Питання внесення змін до Конституції України в частині децентралізації – на порядку денному життя країни

28 січня 2016, 16:55
Питання внесення змін до Конституції України в частині децентралізації – на порядку денному життя країни28 січня 2016 року перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко взяв участь в інформаційному заході з питань обговорення змін до Конституції України в частині децентралізації влади за участі експертів міжнародних проектів та українських інституцій – старшого консультанта Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво» Володимира Крижанівського і експерта проекту DESPRO (Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні») Юрія Ганущака, представників районних рад та адміністрацій, громадських активістів.

Звертаючись до присутніх заступник голови облдержадміністрації Юрій Сас зазначив, що на Черкащині процес децентралізації відбувається не так активно як в інших областях. Однак, у створених трьох об’єднаних громадах вже відбулися вибори старост, які представлятимуть інтереси жителів у виконавчому органі громади, проходить процес формування таких органів. Стосовно внесення змін до Конституції він зауважив, що це питання, на жаль, занадто політизоване і пов’язується із ситуацією на сході країні, а тому – сприймається неоднозначно у суспільстві. Однак реформування – процес незворотній, а головне – необхідний для країни, адже інакше країна не зможе розвиватися прогресивно.

Історію питання внесення змін до Основного закону та про регламентну процедуру розповів присутнім Володимир Крижанівський. Законопроект «Про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади», запропонований Президентом України, презентував Юрій Ганущак. Він також розкрив головні положення документу щодо діяльності інституту префектури, розкривши детально питання щодо призначення, діяльності та повноважень перфектів.Питання внесення змін до Конституції України в частині децентралізації – на порядку денному життя країни

У ході обговорення присутні мали можливість задавати питання теоретичного й практичного змісту реалізації змін до Конституції щодо децентралізації.

За словами Валентина Тарасенка, і влада, і громада чітко усвідомлюють, що існуюча система місцевого самоврядування не задовольняє потреб українського суспільства, не забезпечує створення умов для розвитку людини, її самореалізації, захисту прав і надання якісних послуг.

– Ми добре розуміємо, що на сьогодні децентралізація – це спроможність приймати рішення відповідно до можливостей кожної конкретної громади. Це можливість самим вирішувати, що для громади є добре, а що погано. Тобто – це стимул для людей мислити більш проактивно, спосіб відходу від старих звичок авторитаризму та непрозорості. Саме тому, певним чином, для суспільства це є виклик – змінити звичний спосіб життя та спосіб мислення. Адже доведеться звикнути сприймати майбутнє не за інструкціями «згори», а беручи ініціативу і, що найважливіше, – відповідальність на себе. Але інакше не можемо, адже розуміємо, що ця реформа, насамперед, потрібна не владі, а місцевим громадам та людям, – наголосив перший заступник голови обласної рад, коментуючи проблему реформування місцевого самоврядування.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/4033-pitannia-vnesennia-zmn-do-konstitucii-ukraiini-v-chastin-decentralzacii-na-poriadku-dennomu