На Черкащині працюють над розробкою Стратегії розвитку області на 2021-2027 роки

21 січня 2019, 16:06
На Черкащині працюють над розробкою Стратегії розвитку області на 2021-2027 рокиПро підготовку Стратегії розвитку Черкаської області до 2027 року, з урахуванням SMART-спеціалізації, стало відомо під час прес-конференції у Черкаському Центрі розвитку місцевого самоврядування.

Черкаська область стала однією з перших в Україні, яка долучилася до розробки Стратегії розвитку на принципах smart-спеціалізації. Сьогодні Черкащина одна із 3 областей України, що є на карті ЄС щодо розвитку таких стратегій (http://s3platform.jrc.ec.europa.eu/). Наразі Черкащина розпочинає підготовку, по суті, найважливішого для неї документу, за яким житиме найближчі роки. Вкрай важливо, що стратегії розвитку об’єднаних територіальних громад буде синхронізовано із загальною стратегією розвитку Черкащини.

Розробка Стратегії буде здійснюватися з урахуванням принципів SMART-спеціалізації – новітнього підходу, що передбачає визначення окремих стратегічних цілей та завдань щодо розвитку видів економічної діяльності, які мають інноваційний потенціал (з урахуванням конкурентних переваг регіону) та сприяють трансформації секторів економіки в ефективніші. Наразі формується робоча група з розробки Стратегії, її завдання включатимуть обговорення та надання пропозицій до змісту і структури документу, проведення SWOT-аналізу, а також визначення і вибір стратегічних, операційних цілей та завдань документу. Сьогодні влада запрошує до розробки Стратегії всіх бажаючих, бо особливістю нового документу стане тісне поєднання у його створенні зусиль влади, громади, бізнесу та науки.На Черкащині працюють над розробкою Стратегії розвитку області на 2021-2027 роки

Як зазначають фахівці Черкаського ЦРМС, необхідність вивчення європейського досвіду стратегування все ж повинно враховувати унікальність Черкаської області. Нова Стратегія базується на інноваційній основі й виконання цієї вимоги дозволяє розвинути в області такі напрями розвитку, що будуть вигідно відрізняти її від інших регіонів України. Додатковим бонусом є можливість долучитися до європейських структурованих фондів, фінансування з яких доступно лише для регіонів зі smart-спеціалізацією.

Дорожню карту підготовки Стратегії розвитку області присутнім представила директор Агенції регіонального розвитку Черкаської обласної ради Любов Ропало. Вона відзначила важливість співпраці громади, бізнесу, науки та влади в питанні підготовки Стратегії розвитку області з урахуванням SMART-спеціалізації. За її словами, робота над таким документом триває близько 11 місяців і включає 8 етапів. Дуже важливо сформувати якісну робочу групу, здатну генерувати нові ідеї і активно долучитися до процесу стратегування на всіх етапах.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/5761-na-cherkaschin-praciuiut-nad-rozrobkoiu-strategii-rozvitku-oblast-na-2021-2027-roki