«Перебуваючи в робочому кабінеті, дізнатись про проблеми громад області – неможливо», – голова обласної ради на Уманщині

14 квітня 2016, 15:52
«Перебуваючи в робочому кабінеті, дізнатись про проблеми громад області – неможливо», – голова обласної ради на УманщиніДнями із робочою поїздкою голова обласної ради Олександр Вельбівець відвідав Уманщину. Перебуваючи в районі, Олександр Іванович разом із депутатом обласної ради, радником голови Миколою Овчаренком, головою районної ради Оксаною Супрунець та головою райдержадміністрації Віталієм Олійником відвідали ряд закладів соціальної сфери, адміністративні та господарські установи, спілкувались із депутатським активом районної ради та напрацювали план спільної роботи із вирішення місцевих проблем.

Спочатку голова обласної ради зустрівся з колективом Національного дендрологічного парку «Софіївка». В актовому залі присутні обговорили питання проведення проектних, будівельних та ремонтно-реставраційних робіт паркових пам’яток архітектури, що плануються у рамках підготовки до відзначення 225-річчя із дня заснування дендрологічного парку.

Підсумовуючи результати обговорення, Олександр Вельбівець запевнив, що всі напрацьовані заходи і роботи до ювілею «Софіївки» будуть підтримані обласним керівництвом, в тому числі й у питаннях акумулювання коштів на реалізацію цих проектів.

– Я у вас не вперше. Бував тут у різному віці, починаючи зі школи. І кожного разу дивувався: як тут мудро втручається людина в життя природи, створюючи природні шедеври, непомітно для непрофесійного ока. І взагалі, де б я не був, з ким не спілкувався, згадуючи про Умань, люди, перш за все, асоціюють його із вашим парком. Тому, на моє переконання, цю святиню потрібно берегти і примножувати її багатства. І всі ті проблеми, що ви сьогодні озвучили, ми разом: спільно із депутатами обласними й на місцях, звертаючись до центральних органів влади та усіх небайдужих і зацікавлених у розвитку закладу, будемо вирішувати і допомагати справами… А особистим інтересам чи політиці тут взагалі не місце, – відзначив він.«Перебуваючи в робочому кабінеті, дізнатись про проблеми громад області – неможливо», – голова обласної ради на Уманщині

Зі свого боку директор парку, професор, член-кореспондент НАН України Іван Косенко подякував депутатському корпусу обласної ради та голові облдержадміністрації за підтримку звернення до Уряду щодо виділення коштів у сумі 300 тис. грн. на поліпшення матеріальної бази парку та проведення відновлювально-реставраційних робіт.

Далі за програмою робочої поїздки голова обласної ради відвідав Уманський національний університет садівництва, де зустрівся із ректором Оленою Непочатенко та викладачами й науковцями цього вишу. У розмові ректор розповіла про діяльність навчального закладу, навчально-виробничу базу і роботу студентів, а також висловила спільну для усіх вузів нижчого рівня проблему – фінансування закладів, що змінюється у рамках проведення реформ. Також були обговорені господарські питання, можливості співпраці і підтримки закладу.

Особливо цікавим було знайомство із життєдіяльністю Берестівецької сільської громади та діяльністю місцевого сільгоспвиробника ТОВ «Берестівець» під керівництвом Василя Чекаленка. У розмові, сільський голова Сергієм Яременком відзначив, що за результатами щорічного районного конкурсу «Сільська рада року» Берестівецька сільська рада за результатами діяльності у 2015 році визнана переможцем та нагороджена Дипломом І ступеню, а в нині – учасник щорічного обласного конкурсу на кращу сільську раду.

«Перебуваючи в робочому кабінеті, дізнатись про проблеми громад області – неможливо», – голова обласної ради на УманщиніІнформуючи про розвиток села голова районної ради Оксана Супрунець відзначила, що з метою зміцнення потенціалу місцевих рад Уманщини, зростання їх авторитету, а також поширення кращого досвіду в районі визначено 8 базових сільрад, серед яких і Берестівецька сільська рада. Тут проводяться виїзні наради та семінари для навчання сільських і селищного голів, секретарів сільських рад; вивчається взаємодія сільської ради із підприємствами різних форм власності, місцевими установами та організаціями, громадськістю у вирішенні актуальних питань жителів. Голова районної ради акцентувала увагу на тісній співпраці сільської ради з місцевим сільськогосподарським підприємством ТОВ «Берестівець» й особисто його керівником, депутатом районної ради, членом виконкому сільської ради Василем Чекаленком у вирішенні важливих питань життя села. За його ініціативи в селі створена громадська організація «Спілка Берест», на рахунку якої акумулюються кошти для вирішення багатьох проблемних питань громади.

