Творити на радість людям. Обласній філармонії – шістдесят!

28 травня 2015, 19:16
Творити на радість людям. Обласній філармонії – шістдесят!28 травня 2015 року в обласній філармонії обласної ради проведено урочистості з нагоди шістдесятирічного ювілею мистецького колективу Черкащини, який виховав цілу плеяду талановитих композиторів і виконавців, серед яких Герої України Анатолій Авдієвський та Раїса Кириченко.

Далеко за межами області славиться Черкаський академічний заслужений український народний хор, який в усі роки свого становлення і діяльності є своєрідною духовною візитівкою Черкащини. Вже далекого 1981 року йому було присуджено Державну премію України імені Тараса Шевченка. За свою історію хор став лауреатом IV Всесвітнього фестивалю молоді й студентів у Москві, лауреатом XII Міжнародного фестивалю в Болгарії. Вагомий слід у творчості колективу залишили Андрій Хмара, Володимир Конощенко, Анатолій Пашкевич, Євген Кухарець і багато інших, що занесені до золотого фонду колективу.
Творити на радість людям. Обласній філармонії – шістдесят!
Оберегом народної пісні є ансамбль народної музики «Росава» і його незмінний керівник заслужений артист України Микола Петрина. За час існування колективу в ньому працювали: Раїса Кириченко, Ольга Павловська, Тетяна Халаш, Євгенія Крикун, вокальний дует, заслужені працівники культури України Діана та Василь Матющенки.

Гарячими оплесками віддячують глядачі самобутньому тріо бандуристів «Вербена».

Улюбленцем черкаської публіки став і симфонічний оркестр, яким керує художній керівник та головний диригент - заслужений діяч мистецтв України Олександр Дяченко.
Творити на радість людям. Обласній філармонії – шістдесят!
Основу колективу становлять заслужений діяч мистецтв України Леонід Трофименко, директор - розпорядник - заслужений працівник культури України Зиновій Юрович, керівник оркестру - заслужений артист України Олексій Колесник, народні артистки України Лідія Зайнчківська, Ольга Калина, Людмила Ларікова, заслужені артисти України Михайло Тихоненко, Тамара Власенко, Олена Мальцева, Любов Доброноженко, Людмила Йосипова.

Усі вони, мабуть, чи не вперше цього дня зайняли місце у глядацькій залі. А піднімалися на сцену задля отримання цілком заслужених відзнак і грамот, чисельних подарунків та квітів. Це їх вшановували сьогодні. Це їм висловлювали слова щирої вдячності за творчість, постійний пошук, за високу духовність, за любов до пісні і танцю, за збереження українських традицій тощо.
Творити на радість людям. Обласній філармонії – шістдесят!
Голова обласної ради Валентина Коваленко вітання ювілярам розпочала з цитати Т.Г.Шевченка: «Ну що б, здавалося, слова...Слова та голос — більш нічого. А серце б’ється — ожива, як їх почує!..».

– В кожного із вас є свій голос, оригінальний голос у мистецтві, який доповнює і збагачує культурну палітру Черкащини, робить її самобутньою, – сказала Валентина Коваленко. –Хочу від себе особисто і від депутатського корпусу обласної ради побажати, щоб у своїй творчості ви постійно переживали інсайти. Щоб ваші знахідки додавали нові імпульси до творчості. А ще побажати і вам, і усім нам успішної України, в якій саме ви, люди культури, носії нашої духовної основи були на чільному місці.

Після привітання голова обласної ради Валентина Коваленко і голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко вручили з нагоди свята працівникам філармонії ювілейні відзнаки і грамоти. Зокрема, Почесну грамоту обласної ради отримали заступник директора з концертної діяльності Валентина Яковлєва, артисти малого симфонічного оркестру Геннадій Кабін, Олександр Шнайдер, завідувач художньо-постановочною частиною Сергій Захарчун, завідувач костюмерної Людмила Карпенко, провідний механік Михайло Степаненко, провідний бухгалтер Валентина Вівденко, секретар Ірина Вергай.
Творити на радість людям. Обласній філармонії – шістдесят!
Варто зазначити, що шістдесят мистецьких років обласна філармонія реалізовує ідеї високої просвітницької місії української культури, із них тридцять років керував, розбудовував і творив разом із артистами з 1982 до 2012 року незмінно до виходу на пенсію директор комунального закладу обласної ради Антанас Петраускас . Йому на знак вдячності і великої поваги було вручено від імені колективу подяку.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/3401-tvoriti-na-radst-lyudyam-oblasny-flarmonyi-shstdesyat