«Рішення, що стосуються життєдіяльності громад, мають схвалювати вони самі», – Валентин Тарасенко

10 червня 2016, 17:07
«Рішення, що стосуються життєдіяльності громад, мають схвалювати вони самі», – Валентин Тарасенко10 червня 2016 року перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко взяв участь у засіданні членів і представників регіонального відділення Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» та народних депутатів України і їх помічників. Серед учасників, зокрема: народний депутат України Олег Петренко, міський голова м. Черкаси Анатолій Бондаренко, директор Департаменту регіонального розвитку ОДА Роман Карманнік, депутат обласної ради, голова постійної комісії з питань комунальної власності, підприємництва та регуляторної політики Наталія Кравцова, а також міські голови й голови об’єднаних громад області, їх уповноважені представники.

Головним питанням порядку денного було обговорення змін до Конституції України в частині децентралізації влади та забезпечення реальних повноважень місцевого самоврядування.

«Рішення, що стосуються життєдіяльності громад, мають схвалювати вони самі», – Валентин ТарасенкоВідкриваючи засідання міський голова м. Черкаси Анатолій Бондаренко зауважив, що головною метою такого зібрання є проведення регіональної платформи з обговорення усіх проблемних питань життєдіяльності місцевих громад, вироблення механізмів їх вирішення та озвучення народним депутатам України від Черкащини з тим, щоб останні лобіювали вирішення проблем на законодавчому рівні.

– Надзвичайно важливо проводити зустрічі подібного формату і обговорювати усі питання, з якими стикаються наразі міські голови та місцеві громади загалом. Адже, на жаль, як свідчить практика, не всі місцеві керівники розуміють завдань і мети реформ, а тому сприймають їх негативно. З іншого боку – наявна законодавча база у сфері забезпечення прав і повноважень місцевого самоврядування не дозволяє в повній мірі вирішувати місцеві проблеми, реалізовувати отримані повноваження і розвиватись громадам, – наголосив перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко, звертаючись до присутніх.

«Рішення, що стосуються життєдіяльності громад, мають схвалювати вони самі», – Валентин ТарасенкоУ ході зустрічі присутні обговорили законодавчі засади реформи децентралізації влади, перспективи утворення об’єднаних територіальних громад в області, особливості змін бюджетного та податкового законодавства, а також питання забезпечення ефективної взаємодії органів державної влади у процесі децентралізації та інше.

Виступаючи присутні представники громад озвучили найбільш гострі проблеми. Це, зокрема, необхідність розробки і законодавчого ухвалення права громади розпоряджатися землею на місцях (як головним ресурсом); вироблення відповідних механізмів виділення земельних ділянок учасникам АТО; розширення повноважень малих міст і містечок (надання рівних умов управління); забезпечення пільг соціально уразливим категоріям громадян тощо.

На завершення обговорення присутні домовились напрацювати перелік проблемних питань і шляхів їх вирішення та передати свої пропозиції народним депутатам України, адресувати на розгляд виконавчих органів влади центрального рівня.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/4275-rshennia-scho-stosuiutsia-zhittiedialnost-gromad-maiut-shvaliuvatis-nimi-samimi-valentin