Меморіал невідомим солдатам-визволителям відкрили у Черкасах

08 травня 2015, 15:20
Меморіал невідомим солдатам-визволителям відкрили у Черкасах8 травня, у День пам’яті і примирення, в Черкасах відбулася символічна подія. Тут на 2 міському кладовищі відкрили меморіал невідомим солдатам, які загинули у 1943 році, визволяючи Черкаси. Пам’ятник було споруджено на кошти підприємців-меценатів. Ініціатором його створення стала черкаська журналістка Тетяна Шадріна.

У церемонії відкриття меморіалу взяли участь представники влади, духовенства, ветерани Другої світової, нинішні учасники неоголошеної війни і громадськість. Спочатку Митрополит Черкаський і Чигиринський Владика Іоанн відслужив літію за загиблими невідомими визволителями Черкас. Потім присутні проголосили короткі промови, у яких проводили паралелі між подіями минулої війни і сьогоденням.

Меморіал невідомим солдатам-визволителям відкрили у Черкасах– Нині ми, як і в минулому столітті, продовжуємо боротися проти фашизму, який називається по-іншому, проте не змінився за суттю. Перемога обов’язково буде з нами, з нашим військом, з нашим народом, і з усіма народами, які люблять свободу, дар божий, хочуть жити у вільному суспільстві, розбудовувати свою державу і жити по заповідям божим, – сказав Владика Іоанн.

Голова ОДА Юрій Ткаченко подякував благодійникам і усім небайдужим, які посприяли встановленню цього меморіалу. На його думку, ця подія є встановленням історичної справедливості.

– Спасибі усім, хто долучився до відкриття цього пам’ятника. Доки ми будемо пам’ятати, доки їхні душі і їхній дух буде помежи нас, він буде духовним захистом для нас і для нашої України, – зауважила голова обласної ради Валентина Коваленко.Меморіал невідомим солдатам-визволителям відкрили у Черкасах

– Близько 6 тисяч бійців загинуло під час захопленні фашистами міста Черкаси. На пагорбі Слави були вибиті імена тих захисників, які були відомі. Тому дуже добре, що буде такий меморіал, куди завжди можна буде прийти і вклониться тим невідомим бійцям, які загинули, визволяючи наше місто, – зазначив голова ради ветеранів міста Черкаси Іван Губський.

Після хвилини мовчання, якою вшанували пам\'ять загиблих визволителів Черкас, до меморіалу поклали квіти на знак пошани до тих 6 невідомих воїнів, прах яких покоїться під цим пам’ятником.

Потім присутні перейшли до розташованої поруч могили славетного прикордонника генерал-майора Ігоря Момота, який загинув у 2014 році на Сході України. Його пам\'ять також вшанували покладанням квітів.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/3336-memoral-nevdomim-soldatam-zahisnikam-vdkrili-u-cherkasah