Першими на Звенигородщині обзавелися сучасною мережею Інтернету земляки Тараса Шевченка

17 листопада 2017, 17:43
Першими на Звенигородщині обзавелися сучасною мережею Інтернету земляки Тараса ШевченкаЦя подія відбулася 16 листопада, у професійний день працівників зв’язку. Їй передувала, як розповів сільський голова Сергій Смалько, велика й кропітка робота.

— Задуманий спільно із обласною радою проект введення в дію сучасної мережі Інтернет розпочали ще торік, а вже з весни стали готувати комунікації: підвели до села кабель, уклавши його в землю, а потім пустили його селом, вивісивши на опорах загальною протяжністю понад 10 кілометрів. Потому фахівці взялися за монтаж необхідного обладнання. Слід відзначити, що допомагала із земельними та іншими роботами СТОВ «Агрофірма «Корсунь», долучилися сільськогосподарський коледж і школи, жителі села теж не стояли осторонь. Тож від початку знали, що таки доведемо справу до кінця. Треба ставити перед собою цілі і досягати поставленої мети. Але це можливо лише за умови, коли гуртом працюватимуть і влада, і громада. Нам це вдалося, — розповідає сільський голова Сергій Смалько.

Проект дорогий і довгоокупний. Але, як вважає керівник громади, він вартий потрачених сил, щоб край Кобзаря, де живе і навчається велика кількість молоді, мав перспективне технологічне майбутнє.

Цього дня Інтернет дійшов до осель 25 жителів Шевченкового. На черзі підключення ще 70 осель мешканців, які подали заявки. Зацікавилися можливістю і собі під\'єднатися до швидкісного Інтернету громади сусідніх Моринців, Тарасівки та Княжі.

Розділити радість жителів села Шевченкове приїхали перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко та директор Черкаської філії ПАТ «Укртелеком» Іван Яніцький, які доклали найбільше зусиль, щобзадумане стало дійсністю. Гості разом із студентами перерізали символічну стрічку та поділилися враженнями.

- Спільними зусиллями влади й громади вдалося втілити в життя обласну регіональну програму інформатизації «Електронна Черкащина». Програма є складовою частиною Національної програми інформатизації та Стратегії економічного та соціального розвитку Черкащини до 2020 року. Звісно, виконано дуже багато роботи. Проект дороговартісний — понад мільйон гривень. Затрачено немало зусиль і часу, щоб у Шевченковому ввести в дію новітню систему Інтернет. Однак, це яскравий приклад того, як треба вирішувати нагальні питання для потреб сільських жителів, — наголосив Валентин Тарасенко.

Директор Укртелекому Іван Яніцький повідомив, що для студентства нададуть безкоштовні послуги Wi-Fi. А також запевнив, що потужність обладнання дозволяє охопити і значну частину села відеоспостереженням. Тож і в цьому напрямку зв\'язок працюватиме задля безпеки громади.

Віднині послугами швидкісного Інтернету будуть користуватися сільськогосподарський коледж, навчально-виховний комплекс, спеціалізована школа-інтернат з поглибленим вивченням предметів гуманітарно-естетичного профілю, будинок культури, Національний заповідник «Батьківщина Тараса Шевченка» і медична амбулаторія, для якої це особливо важливо в ході нинішньої медичної реформи.

Цього ж дня Валентин Тарасенко з робочим візитом відвідав Моринський НВК, яким постійно опікується, та перевірив, як на ділі педагоги реалізують обласну програму «Інноваційні школи Черкащини», та вислухав проблемні питання освітян. Цей навчальний заклад рік тому став переможцем конкурсного відбору шкіл-учасниць цільової вище названої програми.

Нині НВК працює за перспективною моделлю «Сільський господар». Тут впровадили для старшокласників нові предмети: основи ландшафтного дизайну та квітникарства. Діє міні-пасіка, де учні опановують ази бджолярства, а у студії декоративно-прикладного мистецтва займаються гончарною справою. Щоб якісно покращити навчальний процес своїми силами та за фінансової підтримки Благодійного Фонду «Урожай — Громаді», а також сільської ради, відділу освіти протягом року обладнали 5 класних кімнат з інтерактивними засобами навчання. За рахунок фінансування з обласного та районних бюджетів було придбано сучасні мультимедійні комплекси для кабінетів хімії, біології та фізики.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/5115-pershimi-na-zvenigorodschin-obzavelisia-suchasnoiu-merezheiu-nternetu-zemliaki-tarasa