На Монастирищині пом’янули жертв Поперечного Яру

30 травня 2017, 13:09
На Монастирищині пом’янули жертв Поперечного Яру 29 травня – день пам’яті жертв Поперечного Яру у Монастирищенському районі. Тут у травні 1942 року нацисти розстріляли тисячі мирних людей єврейського походження.

На місце поховання, де встановлено пам’ятний знак, цього дня прийшли вшанувати невинних жертв та покласти квіти заступник голови райдержадміністрації Руслан Терещук, керівник секретаріату виконавчого апарату районної ради Наталія Шамрай, міський голова Олександр Тищенко, заступник міського голови Володимир Храновський, представники громадськості, свідки тих днів, які відчули на собі страхіття фашизму.На Монастирищині пом’янули жертв Поперечного Яру

За своє існування людству довелося пережити чимало жахливих трагедій, котрі забрали життя тисячів, мільйонів дорослих і дітей, залишивши їх рідним та близьким страждання на довгі роки.

Однією з масштабних трагедій минулого століття стало знищення фашистською Німеччиною євреїв у період Другої світової війни. Ця чорна хмара пронеслась і над багатьма населеними пунктами України. Не оминула й Монастирищини.

Поперечний Яр — одна величезна могила, в якій поховано більше шести тисяч жертв нацистів. 29 травня 1942 року фашисти знищили усіх мешканців монастирищенського гетто і громадян єврейської національності з навколишніх містечок та сіл. На Монастирищині пом’янули жертв Поперечного Яру

Щороку пом’янути їх приїздять родичі й нащадки вже у третьому поколінні. Разом з ними йдуть до могил і монастирищани.

Перед зібранням виступив очевидець тих подій, Михайло Камінський, який поділився своїми дитячими спогадами та прочитав власні вірші, в яких з болем згадуються ті страшні дні.

Всі присутні схилили голови перед священною пам\'яттю тих, хто став жертвою людського свавілля, жорстокої ідеології.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/4849-na-monastirischin-pomianuli-zhertv-poperechnogo-yaru