На Черкащині вшанували пам\'ять про Духовного Батька українського народу – Тараса Шевченка

10 березня 2018, 16:26
На Черкащині вшанували пам'ять про Духовного Батька українського народу – Тараса Шевченка Цими днями на Черкащині традиційно проводилися заходи, присвячені пошануванню нашого земляка – національного генія, поета і художника Тараса Григоровича Шевченка.

9 березня 2018 року на Звенигородщині перший заступник голови обласної ради Валентин Тарасенко і голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко відвідали духовний центр України – батьківщину нашого славетного земляка, – Моринці і Шевченкове. Весняної пори саме цього дня 204 роки тому тут вперше подав голос майбутній Кобзар, майбутній Пророк українського народу, революціонер і демократ, який своє життя присвятив боротьбі за волю і права своїх земляків.

На Черкащині вшанували пам'ять про Духовного Батька українського народу – Тараса Шевченка Під час заходів вони поклали квіти до погруддя Т.Г. Шевченка та до монумента Матері в Моринцях, запалили свічки в Тарасовій капличці, оглянули виставку картин місцевої мисткині з Вільшанки Лесі Кара-Коці, яка, до того ж , презентувала і власну книгу для дітей «Пригоди хоботарок. Порятунок весняного сонечка», а потім переїхали в село Шевченкове.

Тут Валентин Тарасенко і Юрій Ткаченко поклали квіти до підніжжя пам’ятника Т.Г.Шевченка, вклонилися могилам батька Григорія Івановича і матері Катерини Якимівни, оглянули експозиції музею, що знаходиться на батьківській садибі.

На Черкащині вшанували пам'ять про Духовного Батька українського народу – Тараса Шевченка 10 березня 2018 року голова обласної ради Олександр Вельбівець та голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко відвідали м. Канів.

Тут заходи розпочались із поминальної літургії, що пройшла у козацькій церкві Покрови Пресвятої Богородиці (Тарасовій церкві), після чого її учасники піднялись на Чернечу гору, де покоїться прах Тараса Шевченка.

На Черкащині вшанували пам'ять про Духовного Батька українського народу – Тараса Шевченка Разом з представниками місцевої влади, канівчанами та гостями міста керівники області поклали квіти до могили Пророка української нації.

Тут представники духовенства різних релігійних конфесій помолилися за упокій душі Тараса Григоровича, виголосили спільну молитву за всіх, хто боровся і бореться за незалежність нашої батьківщини.

На Черкащині вшанували пам'ять про Духовного Батька українського народу – Тараса Шевченка До заходів долучився Міністр культури України Євген Нищук, який назвав Кобзаря будівничим української національної самосвідомості.

Перед присутніми виступили також голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко і голова обласної ради Олександр Вельбівець.

На Черкащині вшанували пам'ять про Духовного Батька українського народу – Тараса Шевченка Звертаючись до присутніх, Олександр Іванович наголосив, що дві дати: світла – день народження, і трагічна – день смерті, в уяві кожного українця переплітаються у вінок щемної синівської любові до нашого Духовного Батька, Людини-Велета. Пророчі слова Поета не лише збудили зі сну віковічної неволі український народ, а й стали дороговказом до волі та державної незалежності. Його постать, і його слово мають особливу силу над нами.

На Черкащині вшанували пам'ять про Духовного Батька українського народу – Тараса Шевченка – Навіть у день смерті Кобзаря ми, згадуючи нашого Пророка і Апостола і пам’ятаючи про нього, як бачите, – говоримо про його Життя, – підкреслив Олександр Вельбівець. – Життя, яке є прикладом свідомого вибору людини, яка обрала нелегку, сповнену випробувань і боротьби дорогу служіння рідному народові, боротьби за його права. Тому навіть через віки не зміліє джерело людської шани та поваги до нього.

Після виступів учасники заходу поклали квіти і до пам’ятника Олексі Гірнику, який 40 років тому здійснив акт самоспалення в ім’я незалежної України. А потім відвідали будинок-музей Т.Г.Шевченка.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/5294-na-cherkaschin-vshanuvali-pamiat-pro-duhovnogo-batka-ukraiinskogo-narodu-tarasa-shevchenka