На Черкащині триває акція «Майбутнє лісу у твоїх руках»

31 березня 2016, 21:53
На Черкащині триває акція «Майбутнє лісу у твоїх руках»31 березня 2016 року голова обласної ради Олександр Вельбівець приєднався до Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» та разом із начальником обласного управління лісового та мисливського господарства Олександром Дзюбенком, керівником Звенигородського лісгоспу Анатолієм Проценком, лісівниками району та вихованцями Піхівського шкільного лісництва висадили сіянці дуба звичайного на території цього лісництва.

Перш ніж здійснити посадку лісу, голова обласної ради ознайомився із роботою Піхівського лісництва та діяльністю місцевого шкільного лісництва. До слова, останнє було створене ще у 2007 році з метою практичного виховання в учнівської молоді поваги до природніх ресурсів, лісових надбань. Учні школи лісництва долучаються до практичних занять, експериментально-дослідницької роботи, збирання насіння та лікарської сировини, охорони, захисту та благоустрою лісів населеного пункту.На Черкащині триває акція «Майбутнє лісу у твоїх руках»

Для проведення ефективної навчально-виховної роботи серед молоді лісгосп оформив у школі й на території господарства кабінети лісівництва, закупив необхідну літературу та обладнання, забезпечує усіма необхідними матеріально-технічними засобами та постійно виділяє кошти для участі учнів у конкурсах і змаганнях обласного й республіканського рівнів, заохочує цінними подарунками тощо.

Цього разу гості також приїхали не з пустими руками і вручили школярам ноут-бук та принтер для їхньої роботи.

На Черкащині триває акція «Майбутнє лісу у твоїх руках»Як зазначив Олександр Іванович, працівники лісництва і педагоги-вихователі, виконуючи теоретичну і практичну програму з основ лісництва, не лише забезпечують навчально-виховну сторону, але й сприяють профорієнтованості учнів – визначеності із майбутньою професією.

– Досвід показує, що більшість молодих спеціалістів лісових господарств – колишні учні шкільних лісництв, які залишаються на роботі в лісовій галузі за місцем проживання. Отже, можна зробити висновок, що шкільні лісництва, окрім виховної, природоохоронної, – виконують ще й профорієнтаційну функцію, – зауважив він.

У ході перебування в лісництві голова обласної ради також оглянув тепличне господарство і базовий розсадник, дізнався про різні технології вирощування дерев та кущів: починаючи зі збору та висівання насіння, вирощування саджанців, створення нових лісів і догляду за ними.
Після висадки дуба на площі кварталу №33, виділу №1 гості та всі присутні також прилаштували виготовлені власноруч учнями шпаківні та зробили фото на згадку.На Черкащині триває акція «Майбутнє лісу у твоїх руках»

Коментуючи ситуацію в лісовому господарстві області, Олександр Вельбівець зауважив, що у суспільстві склалось хибне враження, що ліси лише вирубуються й не здійснюється ніяких заходів щодо їх відновлення.

– Ця думка не має підтверджень. Звичайно, коли ліс рубають – це чути, але коли висаджують – мало хто з нас про це знає. На сьогодні площа заліснення області складає 15,4%, при нормі 16%. Крім того, була ініціатива Олександра Миколайовича Дзюбенка (яку ми з головою облдержадміністрації активно підтримали), щоб звернутись до керівників районів з тим, щоб залучити місцеві органи Держгеокадастру, управління агропромислового розвитку і лісові господарства з метою спільного визначення територій сільськогосподарського призначення, що не можуть використовуватися за призначенням в силу якісних показників (вони не є продуктивними), та провести їх заліснення. В разі визначення таких територій та зміни їх статусу ми зможем в рази збільшити площі лісів в області, – наголосив Олександр Вельбівець.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/4157-na-cherkaschin-trivaie-akcia-maybutnie-lsu-u-tvoiih-rukah