Керівники Черкащини підписали Меморандум про партнерство у сфері енергоефективності житлових будинків

25 травня 2015, 13:22
Керівники Черкащини підписали Меморандум про партнерство у сфері енергоефективності житлових будинківДнями Черкаська область, в числі тринадцяти інших, підписала чотирьохсторонній Меморандум про партнерство у сфері енергоефективності житлових будинків між Державним агентством енергоефективності та енергозбереження України із одного боку та Черкаською обласною радою, облдержадміністрацією та міською радою з іншого боку.

Підписання документу відбулося у рамках проведення Форуму енергоефективного партнерства, що був присвячений роз’ясненню державної програми із енергоефективності. Останньою передбачено державну підтримку на відшкодування частини суми, залученої населенням, Об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) та житлово-будівельним кооперативам (ЖБК) на впровадження енергоефективних заходів (комплексне утеплення багатоквартирного будинку, зокрема встановлення котлів і теплопунктів, заміну вікон, утеплення фасадів, дахів, підвалів тощо). У Форумі взяли участь перший заступник голови обласної ради Наталія Кравцова та заступник голови облдержадміністрації Юрій Сас.

Керівники Черкащини підписали Меморандум про партнерство у сфері енергоефективності житлових будинківЗахід, який зібрав понад 350 представників із різних областей України був покликаний сприяти вирішенню питання енергоефективного партнерства та став дієвим інструментом налагодження співпраці з регіонами.

Комунікаційний захід складався із 3-х панелей під час яких було обговорено національні, регіональні та місцеві, а також міжнародні ініціативи з питань енергоефективного партнерства й розробки механізмів державної підтримки населення на здійснення таких заходів. Участь у Форумі взяли: віце-прем’єр-міністр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, голова Держагенства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук, керівник проекту IFC «Енергоефективність у житловому секторі в Україні» Гжегош Гайда, проектний координатор Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні Марія Коваль, директор проекту GIZ «Енергоефективність у громадах» Крістіана Хагенедер, представники АТ «Ощадбанк» і АБ «Укргазбанк», керівники обласних рад та держадміністрацій, міські голови з різних куточків України.

Керівники Черкащини підписали Меморандум про партнерство у сфері енергоефективності житлових будинків«Комплексний підхід до термомодернізації житлового фонду не буде повним без залучення допомоги на рівні державки і регіонів. Зазначу лише досвід Литви, де була особисто, показав, що поєднання здешевлених кредитних ресурсів (3% на 20 років) та грантової складової (до 45% вартості утеплення) призвело до збільшення у 18 разів попиту серед населення на державну підтримку (172 ОСББ до та 3240 після впровадження такого поєднання механізмів)», – відзначає перший заступник голови обласної ради Наталія Кравцова.

Як відзначили спікери Форуму, реалізація запропонованої політики енергозбереження у житловому секторі не може бути успішною без партнерства на національному та місцевому рівнях, тож підписаний Меморандум про партнерство у сфері енергоефективності житлових будинків пропонує регіональним гілкам влади, відповідно до їх повноважень, долучитись до реалізації Державної програми та до запровадження додаткового механізму на регіональному рівні – відшкодування частини відсотків, за кредитами залучених населенням та ОСББ на енергоефективні заходи.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/3386-kervniki-cherkaschini-pdpisali-memorandum-pro-partnerstvo-u-sfer-energoefektivnost-zhitlovih