На сесії Золотоніської районної ради серед питань найбільше активно обговорювалися виділення земельних ділянок атовцям та призначення і виплати субсидій

16 лютого 2017, 19:21
На сесії Золотоніської районної ради серед питань найбільше активно обговорювалися виділення земельних ділянок атовцям та призначення і виплати субсидій15 лютого 2017 року у залі засідань Золотоніської районної ради під головуванням її очільника Валерія Саранчі відбулося пленарне засідання 10 сесії районної ради сьомого скликання.

У роботі сесії взяли участь голова Золотоніської райдержадміністрації Олександр Лісовий, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, місцевих органів виконавчої влади, очільники силових структур, сільські голови району, представники громадських організацій, а також помічник-консультант народного депутата України Владислава Голуба – Микола Калашник.

Три години знадобилося депутатам Золотоніської районної ради, щоб розглянути всі питання порядку денного чергової сесії та ухвалити по них рішення. Якщо врахувати, що порядок денний складався з 38-ми пунктів, то народні обранці справилися зі своїм завданням досить оперативно, адже напередодні на засіданнях постійних комісій депутати ретельно розбирали кожне питання, тому в день засідання до більшості доповідачів запитань не було, і голосування проходило швидко і злагоджено.

Таким чином було прийнято перспективний план роботи ради та Програму економічного і соціального розвитку на 2017 рік, ухвалено низку районних програм: з розвитку футболу; підвищення родючості ґрунтів; щодо функціонування та розвитку системи цивільного захисту району; висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування.

За клопотанням Золотоніського військомату ухвалено три програми, які активізують роботу в районі щодо підвищення обороноздатності країни.

На сесії Золотоніської районної ради серед питань найбільше активно обговорювалися виділення земельних ділянок атовцям та призначення і виплати субсидійПрийнято також Програму підтримки діяльності органів виконавчої влади на 2017-2020 роки, однак кошти під неї депутати поки що вирішили не виділяти. Натомість фінансово підтримано сектор Управління Державної міграційної служби України, передбачивши кошти в програмі на заміну вікон, та Золотоніську пожежну частину: додавши до програми цивільного захисту населення 840 тис. грн.

Водночас, депутати райради зауважували, щоб представники державних органів, які обслуговують і місто і район, більш активно добивалися фінансової допомоги від міської влади, яка поки що не бере дольової участі у їх підтримці.

Крім того, депутати внесли зміни до програми розвитку дорожньої інфраструктури, щоб прискорити старт ремонту доріг, розпочатого у 2016 році, та – до програми фінансування громадських робіт – щоб за допомогою направлених центром зайнятості працівників пришвидшити роботу управління праці щодо оформлення субсидій для жителів району.

Без зволікань рада затвердила матеріали технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок в адміністративних межах 9-ти сільських рад, зміни до статуту районного центру первинної медицини та список присяжних Золотоніського суду.

Другий рік поспіль спільними зусиллями районної та сільських рад, місцевої виконавчої влади вдається сформувати бюджет розвитку і, як наслідок, йде активна підтримка соціальних галузей. Ось і на цій сесії було розподілено на медичні, освітні, культурні, спортивні заклади та потреби соцзахисту близько 13 млн. грн. Левова частина коштів – на проведення ремонтних робіт і придбання необхідного обладнання. Зокрема, виділено кошти на завершення заміни вікон, проведення капремонтів та покращення навчально-матеріальної бази у освітніх закладах, створення відділення екстреної медичної допомоги та завершення реконструкції першого поверху поліклінічного відділення, а також комп’ютеризацію та переоснащення Золотоніської ЦРЛ. Ремонтуватимуться заклади районної «первинки», районна бібліотека, а для районного стадіону буде придбане електронне табло.

Одностайно схвалили депутати рішення про виділення коштів на підвищення зарплат працівникам дошкільних груп навчально-виховних комплексів району та деяким іншим категоріям працівників освіти. Річ у тому, що підвищення заробітних плат освітянам, яке відбулося з 1 січня ц.р. ряд категорій педагогічних працівників оминуло. Уряд запропонував підвищити їм зарплати з 1 вересня, але надав можливість органам місцевого самоврядування запровадити таке підвищення раніше, за умови наявності коштів. Вісім сільських рад району, які утримують дошкільні заклади вирішили підтримати працівників дитячих садочків, а слідом за ними аналогічне рішення прийняла й районна рада.

На сесії також було прийнято Порядок фінансування виконання депутатами Золотоніської районної ради депутатських повноважень. Цього року кожен депутат районної ради отримає можливість за власною ініціативою або за зверненням виборців використати по 50 тис. грн. з районного бюджету на об’єкти соціально-культурної сфери та інфраструктури сіл району.

Кілька питань викликали найбільше обговорення. Так, під час погодження нових тарифів на теплову енергію по твердопаливних котельнях, що діють на об’єктах районної комунальної власності в Гельмязові, Шабельниках, Кропивні, Піщаному та Золотоноші, депутати поставили представнику ТОВ «АЛЬТЕР ЕНЕРДЖІ-ЧЕРКАСИ» багато гострих запитань стосовно якості надаваних послуг. Врешті, вислухавши роз’яснення голови райдержадміністрації О.Лісового, депутати тарифи на тепло погодили.

Уважно заслухали депутати звіт районного прокурора В.Танцюри про результати роботи Золотоніської місцевої прокуратури на території Золотоніського району протягом 2016 року. Було задано питання про стан розслідування резонансних справ, зокрема, за зверненням Новодмитрівської сільської ради, та про боротьбу з гральним бізнесом і нагляд прокуратури за діяльністю поліції. Водночас було заслухано звіт виконуючої обов’язки начальника відділення Держгеокадастру про стан забезпечення земельними ділянками учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих учасників АТО. Її звіт якраз був викликаний суспільним резонансом навколо факту розбазарювання Держгеокадастром державних земель у Новодмитрівці.

Виявилося, що за 2 роки «сприяння» Держгеокадастру землю змогли отримати лише 87 воїнів з 387, що звернулися. А за дійсного сприяння могли б отримати 360 чоловік.

Депутати залишилися невдоволеними тим, як у районі забезпечуються земельними ділянками учасники АТО, визнали результати роботи Держгеокадастру незадовільними, поставили питання на постійний контроль і постановили звернутися до центральних органів влади і Президента України з цього приводу.

На завершення заслухано ще одне питання – чисельні звернення і скарги з місць про стан призначення і надання субсидій. Начальник управління праці і соціального захисту населення В.Скиба зазначила, що через велику кількість звернень за субсидіями навантаження на фахівців виросло майже у 8 разів. Але завдяки придбаній за кошти районного бюджету комп’ютерній та оргтехніці, сумлінній роботі працівників ситуація змінилася на краще.

Після сесії всі бажаючі депутати, сільські голови, працівники отримали змогу відвідати новостворений районний геріатричний центр в селищі Пальміра, відкриття якого очікується найближчим часом.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/4660-na-sesii-zolotonskoii-rayonnoii-radi-sered-pitan-nayblshe-aktivno-obgovoriuvalisia-vidlennia