Депутати обласної ради у Тальному розбиралися у земельних конфліктах

20 травня 2015, 14:02
Депутати обласної ради у Тальному розбиралися у земельних конфліктах19 травня у залі засідань Тальнівської районної ради ніде яблуку впасти. Представники багатьох сільськогосподарських підприємств Тальнівщини, а також інших районів, приїхали, щоб знайти вирішення конфліктних питань, пов’язаних із орендою землі. На зібрання завітали також голова обласної ради Валентина Коваленко, депутати обласної ради Любов Майборода, Сергій Осадчий, Микола Северин, Вадим Рудишин і Олександр Коротков, а також представники місцевої влади, прокуратури і Держкомзема.

Більшість присутніх сільгоспвиробників висловлювали претензії до депутата обласної ради Олександра Короткова. Його звинувачували у тому, що він, використовуючи непрозорі схеми, захопив десятки гектарів земель сільськогосподарського призначення. У багатьох селах району у оренду підставним особам надали людські паї, якими користувалися працівники соціальної сфери. У інших селах, приміром, у Новомайданецькому, землі були забрані у аграріїв, які господарювали на них багато років. Подібні проблеми існують і в інших районах, проте найбільшого суспільного резонансу ситуація набула саме на Тальнівщині. У селі Лісове конфлікт дійшов до фізичної розправи над фермером, а обурені селяни Зеленькова навіть перекривали трасу.

Протягом кількох годин засідання селяни переповідали представникам обласної ради свої проблеми, пов’язані із оформленням землі. Дехто з них чекає на оформлення земельної ділянки по кілька місяців, а то й років, тоді як деяким спритникам щастить впоратися із цим за кілька днів. Називали і конкретні суми, завдяки яким вдається досягти такого прискорення – 300 доларів за гектар.Депутати обласної ради у Тальному розбиралися у земельних конфліктах

За словами голови обласної ради Валентини Коваленко, корупційні схеми у Держземагенстві не зникли і після революції Гідності. Вона висловила сподівання на те, що Шевченків край стане першим в Україні, де такі схеми вдасться подолати. Також Валентина Коваленко закликала селян повідомляти правоохоронні органи про усі відомі випадки вимагання хабарів під час оформлення землі. Під час засідання голова обласної ради Валентина Коваленко, депутат обласної ради Сергій Осадчий та декілька представників тальнівської громади звернулися до присутнього у залі депутата обласної ради, керівника КХП «Талне» Олександра Короткова із проханням відмовитися від частини проблемних земельних ділянок, щоб не розпалювати громадянський конфлікт у районі. На що пан Коротков погодився протягом 2-х тижнів знайти шляхи, як повернути земельні паї працівникам соціальної сфери, щодо інших проблемних ділянок він зауважив, що передовсім відстоюватиме інтереси власного бізнесу.

Підсумки засідання підбила голова обласної ради. Валентина Коваленко зазначила, що у більшості земельних конфліктів винне недосконале земельне законодавство і неможливість місцевих громад розпоряджатися власною землею. На її думку, правоохоронні органи мають серйозніше зайнятися викоріненням корупції у сфері земельних відносин.

Депутати обласної ради у Тальному розбиралися у земельних конфліктах– Найближчими днями я зберу нараду, на яку запрошу зацікавлених депутатів, правоохоронців і керівництво Держземагенства в Черкаській області. Хоча вони нам не підпорядковуються напряму, та обласна рада представляє інтереси громади, перед якою вони мають нести відповідальність. Нехай пояснять, чому на Черкащині склалася така напружена ситуація в земельній сфері.

Також Валентина Коваленко пообіцяла, що облрада звернеться до Кабміну щодо врегулювання виділення в користування земель резерву і запасу, і до Держземагенства з проханням скасувати усі неправомірні рішення щодо надання в оренду землі, які були прийняті протягом 2013 року. А до правоохоронців – з проханням притягти до відповідальності корупціонерів.

– І я, як голова обласної ради, і весь депутатський корпус завжди будемо стояти на варті інтересів громади, - підкреслила Валентина Коваленко. Також вона повідомила присутнім, що за її інформацією, рішення щодо передачі повноважень по розпоряджанню землею на місцевий рівень на законодавчому рівні має бути прийняте вже у червні цього року.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/3368-deputati-oblasnoyi-radi-u-talnomu-rozbiralisya-u-zemelnih-konflktah