Берестівець першим в Уманському районі провів газ, ще в середині 90-их. На разі, завдяки фінансовій підтримці сільгоспвиробника, в селі повністю відновлено вуличне освітлення, прокладено водогін, збудовано дві свердловини артезіанської води, відремонтовано місцеву школу, дитячий садок, Будинок культури, фельдшерський пункт, облаштовано пам’ятні місця та центральну частину села, збудовано храм та інше. А ще підприємство постійно надає грошову й матеріальну допомогу пайовикам, ветеранам та вдовам Великої Вітчизняної війни, учасникам АТО та їхнім сім’ям, для оздоровлення місцевих дітей, зміцнення матеріально-технічної бази місцевих закладів. Лише у 2015 році ТОВ «Берестівець» спрямувало понад мільйон гривень спонсорських коштів на розвиток інфраструктури села та різні соціальні потреби жителів населеного пункту.
Оглядаючи сільський Будинок культури, присутні відзначили високий рівень матеріально-технічного забезпечення для творчого і духовного розвитку та відпочинку берестівчан. За бюджетні та спонсорські кошти торік тут зроблено якісний ремонт за сучасними стандартами, створено культурно-оздоровчий центр. До послуг жителів сьогодні глядацький зал на 352 місця, зал для проведення урочистостей, тут розміщена сільська бібліотека, АТС, спортивний та тренажерний зали. «Перебуваючи в робочому кабінеті, дізнатись про проблеми громад області – неможливо», – голова обласної ради на Уманщині

Гості також оглянули осучаснений фельдшерський пункт, де за сприяння ТОВ «Берестівець» проведено капітальний ремонт і обладнання приміщення на суму 270 тис. грн. Тут є централізоване водопостачання холодної та гарячої води, обладнана кімната із душовою кабіною, внутрішнім туалетом, облаштовано кімнату для перебування хворих на денному стаціонарі. Для надання якісних медичних послуг за спонсорські кошти ТОВ та сільського бюджету придбано кардіограф, холодильник, нові меблі, комп’ютер. За ініціативи депутата районної ради Василя Чекаленка придбано мопед для потреб пункту, що позитивно вплинуло на оперативність надання медичної допомоги сельчанам.

«Перебуваючи в робочому кабінеті, дізнатись про проблеми громад області – неможливо», – голова обласної ради на УманщиніКерівник обласної ради спільно з районною владою також ознайомились із роботою сільськогосподарського підприємства ТОВ «Берестівець», що на сьогодні є одним із найкращих в районі. За словами керівника – Заслуженого працівника сільського господарства України Василя Чекаленка, торік на берестівецьких полях вирощено й зібрало найвищий у районі врожай озимої пшениці – 85 ц/га, кукурудзи на зерно – 120,4 ц/га, соняшника – більше 42,3 ц/га, сої – 32,2 ц/га. Заробітна плата працівників у господарстві становить понад 5 тис. грн. на місяць. Лише у минулому році ТОВ «Берестівець» спрямувало понад мільйон гривень спонсорських коштів на розвиток інфраструктури села та різні соціальні потреби жителів населеного пункту. А за три місяці цього року такі витрати становлять уже майже 740 тис. грн.

– Берестівцю надзвичайно пощастило із таким інвестором, адже він не лише розвиває власне господарство і обробляє землі громади, поповнюючи бюджет, але й постійно піклується за рідне село, за людей, які тут живуть, – зауважив Олександр Вельбівець та додав, що Берестівецька сільська рада є прикладом того, як має жити й розвиватися територіальна громада.

Згодом голова обласної ради побував на ПОСП «Уманський тепличний комбінат», що очолює Заслужений працівник сільського господарства України, депутат районної ради Микола Гордій, відвідав Храм всіх святих, збудований за спонсорської підтримки керівника підприємства та на завершення робочої поїздки зустрівся із представниками депутатського корпусу Уманської районної ради.
«Перебуваючи в робочому кабінеті дізнатись про проблеми районів, жителів області неможливо. Тому я сьогодні тут», – відзначив голова обласної ради у розмові із колегами-депутатами.

«Перебуваючи в робочому кабінеті, дізнатись про проблеми громад області – неможливо», – голова обласної ради на УманщиніПід час зустрічі присутні обговорили питання здійснення реформи місцевого самоврядування в районі, її сприйняття жителями; земельні питання та проблеми доріг, а також напрацювано план подальших спільних дій.

– Я людина – практик і маючи п’ятнадцятирічний досвід управлінської роботи все, що скажу – це не прочитано із книг чи почуто від інших – це мій власний досвід, набутий за ці роки. Добре розумію страх суспільства перед змінами, несприйняття реформи місцевого самоврядування. З одного боку, на жаль, ми не бачимо чітких і послідовних дій щодо здійснення цих перетворень. А з іншого – ми не маємо альтернативи, – наголосив Олександр Вельбівець, коментуючи супротив громади реформі. – Реформи потрібні і, щиро кажучи, проводяться навіть із затримкою. На сьогодні вже показала свій успіх фінансова децентралізація. Місцеві бюджети зросли достатньо серйозно. І ми з вами повинні використати ці ресурси, але раціонально і ефективно. Закликаю вас до співпраці. Я відкритий до діалогу і готовий підтримати усі ваші пропозиції і напрацьовані плани.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/4174-perebuvaiuchi-v-robochomu-kabnet-dznatis-pro-problemi-gromad-oblast-nemozhlivo-golova