Звіт депутата обласної ради. Анатолій Кузьмінський: «Все, що оточує людину – повинно служити цій людині, а не навпаки»

18 жовтня 2013, 19:52
Ольга Лактіонова, «Черкащина регіональна», №32-33, 18 жовтня 2013 року

Слово депутат від латинського означає «призначений, посланий». У сучасному трактуванні депутат – це член органу державної влади, обраний виборцями. Зрозуміло, що обраний людьми для того, щоб представляти і відпоювати їхні інтереси. Про це нам розповів депутат Черкаської обласної ради, керівник фракції Партії регіонів, ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Анатолій Іванович Кузьмінський.

– Анатолію Івановичу, Ви маєте великий досвід депутатської діяльності. Розкажіть які ж основні обов\'язки покладені на депутатів?

– Серед багатьох депутатських обов\'язків найголовнішим, на мою думку, є безпосереднє спілкування з людьми. Саме з конкретними людьми. Слова «виборці», «електорат» звучать якось надто офіційно, дещо, навіть, абстрактно.
Депутат зобов\'язаний у певному місці, в обумовлений час вести прийом виборців, але коли я бачу біля входу в кабінет депутата «прийом громадян в середу з 12 до 14 години», я відчуваю якийсь внутрішній психологічний дискомфорт. А якщо в людини невідкладна справа, якщо запізніле звернення приведе до тяжких, незворотніх наслідків?

– Отже, Ви відкриті для людей 24 години на добу.

– Можна і так сказати. Не будемо далеко йти. Якраз сьогодні зранку, близько десятої, різко відкриваються двері, в кабінет стрімко заходить чоловік із вкрай стривоженим виразом обличчя і майже крізь сльози говорить: «Анатолій Іванович, сьогодні вночі трактор тяжко травмував мого батька, він у тяжкому стані в Уманській міській лікарні. Лікарі говорять, що потрібна допомога обласної лікарні. Дуже боюся втратити батька, допоможіть». Телефоную Олександру Миколайовичу Дуднику – головному лікарю обласної лікарні, своєму однопартійцю. Він реагує миттєво і судинний хірург високої кваліфікації по санавіації відправляється в Умань. Такі ситуації виникають часто-густо: люди звертаються в робочий час, у вихідний, вночі, тобто, де й коли спіткала людину лиха година, тоді вона й шукає допомоги, а інколи й порятунку.

- І я ніколи не дозволю собі розмістити оголошення «прийом з такої-то до такої-то години…», бо ти уповноважений людьми опікуватися їхніми проблемами не з 12 до 14 години, а постійно. Якщо ти до цього не готовий і надто цінуєш власний спокій, то нема чого братися за цю непросту й нелегку представницьку ношу.

– Уявляю скільки таких випадків на Вашому шляху.

– Прикладів безліч, але хочу зупинитися ще на одному. Звертається родичка 90-річного ветерана Великої Вітчизняної війни. Ветеран хворий, лежачий. Прогнила відмостка, сирість у хаті, у ветерана астма, немає телевізора. На стіні великий портрет Президента України В.Ф. Януковича, на столі ще один, меншого розміру. Ветеран шанує владу – це зрозуміло і з розмови, і з зовнішніх артефактів, а чи шанують представники влади людину, яка заплатила своію кров\'ю, молодістю, здоров\'ям за те, щоб і можновладці, і прості люди мали можливість нині жити, керувати і радіти життю?

Моє звернення до сільського голови не дало жодних результатів. Відповідь: «У сільській раді коштів для цього немає, а кошти спонсорів я направляю на розвиток села». Отакої! Для розвитку села кошти є, а для того, хто віддав свого часу здоров\'я, щоб село не тільки могло розвиватися, а й просто існувати – немає.

Прошу свого колегу, депутата обласної ради Гретченка Івана Івановича, разом організовуємо ремонт відмостки, купуємо телевізор, ідемо до ветерана. Проблема розв\'язана.

Ось із таких, здавалось би, дрібниць, буденних речей і складається щоденна діяльність депутата.

– Але ж робота депутата не обмежується лише кабінетом.

