Голова обласної ради взяв участь у роботі сесії Черкаської районної ради

18 червня 2018, 12:35
Голова обласної ради взяв участь у роботі сесії Черкаської районної ради15 червня 2018 року голова обласної ради Олександр Вельбівець взяв участь у засіданні пленарного засідання Черкаської районної ради, яку провів її голова Олексій Собко. Також у роботі сесії взяли участь голова райдержадміністрації, депутат обласної ради Анатолій Яріш, заступник голови райдержадміністрації, депутат районної ради Петро Коренюк, голови сільських рад, працівники виконавчого апарату районної ради, начальники управлінь та відділів райдержадміністрації, комунальних підприємств районної ради, засобів масової інформації.

У ході розгляду порядку денного депутати додатково внесли питання, які відповідно до Регламенту районної ради попередньо розглядалися на засіданнях постійних комісій та президії районної ради. Зокрема, включено звернення депутатів районної ради до Кабінету Міністрів України щодо виділення коштів для належного фінансування на проведення ремонтів освітніх закладів та дошкільного навчального закладу й інші.

Спочатку депутати заслухали питання про програму зайнятості населення Черкаського району на 2018-2020 роки та внесли зміни до районної програми «Турбота» на 2014-2020 роки, про які доповів начальник управління праці та соціального захисту населення райдержадміністрації Сергій Коваль. Також депутати заслухали хід виконання Програми роботи з обдарованою молоддю у Черкаського району на період 2016 - 2020 роки», районної програми «Шкільний автобус» на 2016-2020 роки», про які доповіла начальник відділу освіти райдержадміністрації Людмила Григорчук.Голова обласної ради взяв участь у роботі сесії Черкаської районної ради

У ході роботи депутати внесли зміни до районного бюджету на 2018 рік, про які доповіла начальник фінансового управління райдержадміністрації Ганна Шокот. Зміни викликані необхідністю здійснити перерозподіл коштів в межах кошторисних призначень та змінами в частині міжбюджетних трансфертів.

Далі було схвалено рішення про затвердження технічних документацій з нормативної грошової оцінки земельних ділянок юридичних та фізичних осіб, за виключенням двох технічних документацій з нормативної грошової оцінки земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності в адмінмежах Мошнівської сільської ради, які не знайшли підтримку в депутатського корпусу. З цього питання виступив голова обласної ради Олександр Вельбівець, зазначивши, що землями мають розпоряджатись місцеві громади й отримати в користування особи із числа жителів (перш за все – учасники антитерористичної операції), а пропозиція Держгеокадастру виставити ділянки на аукціон має під собою загрозу розподілу земель не на користь місцевих жителів.

Також депутати підтримали блок комунальних питань, про які доповів начальник відділу комунальної власності виконавчого апарату районної ради Руслан Яковлев; заслухали звернення депутатів Черкаської районної ради до Кабінету Міністрів України щодо належного фінансування коштів на проведення ремонтів освітніх закладів та дошкільного навчального закладу, про яке проінформував присутніх депутат районної ради Іван Будяк.

Голова обласної ради взяв участь у роботі сесії Черкаської районної радиУсі розглянуті на сесії питання знайшли підтримку депутатів районної ради у схваленні відповідних рішень.

На завершення пленарного засідання Олександр Вельбівець підвів підсумки проведеної сесії та звернув увагу присутніх на здійсненні секторальних реформ, зауваживши на роль та місце місцевих рад у цьому процесі. Особливо наголосив на процесі децентралізації в частині створення об’єднаних територіальних громад, навів ряд прикладів їх створення та самодостатності, як головного критерію успішного об’єднання:

– Слід визнати, що процеси децентралізації в країні загалом і нашої області зокрема проходять не без певних відхилень від плану, не без перекосів. Зокрема, під час одного із засідань Всеукраїнської асоціації районних і обласних рад нам надали інформацію Мінрегіону, порівнявши заплановані ініціативи по об’єднанню громад, наклавши їх на реальні результати реформи сьогодні. На жаль, всі констатували, що лише третина створених ОТГ є насправді економічно спроможними і реально відображають ті управлінські утворення, на які орієнтувались ініціатори реформи… І у нашій області ми можемо говорити лише про 5-6 таких об’єднаних громад, які спроможні у повній мірі вирішувати ті завдання, які ставить перед ними громада і реалії після створення ОТГ. І така ситуація, на мій погляд, є результатом переоцінки власних сил, політичними амбіціями чи бізнесовими інтересами окремих сил, що на практиці після об’єднання стало фактором, що стримує динамічний розвиток громад.

Також Олександр Іванович привернув увагу депутатів до проблем дітей, які перебувають в реабілітаційних центрах області, яких налічується два, та закликав керівництво району і місцевих громад не бути байдужими до проблем таких категорій дітей.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/5451-golova-oblasnoii-radi-vziav-uchast-u-robot-sesii-cherkaskoii-rayonnoii-radi