«Азот» відзначив День хіміка і 50-річний ювілей

22 травня 2015, 23:00
«Азот» відзначив День хіміка і 50-річний ювілей22 травня хімічний гігант Черкащини – ПАТ «Азот» відзначив професійне свято і півстолітній ювілей заводу. Урочистості відбулися у палаці культури «Дружба народів». Привітати колектив заводу-ювіляра завітали почесні гості: голова обласної ради Валентина Коваленко, голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, секретар Черкаської міської ради Олександр Радуцький, Президент Союзу хіміків України Олексій Голубов, голова Черкаського обласного об’єднання організацій роботодавців Борис Райков, профспілкові лідери.

У фойє палацу культури усі охочі могли оглянути фотовиставку, присвячену життю заводу. Потім усіх запросили до глядацької зали «Дружби народів». Зі сцени з вітальними словами виступили голова правління ПАТ «Азот» Віталій Скляров та почесні гості свята. Вітаючи хіміків зі святом, голова обласної ради Валентина Коваленко зазначила, що на сьогоднішній день Черкаський «Азот» - це сучасне підприємство, один із лідерів галузі.
«Азот» відзначив День хіміка і 50-річний ювілей
– Шановні хіміки! У день професійного свята прийміть привітання від усього депутатського корпусу обласної ради і від мене особисто. Нехай ваше підприємство буде успішним і процвітаючим, зарплати – високими, а робота приносить лише радість. Здоров’я вам і вашим сім’ям, і миру усім нам та нашій Україні, – сказала Валентина Коваленко.

Окрім теплих слів та привітань, працівники хімічної галузі отримали нагороди, почесні грамоти і подяки. Зокрема, Валентина Коваленко і Юрій Ткаченко вручили колективу підприємства спільну Почесну грамоту облдержадміністрації і обласної ради за особливі заслуги перед Черкащиною. Після цього присутніх розважив святковий концерт.
«Азот» відзначив День хіміка і 50-річний ювілей
Довідково. ПАТ «Азот» спеціалізується на випуску азотних мінеральних добрив, синтетичного аміаку, капролактаму та ін. Історія підприємства починається із 1962 року, коли Постановою Кабінету Міністрів УРСР було затверджене проектне завдання на будівництво заводу азотних добрив у м. Черкаси. У першу чергу перед хімкомбінатом стояло завдання налагодити виробництво аміаку.

14 березня 1965 р. був отриманий перший синтетичний аміак, який відповідав Держстандарту. Цей день почав вважатися днем народження заводу, який побудували менше ніж за 3 роки. До середини 70-х років практично завершився процес формування основних виробничих потужностей, і у 1975 р. «Черкаський хімічний комбінат» став називатися «Черкаським виробничим об\'єднанням «Азот».

З 1993 року почали випускати рідкі комплексні добрива - карбаміди та аміачну селітру.
Найскрутнішими в історії підприємства стали 90-і роки. Розпались напрацьовані економічні зв\'язки, змінився підхід до ведення бізнесу. Завдяки тому, що у 1995 р. підприємство стало акціонерним, вдалося зберегти кваліфіковані кадри і не допустити падіння об\'ємів виробництва.
«Азот» відзначив День хіміка і 50-річний ювілей
З 2001 р. Черкаське ВАТ «Азот» став частиною крупного хімічного холдингу. Це дозволило підприємству закріпити своє положення на українському хімічному ринку та розширити присутність на світовому ринку.

Ще одним складним періодом в історії підприємства виявився кінець 2008 р., коли попит на хімічну продукцію на світових ринках різко впав, і тільки в перші місяці 2009 р. мінеральні добрива були затребувані на внутрішньому ринку. Наступні місяці роботи характеризувались високими цінами на природний газ, обвальними цінами на продукцію, скороченням внутрішнього і зовнішнього попиту, що поставило на грань виживання всю хімічну галузь, включаючи Черкаський «Азот».

З 2010 р. намітились позитивні тенденції на ринку збуту продукції. У квітні 2011 р. ПАТ «Азот» увійшов до холдингу «ОSТСНЕМ». Реалізація широкомасштабних проектів з впровадження новітніх технологій хімічної промисловості, ремонт та оновлення основних фондів дозволили вивести підприємство на планові рівні завантаження, зменшити виробничі ризики.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/3384-azot-vdznachiv-den-hmka-50-rchniy-yuvley