четвер, березня 5, 2020

Під час засідання голова обласної ради Анатолій Підгорний разом із членами президії розглянули порядок денний, який вноситимуть на 36-у сесію облради, що відбудеться 6 березня.

Голова обласної ради Анатолій Підгорний відвідав засідання постійної комісії під час якого розглянули 11 питань. Зокрема, члени комісії заслухали  Програму соціально-економічного розвитку на 2020 рік, Програму «Створення містобудівного кадастру області», зміни до бюджету області на поточний рік тощо.

Заступник голови ОДА Роман Карманнік доповідав про основні засади Програми соцеконом розвитку. За його словами, цьогоріч вона спрямована на  розвиток інфраструктури ОТГ, підвищення ефективності мережі надання послуг. 

Як інформують в обласному краєзнавчому музеї, напередодні Міжнародного жіночого дня  в експозиції етнології провели майстер-клас з вив’язування головного убору -   намітки.

Це – традиційний жіночий головний убір, який пройшов багатовікову історію та являє собою відрізок гарного полотна шириною 50 см і довжиною від 4 до 6 метрів. Матеріалом для виготовлення намітки слугував льон або коноплі.

Намітка, наметка, нафрама, перемітка – саме стільки найменувань має цей головний убір. Перші згадки про намітку датуються кінцем XV – початком XVI ст., і впродовж п’яти століть була незмінним атрибутом одягу по всій території України.
 

Першим місцем на Всеукраїнському фольклорно-етнографічному фестивалі «Золоті ключі» було оцінено успіхи народного аматорського фольклорного колективу «Надвечір’я» Мокрокалигірської громади.

- Колективу «Надвечір’я» - понад півстоліття, дехто з учасників у ньому усе життя і пам’ятає, як перші репетиції проходили у приміщенні старої церкви, - розповідає Тетяна Говрас, керівник колективу та керівник центру творчості і дозвілля Мокрокалигірської сільської ради. -  А сьогодні наші талановиті жінки щороку здобувають творчі перемоги на всеукраїнських фестивалях і конкурсах.

Голова громади Вікторія Пипа постійно знаходить спонсорів, аби ті могли виїжджати на такі творчі події - і  доводити всім, що саме на Черкащині живуть найталановитіші люди.  Нинішна переможна поїздка на «Золоті ключі» вдалася завдяки допомозі директора ТОВ «Сиророб» Олег Смирнова, якому дуже вдячні.

Як повідомляють в Монастирищенській районній раді, її голова Микола Орендарчук провів пленарне засідання сорок четвертої сесії, у роботі якої взяли участь заступник голови райдержадміністрації Руслан Терещук, голови територіальних громад району, керівники підприємств, установ і організацій району, начальники структурних підрозділів райдержадміністрації, представники місцевих засобів масової інформації.

Відповідно до вимог Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Регламенту районної ради питання, подані до порядку денного сесії, попередньо розглядалися на засіданнях постійних комісій та погоджувалися президією районної ради.

Проекти рішень були розміщені на офіційному веб-сайті районної ради, надіслані на електронні скриньки народним обранцям району та роздані у паперовому варіанті присутнім на сесії депутатам.

До порядку денного сорок четвертої сесії було включено 14 питань. У роботі сесії районної ради взяли участь 22 її депутати.