Національний природний парк «Холодний Яр»: камені спотикання

30 березня 2015, 18:30
Національний природний парк «Холодний Яр»: камені спотикання27 березня делегація депутатів обласної ради відвідала Чигиринщину. Члени постійної комісії з питань екології, природокористування, ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та інших надзвичайних ситуацій на чолі з головою обласної ради Валентиною Коваленко із робочою поїздкою побували у Холодному Яру, щоб на місці вивчити питання щодо створення тут національного природного парку. Окрім депутатів, у обговоренні проблеми взяли участь лісівники, науковці та громадські активісти.

Питання щодо створення на цих землях національного природного парку набуло широкого суспільного резонансу. Усі зацікавлені сторони наразі не можуть дійти згоди щодо доцільності створення такого парку та його меж. Проект створення національного природного парку має розробити Мінприроди. Він стане підставою для підписання Президентом України відповідного Указу. Але для цього має бути погодження усіх власників і користувачів цієї території. Цього нині немає.Національний природний парк «Холодний Яр»: камені спотикання

Місцеві громади прилеглих сіл Мельники, Головківка, Куликівка, Лубенці, Грушківка, Жаботин на сходках сіл в 2010 році та в 2014 році не підтримали ідею створення НПП. В березні 2015 року депутати Камянської райради на сесії проголосували протии створення парку, а на сесії обласної ради не було схвалено звернення депутатів до Міністерства екології та природних ресурсів України щодо підтримки створення національного природного парку «Холодний Яр». Крім того, мисливські організації Кам\'янського та Чигиринського районів системи УТМР, яким рішенням обласної ради надані в користування мисливські угіддя в Грушківському і Креселецькому лісництвах, виступили проти створення природного парку у зв\'язку з існуючою забороною проведення полювання в національних природних парках.

Як підкреслив начальник Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Дзюбенко, обласне управління підтримує ініціативу створення НПП «Холодний Яр». Проте лісівники пропонують відвести під ці цілі меншу територію, ніж того хочуть науковці та активісти:
Національний природний парк «Холодний Яр»: камені спотикання
- Обласне управління пропонує створити НПП «Холодний Яр» на землях лісогосподарського призначення лише Креселецького лісництва, в межах комплексної пам\'ятки природи загальнодержавного значення «Холодний Яр», площа якої збільшилася за пропозицією Кам\'янського лісгоспу до 1039 га, заповідного урочища «Атаманський парк» площею 397 га та прилеглих кварталів орієнтовною площею 2000 га, всього на площі 3436 га.

В такому випадку буде збережене та повноцінно працюватиме державне підприємство «Кам\'янське лісове господарство», безболісно може бути вирішене питання щодо частини мисливських угідь, якими сьогодні користується Чигиринське районне добровільне товариство мисливців та рибалок, може бути змінена думка громад сіл щодо створення НПП, яка сьогодні є негативною.

Національний природний парк «Холодний Яр»: камені спотиканняНауковець, біолог Микола Чорний, в свою чергу, наголосив на необхідності створення на території Черкащини такого природного парку:

- У нещодавно прийнятій «Стратегії розвитку Черкащини» є екологічний розділ. Там зазначено, що з 3% абсолютно заповідних територій на Черкащині до 2020 року треба зробити 9,6%. За рахунок чого ви збираєтесь робити втричі більшу заповідну територію, якщо навіть Холодний Яр вам не підходить? В Україні Черкаська область абсолютний аутсайдер із створення заповідних територій. В Європі – 15%, в Україні – 6,8%, а на Черкащині – 3%.

Науковець також наголосив, що не треба плутати заповідник із Національним продним парком. Інформація щодо того, що після створення парку люди не зможуть збирати там гриби і ягоди, не відповідає дійсності. Природний заповідник – це закрита територія, а Національний природний парк передбачає максимальне надання послуг для тих людей, які сюди приїхали відпочити. А щоб відвідувачі приїздили у Холодний Яр, потрібно максимально зберегти природу цієї місцевості.
Національний природний парк «Холодний Яр»: камені спотикання
На важливості створення такого природного парку наголосила і голова обласної ради Валентина Коваленко.

- Створення національного природного парку – це робота на віки. Але якщо категорично громада проти, то доведеться чекати, допоки громада визріє для того, щоб такий національний парк створити. Для цього потрібно більше проводити з людьми роз’яснювальну роботу, що такий парк дійсно потрібний, і його створення вигідне усім. А поки що, на мою думку, відбувається і деяке відстоювання меркантильних інтересів. Багатьом подобається безконтрольно використовувати природні ресурси.

У результаті обговорення депутати ухвалили рішення, що до чергової сесії буде підготовлене нове звернення до Мінекології щодо підтримки створення національного природного парку «Холодний Яр». Під час підготовки документа будуть враховані і побажання лісівників, які рекомендують затвердити цей парк на території у 3436 га.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/3248-naconalniy-prirodniy-park-holodniy-yar-kamen-spotikannya