверталися з пропозиціями до Президента України, Кабінету Міністрів, Верховної Ради України щодо внесення змін до чинного законодавства в бюджетній сфері.

– На жаль, змушена констатувати відсутність належного діалогу між центральною владою і органами місцевого самоврядування з цієї проблематики, – наголосила голова обласної ради. – Наприклад, зустрічі з Президентом, Прем’єр-Міністром, Головою Верховної Ради, якої так просили представники органів місцевого самоврядування напередодні Нового року, так і не відбулося. А людям просто необхідно було отримати консультації перед прийняттям бюджетів. Є й інші приклади.

Варто зазначити, що і після завершення зустрічі деякі сільські голови та посадовці ще тривалий час обговорювали проблеми, які особливо хвилюють людей, з Ігорем Уманським та керівництвом області.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/3125-zmniti-stavlennya-predstavnikv-derzhavnih-struktur-ush-rvnv-do-mscevogo-samovryaduvannya