Звичайно ні! Поїздки у близькі і віддалені села, в лікарні, в школи, на підприємства, участь у різноманітних заходах, таких, як святкування ювілеїв населених пунктів (Дубіївка, Руська Поляна Черкаського району та інші), громадські зустрічі і зібрання (Вергуни, Чорнявка того ж таки району) і багато інших заходів і подій, під час яких спілкуєшся з людьми, глибше і повніше розумієш їхні проблеми, турботи і болі і в силу власних можливостей намагаєшся допомогти, позитивно вплинути на розв\'язання наболілих проблем.

– Крім вирішення буденних людських проблем, перед Вами і як перед депутатом, і як перед керівником фракції, і як ректором вищого навчального закладу стоїть ряд інших, не менш важливих завдань. На чому зосереджені сьогодні найбільше?

– Останнім часом моя увага і як депутата, і як керівника навчального закладу концентрується на вирішенні проблем, пов\'язаних із 200-річчям нашого рівноапостольного земляка Т.Г. Шевченка. Для мене особисто це неперехідна і особливо важлива подія. У ході підготовки до ювілею ми із студентами взяли участь у посадці троянд на примузейній території у м. Каневі. Наші викладачі на безкоштовній основі виконали великий обсяг робіт з перекладу на іноземні мови музейних матеріалів. Коли виникла необхідність друкування буклетів трьома мовами, а це зв\'язано з відчутними фінансовими витратами, довелося звернутися до голови облдержадміністрації С.Б. Тулуба, який з розумінням відгукнувся і надав необхідну допомогу. Цей перелік можна довго продовжувати.

– Обласна рада складається з ряду постійних комісій. Розкажіть, будь-ласка, про роботу очолюваної Вами комісії.

– Важливим аспектом діяльності депутата є участь у роботі постійних комісій. Я очолюю постійну комісію обласної ради з питань регламенту, депутатської етики та місцевого самоврядування. На своїх засіданнях ми розглядаємо не лише питання, які стосуються заявлених у назві комісії сфер, а практично всі питання, які виносяться на розгляд сесій, а також, так звані, разові проблеми, звернення окремих громадян, .установ і організацій. Одним із важливих питань є розгляд проекту бюджету, перед винесення його на сесію, а також змін до бюджету впродовж року. Розглядаються на засіданнях комісії також різні програми. Одним словом, усі питання, які проходять через комісію, прямо чи опосередковано стосуються проблем життєдіяльності громад міст, сіл, окреімих колективів, конкретних громадян і члени постійної комісії завжди одноголосно підтримують рішення людиноцентричного спрямування.

– А в чому полягає суть роботи фракції?

– Це ще одна форма діяльності депутата. Як правило, чергове засідання фракції відбувається перед сесією і на ньому розглядаються питання, винесені на сесію. Йде дискусія, іноді суперечки, але кінцевий підсумок – яким чином найбільш оптимально і продуктивно розв\'язати проблему з користю для суспільних потреб, передовсім для людей.

– І потім підготовлені депутати приходять на засідання сесії…

– Саме так. Одним із відповідальних і важливих обов\'язків депутата є участь у роботі сесій обласної ради. Хочу сказати, що за всю каденцію ради я не пропустив жодного сесійного засідання, хоч це не завжди просто дається. Ознайомившись попередньо з матеріалами, які планується розглянути на черговій сесії, депутат бере особисту участь у засіданнях сесії, виступає із своїм баченням, своєю думкою щодо тієї чи тієї проблеми, голосує. Питань на сесіях розглядається дуже багато, вони стосуються найрізноманітніших сторін життєдіяльності регіону, але є одна спільна для всіх сесійних питань риса – всі вони спрямовані на поліпшення життя людей, на підвищення їхнього добробуту, на створення умов для спокійного і впевненого нинішнього і завтрашнього дня.

– Ви детально розповіли про діяльність депутата яким він повинен бути. І мабуть, якби всі депутати, не зважаючи на політичні кольори, виконували свої обов\'язки, в нашому суспільстві панували б мир і злагода.

– На моє глибоке переконання, все, що оточує людину – держава, все, що є в державі, всі матеріальні, культурні і духовні блага – повинно служити цій людині, а не навпаки, і передовсім це стосується депутата будь-якого рівня – від сільської ради до Верховної Ради України.