Керівники районів та об’єднаних громад навчалися правовим основам планування територій

23 лютого 2017, 19:33
Керівники районів та об’єднаних громад навчалися правовим основам планування територій23 лютого 2017 року в малій сесійній залі Будинку Рад з головами райдержадміністрацій, районних рад та об’єднаних територіальних громад області проведено нараду-семінар щодо обговорення питання «Удосконалення законодавчо-правової бази у зв’язку з плануванням територій об’єднаних громад».

Для висвітлення тематики семінару було запрошено керівників та спеціалістів Державного підприємства \"Український державний науково-дослідний і проектний інститут цивільного будівництва ДП «УкрНДПІцивільбуд».

Керівники районів та об’єднаних громад навчалися правовим основам планування територійУ роботі наради-семінару взяв участь голова обласної ради Олександр Вельбівець.

Звертаючись до присутніх зі вступним словом, Олександр Іванович проаналізував стан справ з проведенням адміністративної реформи на Черкащині, і зазначив, що в області вже діють шість ОТГ.

Він також зауважив, що Черкащина уповільнила створення ОТГ, і одним із недоліків проведення цієї реформи є послаблення інформаційно-роз’яснювальної роботи та недостатній кваліфікаційний рівень тих осіб, на яких покладалися ці обов’язки. На жаль, у нас й інше сприйняття ролі громад – вони не сформовані у тому розумінні, як це є в європейських державах.

Керівники районів та об’єднаних громад навчалися правовим основам планування територій– Всі ви є учасниками цього процесу і можете визначити, чи існуюча система влади є ефективною, та чітко бачити, чого ми прагнемо від реформ, – наголосив Олександр Вельбівець.

Разом з тим, Олександр Іванович підкреслив, що для створення ОТГ держава дає громадам можливість самостійно визначатися на умовах добровільності. Однак, щоб реформа пройшла успішно, необхідно, щоб основу об’єднання, в першу чергу, визначала економічна складова, а потім враховувалися інші фактори. Велике значення для подальшого розвитку громад матиме планування територій, тому проведення такого семінару має практичний характер.

Керівники районів та об’єднаних громад навчалися правовим основам планування територійДалі з інформацією щодо зазначеної тематики перед присутніми виступили директор ДП «УкрНДПІцивільбуд» Олександр Чижевський та заступник директора цього підприємства Тетяна Криштоп.

Керівники районів та об’єднаних громад навчалися правовим основам планування територійВони детально розповіли про правові аспекти щодо створення схем планування територій населених пунктів, досвід проведення таких робіт у Польщі та Німеччині, а також в окремих областях України, наглядно демонструючи свою інформацію слайдами.

В ході наради-семінару її учасники ознайомилися з уже виготовленим проектним планом формування Єрківської ОТГ, до якої входить три населених пункти.

Керівники районів та об’єднаних громад навчалися правовим основам планування територій Її голова розповів про добру співпрацю з ДП «УкрНДПІцивільбуд», умови виконання замовлення тощо, зауваживши, що проект визначає чіткі і, головне, обґрунтовані напрямки для розвитку громади, тому є практичним для майбутньої роботи.

Підсумовуючи роботу семінару, голова обласної ради наголосив на необхідності врахування всіх правових аспектів, щоб адміністративно-територіальна реформа проходила гармонійно із дотриманням вимог законодавства.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/4678-kervniki-rayonv-ta-obiednanih-gromad-navchalisia-pravovim-osnovam-planuvannia-teritory