Олександр Вельбівець: Окремі депутати місцевих рад не розуміють, в чому полягає суть медичної реформи

27 листопада 2017, 16:17
Олександр Вельбівець: Окремі депутати місцевих рад не розуміють, в чому полягає суть медичної реформи Таку думку сьогодні висловив голова обласної ради Олександр Вельбівець на координаційній нараді, яка проводиться щотижня в облдержадміністрації.

Зробити таке зауваження очільника обласної ради змусила ситуація, про яку повідомив начальник управління охорони здоров’я Михайло Лобас. Він, зокрема, зауважив, що на Черкащині не всі райони активно працюють над виконанням заходів з реформування обласних комунальних медичних закладів і значно відстають в запровадженні новітніх методів з надання лікарських послуг населенню, як це передбачено законодавством України.

Серед таких було названо Городищенський, Кам’янський, Лисянський, Тальнівський та деякі інші райони, де фактично депутати районних рад не прийняли, як це передбачено законодавством, рішень щодо реорганізації районних лікарень в центри первинної медико-санітарної допомоги, як першого етапу медичної реформи.

– Все це йде від того, що окремі депутати, а відтак, можливо, і більшість депутатського корпусу не до кінця розуміють, в чому полягає суть медичної реформи, – зазначив Олександр Вельбівець. – Насамперед, вони думають, що зволікаючи з прийняттям таких рішень, зберігають медичні заклади, а практично стримують розвиток та впровадження якісних медичних послуг. Такий підхід спостерігався з визначенням опорних чи інноваційних шкіл. Коли процеси пішли вперед, коли в школи надходить нове сучасне обладнання, тоді починають по факту наздоганяти.

Основний пріоритет в галузі охорони здоров’я нині – запровадження сімейної медицини. Так званий принцип: гроші ходять за пацієнтом. Але ми знаємо, що в перспективі мають діяти госпітальні округи.

Звідси виходить, що кожний район вже сьогодні має здійснювати напрацювання, щоб визначитися, які місце і роль кожної лікарні (та і кожного медичного закладу) будуть в цій системі. І брати участь у прийнятті рішень мають не лише керівники та спеціалісти галузі. Вникати у суть медичної реформ мають і депутати, які обрані до місцевих рад, щоб не задля популізму, а аргументовано відстоювати інтереси своїх виборців.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/5134-oleksandr-velbvec-okrem-deputati-mscevih-rad-ne-rozumiut-v-chomu-poliagaie-sut-medichnoii