Валентина Коваленко: «Об’єднання територіальних громад – невідворотний процес»

06 квітня 2015, 14:17
Валентина Коваленко: «Об’єднання територіальних громад – невідворотний процес»Голова обласної ради Валентина Коваленко 3 квітня 2015 року взяла участь в нараді-семінарі Української асоціації районних та обласних рад. Також на заході були присутні керівники районних рад Черкащини. Семінар у Мінрегіоні провів президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов. На ньому розглядалися питання реалізації положень Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. У цій нараді взяв участь Віце-прем’єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.

Відкриваючи семінар, Сергій Чернов нагадав присутнім, що рівно рік тому Уряд схвалив Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади і вже зроблені перші кроки до її реалізації.

«Ми пройшли перший етап формування основи для реформи. Прийняті дуже важливі законопроекти. Отже ми виходимо на новий, важкий та енергійний етап реалізації реформи, щоб до місцевих виборів в жовтні 2015 року зробити все намічене з децентралізації влади, підсилення регіональної політики, реформи місцевого самоврядування. Щоб виборці розуміли, під які повноваження вони обирають місцеву владу, а кандидати, що братимуть участь в цих виборах, усвідомлювали, яку відповідальність вони на себе беруть», – наголосив Сергій Чернов.
Валентина Коваленко: «Об’єднання територіальних громад – невідворотний процес»
Під час семінару обговорювались питання застосування стратегічного планування регіонального розвитку та умови участі органів місцевого самоврядування у відборі інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, реалізації проектів співробітництва територіальних громад.

Також керівники органів місцевого самоврядування розглянули основні положення Методики формування спроможних територіальних громад в процесі розроблення перспективних планів та про порядок проведення добровільного об’єднання територіальних громад. Перспективний план схвалюється обласною радою за поданням облдержадміністрації, а потім затверджується Кабінетом Міністрів.

Валентина Коваленко: «Об’єднання територіальних громад – невідворотний процес»Процес об’єднання територіальних громад – невідворотний, вважає голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко. Тому місцевим громадам потрібно не зволікати, а шукати для себе кращі варіанти об’єднання. Тому що той, хто цього не зробить – взагалі втратить повноваження.

«Гарним стимулом для об’єднання територіальних громад стало б передання повноважень на місця щодо розпорядження землею. А нині, поки люди ще вагаються, ми спостерігаємо активізацію процесів, коли сотні і тисячі гектарів землі передаються у користування латифундистам», - зазначає Валентина Коваленко.

Як голові обласної ради повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В\'ячеслав Негода, відповідний законопроект вже зареєстрований у парламенті. Тепер залишається чекати, поки він буде прийнятий.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/3267-valentina-kovalenko-obyednannya-teritoralnih-gromad-nevdvorotniy-proces