Комісія з питань агропромислового розвитку та земельних відносин обласної ради пропонує на сесію проект програми з охорони і підвищення родючості ґрунтів

12 вересня 2016, 18:59
Комісія з питань агропромислового розвитку та земельних відносин обласної ради пропонує на сесію проект програми з охорони і підвищення родючості ґрунтів12 вересня 2016 року голова постійної комісії з питань агропромислового розвитку та земельних відносин Олександр Лупашко провів засідання, на якому розглянуто питання, що стосуються проблем агропромислової галузі.

В роботі комісії взяв участь перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко.

Спочатку членам комісії було презентовано Програму з охорони і підвищення родючості ґрунтів Черкаської області «Родючість 2016-2020».

Інформував присутніх начальник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Ігор Колодка. Виступаючи, він проаналізував стан ґрунтів в кожному районі області і наголосив, що основні втрати родючості пов’язані з високим ступенем розораності земель і посиленням ерозійних процесів; порушенням структури сівозмін; зростанням дефіциту балансу елементів живлення і органічної речовини, а отже, збіднення ґрунту, послаблення мікробіологічної активності ґрунту, наявністю значних площ кислих ґрунтів, падінням водоутримуючої здатності; повільним впровадженням сучасних ґрунтозахисних технологій обробітку тощо. Комісія з питань агропромислового розвитку та земельних відносин обласної ради пропонує на сесію проект програми з охорони і підвищення родючості ґрунтів

З прийняттям програми планується системне застосування заходів із збереження та підвищення родючості ґрунтів. З цією метою є можливість спрямувати не використаний залишок – понад 8 млн.грн. коштів місцевих бюджетів, що надійшли в порядку відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва. Лише у 2016 році до місцевих бюджетів таких коштів у першому півріччі надійшло 711,1 тис. грн., а фактично на заходи з охорони і раціонального використання земель спрямовано 148,6 тис. грн.

Члени комісії, обговорюючи проект програми, внесли ряд конструктивних пропозицій. Зокрема, було зауважено, що такі програми та заходи з охорони та підвищення родючості ґрунтів мають розроблятися в кожному районі області та сільськогосподарському підприємстві, для якого земля є засобом виробництва, незалежно від форми власності і організації виробництва; а також передбачити проведення щорічної агрохімічної паспортизації земель сільськогосподарського призначення; підготовку і перепідготовку спеціалістів агропромислового комплексу області, широке висвітлення в засобах масової інформації проблем стану родючості ґрунтів, їх охорони тощо.Комісія з питань агропромислового розвитку та земельних відносин обласної ради пропонує на сесію проект програми з охорони і підвищення родючості ґрунтів

Члени комісії рекомендували внести питання про Програму з охорони і підвищення родючості ґрунтів Черкаської області «Родючість 2016-2020» на пленарне засідання для прийняття рішення сесією, адже реалізація запланованих заходів дозволить підвищити врожайність сільськогосподарських культур в середньому на 20-30 %, сприятиме виконанню завдань розвитку тваринництва, покращить екологічний стан довкілля та конкурентоспроможність продукції аграрного сектора економіки Черкащини в наступні роки.

Далі члени комісії в порядку контролю за виконанням попередніх рішень заслухали інформацію про стан виконання рішення обласної ради від 22.11.2011 року № 9-2/VІ «Про Програму розвитку овочівництва Черкаської області на 2011 - 2015 роки».Комісія з питань агропромислового розвитку та земельних відносин обласної ради пропонує на сесію проект програми з охорони і підвищення родючості ґрунтів

Оскільки заходи, передбачені цією програмою, виконано і в подальшому не потребують фінансових затрат, запропоновано зняти її з контролю.

Не залишили поза увагою також хід виконання рішення обласної ради від 03.12.2010 № 2-3/ VI «Про Програму розвитку галузі молочного скотарства Черкаської області на 2010-2020 роки» та рішення обласної ради від 28.12.2010 № 3-7/ VI «Про Програму розвитку галузі свинарства Черкаської області на 2010-2020 роки».

Інформації управління агропромислового розвитку облдержадміністрації з обох питань депутати взяли до відома і залишили на контролі.

На завершення, члени комісії обговорили різні питання, зокрема, щодо реорганізації насіннєвої інспекції, діяльності лабораторій з контролю за якістю сільськогосподарської продукції тощо.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/4401-komsia-z-pitan-agropromislovogo-rozvitku-ta-zemelnih-vdnosin-oblasnoii-radi-proponuie-na-sesiu