Депутати обласної ради ухвалили обласний бюджет на 2020 рік

21 грудня 2019, 09:40

Головний фінансовий документ області на 2020 рік ухвалено на пленарному засіданні обласної ради, що відбулося 20 грудня. Проєкт бюджету підтримали 51 депутат.

Нагадаємо, що цьому передувала низка заходів – проєкт бюджету на 2020 рік було заздалегідь розміщено на офіційному сайті обласної ради для широкого ознайомлення, потім він обговорювався з керівниками фракцій політичних партій, що увійшли до обласної ради, та громадськістю за участю керівників області, а також – у постійних комісіях обласної ради. Така підготовча робота сприяла тому, що в ході пленарного засідання депутати обласної ради цей документ ухвалили з першого разу.

Згідно з рішенням обсяг доходів обласного бюджету на 2020 рік прогнозується в сумі 2 946 520,7 тис. грн, а видатки у розмірі 2,943 мільярда гривень.

Директорка департаменту фінансів Наталія Кравченко зазначає, що у складі бюджету власні доходи загального фонду –становлять 1 мільярд 200 млн. грн; спеціального – 129 млн. грн.; базова дотація – 46 млн. грн.; додаткова дотація на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я – 279 млн. грн.; медична субвенція – 245 млн. грн., освітня субвенція – 238 млн. грн.; субвенція на ремонт і утримання доріг – 734 млн. грн.; інші субвенції з державного бюджету – 76 млн. грн.

За словами голови обласної ради Анатолія Підгорного, обласний бюджет наступного року збалансований: витратна частина відповідає дохідній. У ньому передбачено у повному обсязі зростання заробітних плат, інші статті витрат – харчування, оздоровлення, загалом вся соціальна складова.

Також Анатолій Вікторович наголосив, що бюджет цього року майже у два рази менший за минулорічний і складає майже 3 млрд гривень, у минулому ж році становив 7,5 млрд. Це пов’язано із змінами, визначеними Державним бюджетом, та процесами децентралізації, згідно яких значні кошти залишаються на місцях, в ОТГ, які перейшли на прямі міжбюджетні відносини.

– Однак знаковим є те, що значна сума – більше половини коштів, будуть направлені на ремонт доріг. Хоча зрозуміло, що і цих грошей недостатньо, щоб відремонтувати всі дороги в області. Однак, на мою думку, у тих умовах, у яких ми приймаємо цей бюджет, то це найкращий його варіант, який міг бути, – підкреслив Анатолій Підгорний.

Ухвалення депутатами обласної ради цього важливого документу дозволить нам мати чіткі орієнтири на 2020 рік. Наше завдання – працювати над його наповненням.


Виконавчий апарат обласної ради


Source URL: https://oblradack.gov.ua/deputati-oblasnoi-radi-ukhvalili-oblasniy-byudzhet-na-2020-rik