Відбулася позачергова сесія обласної ради

28 травня 2015, 21:20
Відбулася позачергова сесія обласної ради28 травня відбулася позачергова сесія обласної ради. На початку сесії хвилиною мовчання вшанували бійця з Уманщини Ігоря Шлямара, який нещодавно загинув у АТО. Потім голова обласної ради оголосила про вступ до фракції «Батьківщина» у обласній раді позафракційного депутата Сергія Гури. Потім депутати затвердили порядок денний сесії, до якого увійшло чотири питання.

Першим і найбільш дискусійним було питання про проект перспективного плану формування територій громад Черкаської області. З цього питання доповів директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Сергій Пасічник. За його словами, проект Перспективного плану розроблено з метою формування спроможних взаємопорівнювальних територіальних громад Черкаської області за повноваженнями, ресурсною базою, чисельністю населення та площею території. Це, у свою чергу, забезпечить у майбутньому спроможність об’єднаних територіальних громад самостійно, за рахунок власних ресурсів, вирішувати питання місцевого значення.
Відбулася позачергова сесія обласної ради
Як зазначив Сергій Пасічник, нині в області існує 855 населених пунктів. На їхній основі планується утворити 68 нових спроможних територіальних громад області. Він підкреслив, що реформа проводиться для того, щоб наблизити адміністративні послуги до людей, водночас зекономивши кошти на утримання управлінського апарату.

До Сергія Пасічника виникло багато запитань з боку депутатів обласної ради. Під час обговорення одні висловлювалися «за», інші «проти» проведення територіальної реформи. Участь у обговоренні питання взяв і народний депутат України Сергій Рудик, який вперше з часу свого обрання завітав на сесію обласної ради. Він висловив переконання, що Закон України \" Про добровільне об\'єднання територіальних громад\" має виконуватися виключно на засадах добровільності, без будь якого тиску з боку центральних і місцевих органів виконавчої влади і лише після широкого обговорення в громадах. До обговорення долучилися і представники громадськості, яким депутати дали можливість виступити на сесії. Представники Шполянського, Черкаського, Драбівського та Уманського районів висловилися категорично проти об’єднання територіальних громад.
Відбулася позачергова сесія обласної ради
Керівник Черкаського офісу реформ Наталія Даньковська зауважила, що якщо Перспективний план не буде ухвалено до 5 червня, то область не отримає коштів від Міністерства регіонального розвитку. А голова ОДА зазначив, що для того, щоб провести реформу, потрібно мати бажання і силу волі. Якщо територіальну реформу не провести, зазначив він, то сільські території і надалі будуть у занепаді. Він закликав до широкого діалогу громадськість, не займатися популізмом і робити реальні речі.

Риску в обговоренні провела голова обласної ради. За її словами, Перспективний плану робився нашвидкуруч, тому має низку недоліків. До того ж, громадськість не була належним чином поінформована про переваги та недоліки майбутньої реформи, що викликало спротив людей. Проте реформи все одно необхідно колись розпочинати, зауважила Валентина Коваленко.
Відбулася позачергова сесія обласної ради
Коли питання поставили на голосування, воно не набрало достатньої кількості голосів. «За» проект перспективного плану формування територій громад Черкаської області проголосував 51 народний обранець( мінімальна кількість депутатів для прийняття рішення – 53). Тож питання об’єднання територіальних громад на Черкащині відтерміновано ще на місяць.

Потім депутати перейшли до розгляду інших питань порядку денного.
Вони схвалили зміни до бюджету, що викликані змінами в частині міжбюджетних трансфертів, в тому числі й із Державного бюджету, а також перерозподілом бюджетних призначень по головних розпорядниках коштів.
Відбулася позачергова сесія обласної ради
Зокрема, в частині трансфертів із Державного бюджету перерозподілено кошти освітньої субвенції у сумі 1 460,0 тис. грн. для проведення капітальних ремонтів у Бабанській (160 тис. грн.), Вільшанській (550 тис. грн.), Ладиженській (500 тис. грн.) школах-інтернатах та Чигиринській спеціальній школі-інтернаті І-ІІ ступенів (250 тис. грн.).

За рахунок надходження коштів у рамках програм допомоги Європейського Союзу передбачено 6103,274 тис. грн. з метою реалізації проекту «Створення регіонального навчально-практичного Центру розвитку багатофункціональних кооперативів»; передбачено кошти у сумі 863,2 тис. грн. на добудову школи у с. Родниківка Уманського району.

Депутати обласної ради внесли зміни до обласної програми оздоровлення та відпочинку дітей і учнівської молоді на 2009-2015 роки, якими передбачене забезпечення оздоровленням та відпочинком дітей, які виїхали з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, дітей, батьки яких загинули, беруть участь в антитерористичній операції або постраждали при її проведенні, дітей соціально незахищених категорій з Донецької і Луганської областей, та дітей працівників бюджетних установ.
Відбулася позачергова сесія обласної ради
Також схвалено питання про передачу виробів медичного призначення, що стосується безоплатної передачі на баланс Уманської міської лікарні №3 тест-систем імуноферментних для виявлення антитіл до вірусу імунодефіциту людини та поверхневого антигену вірусу гепатиту В, придбаних комунальним закладом «Черкаський обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» Черкаської обласної ради за рахунок коштів медичної субвенції з обласного бюджету, передбачених при формуванні бюджету на 2015 рік, в тому числі і для потреб лабораторії Уманської міської лікарні №3, що проводить відповідні дослідження населення Уманського та прилягаючого до нього районів («куща»).



Source URL: https://oblradack.gov.ua/3402-vdbulasya-pozachergova-sesya-oblasnoyi-radi