Голова обласної ради взяла участь у роботі міжнародної конференції

27 березня 2015, 14:45
Голова обласної ради взяла участь у роботі міжнародної конференції27 березня 2015 року в сесійній залі Будинку рад відбулася міжнародна конференція «Громадські ради як механізм співпраці влади і громадськості. Польський досвід та українські реалії і перспективи». Захід проведено у рамках проекту «Активні Громадські ради: сприяння співпраці громадського суспільства з державною адміністрацією в Черкаській області»

Мова йшла саме про досвід польських реформ, зокрема, в місцевому самоврядуванні та налагодження співпраці у стосунках громадянин – влада.

На початку коротку презентацію проекту зробив заступник Голови Фундації ВІКНО НА СХІД пан Лукаш Погожельський.

Голова обласної ради взяла участь у роботі міжнародної конференціїПосол Республіки Польща в Україні пан Генрик Літвін дещо ширше розкрив тему, зазначивши, що в основу такого заходу покладена ідея та принципи польсько-канадської програми підтримки демократії та українського народу у його стремлінні до побудови громадянського суспільства. Він зазначив, що українські реформи треба робити згідно з українськими планами. Польська сторона відгукнулась на прохання поділитися своїм досвідом реформ, зокрема, переходу від постсоціалістичної держави до європейського самоврядування.

– Немає іншої країни, так схожої за культурою, історією. Минулого року Польща і Канада підписали угоду та задекларували підтримку українському народу. Перший етап закінчено. Зараз є потреба перейти до другого етапу – безпосередніх зустрічей з територіальними громадами. На всі проекти щодо реформування передбачено близько 4 млн євро, – наголосив Посол.

Голова обласної ради взяла участь у роботі міжнародної конференціїПеред учасниками конференції з досвідом роботи з реалізації реформ виступили депутат Сейму Республіки Польща, координатор групи експертів у справах реформування самоврядування в Україні Мартін Свенціцькі, представник мережі SLOT Агнешка Олендар, голова правління осередку сприяння неурядовим організаціям Катажина Лотовська, начальник Відділу громадських консультацій та залучення громадськості міськвиконкому м. Варшава Анна Петроф-Скіба та інші.

Керівники області зазначили, що завдяки підтримки польською стороною цього проекту його реалізація територіальними громадами Черкащини відбудеться успішно.

Зокрема, голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко сказав, що Україна взяла європейський курс і ми маємо зробити все можливе, щоб іти цим шляхом. Після революції Гідності суспільство змінилося. Громадськість хоче більше контролювати владу і брати участь у вирішенні багатьох питань. Громадськість нині активно допомагає бійцям АТО, переселенцям, широкого розвитку набув волонтерський рух.

Голова обласної ради взяла участь у роботі міжнародної конференціїГолова обласної ради Валентина Коваленко підкреслила, що громадські ради в України мають глибоке коріння. Громадськість ще з давніх часів впливала на прийняття важливих рішень владою. Разом з тим, з перших днів після революції нею було ініційовано створення громадської ради при обласній раді. Однак, враховуючи те, що влада – одна, і нема чого ділити, було вирішено, що така громадська рада буде також одна – при обласній раді і облдержадміністрації. Після певних процедур з юридичним оформленням вона вже активно працює, впливає на формування кадрових призначень, бюджетного процесу тощо. Таким чином ми здобуваємо досвід залучення громадян до прийняття тих чи інших рішень в нових історичних умовах.

В межах нинішньої програми передбачено не лише лекції, обговорення проблематики, обмін думками, але і практики та навчальні поїздки до Польщі.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/3241-golova-oblasnoyi-radi-vzyala-uchast-u-robot-mzhnarodnoyi-konferencyi