Обласний художній музей разом з подружжям Колечків запрошують здійснити подорож у міфологічну добу Київської Русі

15 грудня 2016, 19:32
Обласний художній музей разом з подружжям Колечків запрошують здійснити подорож у міфологічну добу Київської Русі Черкаський обласний художній музей спільно з Дирекцією художніх виставок Міністерства культури України 15 грудня 2016 року презентував творчі роботи видатних українських майстрів емальєрного мистецтва, подружжя київських художників Тетяни та Сергія Колечків.

Виставка запрошує здійснити подорож у міфологічну добу Київської Русі, скіфської культури та поетики старого Києва, а також поринути в особливу і магічну, втаємничену і чарівну атмосферу різдвяно-новорічного свята.

Обласний художній музей разом з подружжям Колечків запрошують здійснити подорож у міфологічну добу Київської Русі Його завжди чекають, з ним пов\'язують свої сподівання на зміни та віру в те, що на землі запанує мир, а серця сповняться доброю волею.

Так, роботи Тетяни та Сергія Колечків налаштовують на оптимістичний, позитивний лад, дають змогу забути на певний час про тяжке повсякдення.

Особливістю творчості талановитого подружжя є сталий інтерес до мотивів давньоруського мистецтва, християнської іконографії, пам\'яток національної культурної спадщини.

У композиціях Сергія Колечка оживають персонажі давньої міфології, які зустрічаються в давньоруських ювелірних виробах, різьбі по каменю – леви, райські птахи, птах-сирін.

Обласний художній музей разом з подружжям Колечків запрошують здійснити подорож у міфологічну добу Київської Русі У доробку Тетяни Колечко багато емалевих ікон (понад 400), де традиційні іконографічні схеми пожвавлюються за рахунок інтенсивного кольору, майстерного використання пластичної мови українського бароко та народного малярства («Богородиця Елеуса»).

Взірцевим свідченням внутрішнього зв\'язку з християнською культурою є створені авторами унікальні емалеві ікони для іконостасу Володимирського собору у Херсонесі (2003).

Сергій Колечко створив цілу серію фантастичних міських пейзажів, в яких реальні пам\'ятки можуть з\'являтися в умовному ландшафті або серед вигаданих, проте, наділених окремими легко впізнаваними елементами давньоруської чи української архітектури («Київські замальовки»).

Обласний художній музей разом з подружжям Колечків запрошують здійснити подорож у міфологічну добу Київської Русі Простір у цих композиціях будується кількома кулісними планами, на першому плані часто дається фрагментоване зображення – це може бути й гілка дерева, яке задає погляду рух у глибину.

Натюрморти та фігуративні композицій художників, демонструють можливості емалі в передачі вражень від предметного світу, тонких емоційних та психологічних характеристик персонажів.

Обласний художній музей разом з подружжям Колечків запрошують здійснити подорож у міфологічну добу Київської Русі Окрім традицій Київської Русі, важливу роль у творчих пошуках Тетяни та Сергія Колечків відіграли традиції емальєрного мистецтва Франції XV–XVI століть, славнозвісної Лімозької школи.

Святкова декоративність творів Тетяни та Сергія, глибинний зв\'язок з давньою міфологією та сакральний дух творить особливу піднесену атмосферу Різдвяної виставки.

Довідка про художників.

Сергій і Тетяна Колечки закінчили Одеське художнє училище (1981). Члени НСХУ. Учасники багатьох всеукраїнських та міжнародних виставок та емальєрних симпозіумів.

Обласний художній музей разом з подружжям Колечків запрошують здійснити подорож у міфологічну добу Київської Русі Роботи зберігаються у фондах Міністерства культури України, Донецькому художньому музеї, Музеї мистецтв комуни Новаміланезе (Італія), Музеї емалевого мистецтва (Хіммерод, Німеччина), приватних збірках Аргентини, Великобританії, США, Франції, Чехії та ін.

Тетяна та Сергій Колечко є лауреатами премії імені Катерини Білокур (2016 р.).



Source URL: https://oblradack.gov.ua/4564-oblasniy-hudozhny-muzey-razom-z-podruzhzhiam-kolechkv-zaproshuiut-zdysniti-podorozh-u