Громада Золотоніщини висловилася проти об’єднання територіальних громад

27 травня 2015, 18:40
Громада Золотоніщини висловилася проти об’єднання територіальних громад27 травня голова обласної ради Валентина Коваленко та голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко взяли участь у засіданні колегії Золотоніської районної державної адміністрації. Одне з головних питань, які обговорювалися на колегії – проект перспективного плану об’єднання територіальних громад.

Цей проект присутнім представила начальник відділу регіональної та інформаційної політики РДА Ірина Дернова. За її словами, на території Золотоніського району планується утворити 5 територіальних громад: Піщанську, Вознесенську, Гельмязівську, Деньгівську та Золотоніську.

Коли перейшли до обговорення цього питання, представники золотоніської громади висловилися проти такого об’єднання. Загальну думку висловив голова Золотоніської районної ради Валерій Саранча. За його словами, сільські громади району категорично не сприймає територіальної реформи, про що свідчить проведене опитування і зібрані підписи. За словами голови районної ради, люди не розуміють, що корисного вони отримають від цієї реформи. Натомість недоліки, каже Валерій Саранча, очевидні: це віддаленість адміністративних послуг від населення, збільшення транспортних видатків, скорочення кількості закладів соціальної сфери. До того ж, наголосив він, проведенню територіальної реформи заважатиме занедбана інфраструктура і непідготовленість законодавчої бази.

Громада Золотоніщини висловилася проти об’єднання територіальних громадЙому заперечив голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко. За його словами, проводити реформу потрібно. Адже із наданням повноважень надається і ресурс. До того ж, наголосив голова ОДА, затвердження перспективного плану – це лише перший крок на шляху до територіальної реформи. За словами Юрія Ткаченка, об’єднання територіальних громад відбуватиметься виключно на добровільній основі.

В обговоренні взяв участь депутат обласної ради Віталій Полях. Він висловив думку, що керівництво держави в першу чергу має подбати про ухвалення законів для села, передусім повернути сільським громадам повноваження розпоряджатися землею.

Валентина Коваленко, в свою чергу, зауважила, що реформа потрібна однозначно, але думка простих громадян має бути врахована у першу чергу. А такий різкий супротив територіальних громад щодо об’єднання голова обласної ради пов’язує із недостатньою поінформованістю громадян, які не розуміють, які переваги може дати їм ця реформа.

Наприкінці обговорення голові обласної ради передали звернення від імені 34 територіальних громад Золотоніщини до неї та до депутатів облради з проханням не допустити «штучного» проведення адміністративно-територіальної реформи та не ухвалювати рішення про об\'єднання територіальних громад у ручному режимі.

Питання «Про схвалення проекту перспективного плану формування територій, громад Черкаської області» виноситься на розгляд депутатів обласної ради на позачерговій сесії, яка відбудеться 28 травня.





Source URL: https://oblradack.gov.ua/3395-gromada-zolotonschini-vislovilasya-proti-obyednannya-teritoralnih-gromad