Рекордні врожаї стали нормою для СТОВ «Агрофірма «АгроРось»

15 листопада 2013, 17:42
Василь Марченко, «Черкаський край», №92, 15 листопада 2013 року

Урожаями «АгроРось» можна пишатися

Заздрити урожайності полів СТОВ «Агрофірма «АгроРось» можуть усі, а ось добитись таких зборів збіжжя вдається не всім. Кажемо так не для красного слівця, а тому, що намолоти з ланів «АгроРосі» справді на такому рівні, якими може похвалитись не так уже й багато господарств не те що області, а й України загалом.

– Озимої пшениці цього року в нас вийшло на круг по 86,7 центнера з гектара, ярої пшениці – по 58,7, – розповідає головний агроном ТОВ «АгроРось» Віктор Слободяник. – Ярого ячменю намолочено по 53,5 центнера з кожного гектара площі, озимого ріпаку – по 35,2 центнера, гороху – по 34, сої – по 25,2 центнера. Хоча негода у вересні великою мірою й вадила збиранню, проте намолочено по 52 центнери соняшнику, А урожайність зернової кукурудзи сягнула 118,5 центнера на круг.

Ще вищу врожайність продемонстрували на полях села Квітки Корсунь-Шевченківського району окремі сорти та гібриди.

– Гібрид кукурудзи «Люціус» селекції фірми «Сингента» дав по 120 центнерів, гібрид «Термо» цієї ж фірми – по 125-130, «Зузан» фірми «Монсанто» місцями видав по 130 центнерів, – розповідає агроном СТОВ «АФ «АгроРось» Сергій Харченко. – Озима пшениця сорту «Іліас» вродила по 91 центнеру на кожному гектарі, а сорти «Скаген» і «Мулан» місцями дали під 100 центнерів.

Усе залежить від керівника

Знаю Петра Євича не один рік і не одне десятиріччя, бачив його в різних ситуаціях і у спілкуванні з різними людьми. З інтересом спостерігаю за тим, як діє очолювана ним «АгроРось». І можу сказати, що в Петра Петровича був і залишається незмінним як стиль, так і методи керівництва, йому, як і раніше, властива власна манера спілкування з людьми. Але наведу тут і думку одного з районних керівників, якому значно частіше доводиться спілкуватись із генеральним директором ТОВ «АгроРось» Петром Євичем, ніж обласному журналісту.

– Працівникам «АгроРось» можна позаздрити, що у них є такий очільник, – ділиться своєю думкою заступник начальника управління агропромислового розвитку Корсунь-Шевченківського райдержадміністрації Василь Сливка. – Петро Євич – мудрий і вимогливий керівник, який не займається дріб’язковою опікою підлеглих, а намагається сприяти тому, щоб кожен спеціаліст повністю розкрив свій творчий потенціал у роботі. Петру Петровичу притаманний пошук нового, він сам постійно цікавиться усим тим новим, що пропонує аграрна наука виробництву. І не лише вітчизняна, а й зарубіжна. Його цікавлять: і нові сорти та гібриди, і нові хімічні засоби захисту рослин, і нові технології як у рослинництві, так і в тваринництві. Особлива увага в нього до новинок селекційної науки, до пошуків селекціонерів. Петро Петрович знаходить спільну мову з науковцями, і з колегами з числа керівників, і з посадовцями різних відомств, вміє спілкуватись він і з механізаторами, жителями села. За це його шанують підлеглі та жителі тих населених пунктів, де працюють підрозділи «АгроРосі». А результатом злагодженої роботи керівника й очолюваного ним колективу є те, що СТОВ «АФ «АгроРось» нинішнього року є лідером за врожайністю зернових на Корсунщині.

Хочете гарного врожаю – к упуйте насіння в «АгроРосі»

– Зустріти в нашому господарстві автомашини з інших областей і держав – не дивина, бо до нас по насіння їдуть із усіх кутків України і колишніх союзних республік СРСР, – говорить головний агроном ТОВ «АгроРось» Віктор Слободяник. – Попит на наш посівний матеріал диктується високою його якістю. Є у нас найновіше сучасне обладнання для очистки зерна, яке відмінно працює. Реалізуємо щороку власне насіння кращих сортів озимої та ярої пшениці, гороху, ячменю, багаторічних бобових трав – конюшини та люцерни. Зараз є на продаж достатньо насіння люцерни та конюшини, гороху сортів «Профіт», «Мадонна» і «Грегор». Буде й насіння високоврожайних гібридів кукурудзи та соняшнику кращих селекціонерів Європи й України.

У тваринництві також нові технології

СТОВ «АФ «АгроРось» нарощує свій потенціал і в галузі тваринництва. Є тут і романівські вівці, і свиноферма. Особливо помітні кроки господарство зробило в галузі свинарства. Насамперед запровадили прогресивну технологію утримання і догляду, яку запозичили у європейських фермерів. Зараз на осучасненій свинофермі в найсприятливішому мікрокліматі утримується дві тисячі голів, в тому числі – 200 основних свиноматок породи «Велика біла». Працюють також з породами «Ландрас», «Альба», «Йоркшир», «Оптімус». Молодняк із «АгроРосі» користується значним попитом і в населення, і серед господарств району. Є вже тут і своя сертифікована лабораторія, де контролюється якість сім\'я кнурів усіх порід. Отож є можливість і потреби свиноферми в «посівному матеріалі» забезпечити і реалізувати його селянам, іншим сільгосппідприємствам.