На Звенигородщині провели в останню путь колишнього політв’язня сталінських таборів, письменника Михайла Іванченка

16 січня 2015, 18:41
На Звенигородщині провели  в останню путь колишнього політв’язня сталінських таборів, письменника Михайла Іванченка16 січня 2015 року мешканці села Гусакового, що на Звенигородщині, провели в останню путь свого односельця Михайла Григоровича Іванченка, який помер на 92 році життя.

В жалобних заходах взяла участь голова обласної ради Валентина Коваленко, народний депутат сьомого скликання Леонід Даценко, керівники району, представники громадських патріотичних організацій, односельці.

– Михайло Григорович є зразком великого патріотизму. Це великий українець, доля якого і в його вчинках, і в його слові, яке він нам залишає, – це доля України. Я думаю, що події останнього року принесли радість Михайлові Іванченку, адже народилася українська нація, про що він так мріяв, – зазначила Валентина Коваленко біля смертельного одра колишнього політв’язня. Вона передала родині Михайла Іванченка почесну грамоту облдержадміністрації та обласної ради і нагрудний знак «За заслуги перед Черкащиною».

Краєзнавець, поет, прозаїк, художник… Таким знали його не лише односельці, але й широке коло людей на Черкащині.

Довідково:

Народився Михайло Григорович Іванченко у листопаді 1923 року.
Земний шлях його видався нелегким: пережив Голодомор та втрату батька (сотника Вільного козацтва), репресованого і розстріляного в 1938 році.
Далі – війна, невдалий відступ з колоною юнаків за Дніпро, повернення до рідного села, звідки влітку 1942р. був вивезений до Німеччини.

У 1947 році за антисталінські вірші, надруковані в емігрантських виданнях, був засуджений військовим трибуналом на 10 років заполярних таборів, пройшов через штрафні та режимні зони ГУЛАГу. Звільнили його у 1953р.

Сталінські табори та багатолітні переслідування не давали можливості реалізуватися творчому таланту Михайла Іванченка. Лише за «перебудови» він видав свою першу книжку – «Дивосвіт прадавніх слов’ян» (Київ: Радянський письменник, 1991).
На Звенигородщині провели  в останню путь колишнього політв’язня сталінських таборів, письменника Михайла Іванченка
А вже у роки незалежності побачили світ його збірки поезій «Полиновий квіт» (1998), «Бунчук вітрів» (2001), «Осіннє чересло» (2007), «Крицеве стремено» (2009) та книга «Таємниця нашої прадавнини» (2000). Роман-хроніку «Дума про Вільних козаків» 2006 року видрукувало видавництво ім. Олени Теліги, а 2008 року побачили світ «Новели неволі». В 2010 році надрукована книжка «Остарбайтерський вир», а в 2012 році – «Сурма і меч».
У рукописах письменник мав ще автобіографічні романи, історичні повісті, вірші, гуморески, літературознавчі та мистецтвознавчі дослідження.

Михайло Іванченко – член Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих, один з організаторів НРУ та «Просвіти» на Звенигородщині й часопису «Тарасове поле».

20 квітня 2007 р. Михайла Іванченка прийняли до Національної спілки письменників України.

Лауреат літературної премії ім. Василя Симоненка (2007) та літературної премії ім. Юрія Горліса-Горського (2012).