Олександр Вельбівець: Керівники на місцях мають перейматися не політикою, а більше вирішувати питання розвитку районів та міст, за які відповідають

04 квітня 2016, 12:09
Олександр Вельбівець: Керівники на місцях мають перейматися не політикою, а більше вирішувати питання розвитку районів та міст, за які відповідають1 квітня 2016 року проведено колегію облдержадміністрації, на яку було винесено ряд важливих питань.

Зокрема, члени колегії та запрошені розглянули питання про розвиток сімейної медицини в області, створення центрів первинної медико-санітарної допомоги; про підсумки економічного і соціального розвитку області та пріоритетні напрямки розвитку громад на 2016 рік (залучення інвестицій, об’єднання територіальних громад), а також про виконання місцевих бюджетів у 2015 році та завдання на 2016 рік.

Заступник начальника управління охорони здоров’я ОДА Олег Найдан, доповідаючи з першого питання, зазначив, що в області в рамках медичної реформи з 2013 року ведеться робота щодо створення центрів первинної медико-санітарної допомоги. За ці роки такі центри вже діють у дванадцяти районах і одному місті. Залишаються не створеними центри в 7 районах та 3 містах обласного значення: Кам’янському, Катеринопільському, Тальнівському Лисянському, Маньківському, Монастирищенському, Городищенському, та містах Сміла, Умань,Черкаси.Олександр Вельбівець: Керівники на місцях мають перейматися не політикою, а більше вирішувати питання розвитку районів та міст, за які відповідають

За словами Олега Володимировича, прикрістю є те, що м. Черкаси як обласний центр не допрацьовує в цьому напрямку, – зволікає зі створенням центрів первинної медико-санітарної допомоги. Водночас відзначалося, що поряд з певними організаційними, юридично-правовими моментами гостро стоїть питання забезпечення цих закладів сімейними лікарями, а особливо житлом для їх закріплення на місцях.

Багато уваги на колегії було приділено розгляду підсумків соціально-економічного розвитку області. З інформацією виступив директор Департаменту інноваційно-інвестиційного розвитку ОДА Роман Карманнік. З приводу допущених недоліків у роботі було заслухано пояснення голів Монастирищенської, Уманської, Звенигородської, Драбівської райдержадміністрацій, ряду керівників обласних структур.

Олександр Вельбівець: Керівники на місцях мають перейматися не політикою, а більше вирішувати питання розвитку районів та міст, за які відповідаютьГолова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко наголосив, що на сьогодні для розвитку територій завдання № 1 – це залучення інвестицій. Не буде інвестицій – не буде розвитку. Окрім того, треба швидко опановувати новації. Наприклад, ми скільки років боролися з органами юстиції через реєстрацію нерухомого майна. Скільки було скарг від голів районів. Коли ці повноваження почали передавати на місця – довелося в ручному режимі контролювати процес, щоб все налагодити. Нині це стосується впровадження онлайн-системи державних закупівель. Треба бути більш наполегливим. І це лише кілька наших пріоритетів. Далі – належна увага до питань об’єднання територіальних громад і децентралізації. Тобто, керівники районів мусять усі питання соціально-економічного розвитку контролювати особисто. Бо саме вам відповідати.

Довготривалим було питання про виконання місцевих бюджетів у 2015 році та завдання на 2016 рік. З детальним аналізом стану справ виступила заступник Директора Департаменту фінансів ОДА Тетяна Митюк.Олександр Вельбівець: Керівники на місцях мають перейматися не політикою, а більше вирішувати питання розвитку районів та міст, за які відповідають

В ході обговорюваних на колегії питань з пропозиціями та зауваженнями виступив також голова обласної ради Олександр Вельбівець, який зазначив, що відповідальність за проведення реформ на місцях лежить на керівниках районів. Він навів приклад, коли у Лисянському районі виникла потреба забезпечити лікарів житлом, то не стали чекати нового будівництва, а відремонтували вивільнені площі медичного закладу і сім’ї отримали житло.

Інше. Коли виїжджаєш у райони і спілкуєшся з керівниками адміністрацій і районних рад з приводу вирішення тих чи інших питань, то починають посилатися на державу, а особливо на політичні моменти.Олександр Вельбівець: Керівники на місцях мають перейматися не політикою, а більше вирішувати питання розвитку районів та міст, за які відповідають

– Хочу зауважити, що керівники на місцях мають не перейматися політикою, а більше вирішувати проблеми розвитку районів та міст, за які відповідають. Мають шукати шляхи для взаємодії у питаннях наповнення бюджетів, залучення інвестицій. У період реформ, децентралізації, якщо ми не будемо спільно добиватися зрушень у цих сферах, прораховувати, який результат матиме громада чи район від надання , наприклад, землі в оренду, скільки буде залучено податків тощо…Нерозуміння цього керівниками , в тому числі органів місцевого самоврядування, це – шлях в нікуди.

За результатами роботи колегії було дано низку протокольних доручень, виконання яких має сприяти усуненню недоліків і активізувати діяльність органів влади з питань, які було розглянуто на цьому засіданні.



Source URL: https://oblradack.gov.ua/4167-oleksandr-velbvec-kervniki-na-msciah-maiut-pereymatisia-ne-poltikoiu-a-blshe-virshuvati