Фінансову децентралізацію обговорили в обласній раді за участю народного депутата України

09 лютого 2015, 12:20
Фінансову децентралізацію обговорили в обласній раді за участю народного депутата України7 лютого 2015 року в приміщенні обласної ради за ініціативи депутатської групи «Гідність» проведено зустріч на тему децентралізації влади, виконання місцевих бюджетів та проведення казначейських платежів.

Депутат обласної ради, керівник депутатської групи «Гідність» Любов Майборода, яка виступила модератором цього заходу, зауважила, що спочатку планувалося, що участь у зустрічі візьмуть народні депутати України, що представляють Черкащину у Верховній Раді. Однак із семи мажоритарників приїхав лише Владислав Голуб.

У заході взяли участь голова обласної ради Валентина Коваленко, голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко, низка депутатів обласної ради, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації та представники органів місцевого самоврядування – секретар Черкаської міської ради, окремі сільські голови.

Як зазначила Любов Майборода, на сьогодні місцеві громади позбавлені права розпоряджатись власними коштами. А існування єдиного казначейського рахунку протирічить ідеї фінансової децентралізації. Щорічно місцеві бюджети мають сотні мільйонів кредиторської заборгованості, що не дає можливості своєчасно розрахуватись за виконані роботи.

У зв’язку з цим депутатська група «Гідність» пропонує внести зміни до Бюджетного кодексу та передбачити право відкривати єдині казначейські рахунки в обласних регіональних відділеннях НБУ для обслуговування коштів місцевих бюджетів.

Присутні спочатку вислухали народного депутата України Владислава Голуба, який розповів про реформу місцевого самоврядування, децентралізацію влади. Потім учасники заходу обмінялися думками.Фінансову децентралізацію обговорили в обласній раді за участю народного депутата України

Голова обласної ради Валентина Коваленко зазначила, що дійсно суспільство прагне змін. Керівництво держави натомість також декларує проведення реформ, в тому числі щодо перерозподілу повноважень та здійснення заходів щодо децентралізації.

– Як не прикро, але частина проблем, які нині є в суспільстві, створено через непрозору роботу казначейської служби. Вона призводить до несвоєчасних проплат, затримок з перерахуванням коштів тощо, – зауважила Валентина Михайлівна. – Уряд прагне запроваджувати реформу місцевого самоврядування, а відтак робота казначейської служби має набути пріоритетного значення. На жаль, законодавчо ці питання не підтверджено. Причина якраз у тому, що до місцевого самоврядування мало хто з високопосадовців дослухається. Прикладів тому чимало. Навіть на останній зустрічі в Києві слова не надали голові Асоціації обласних і районних рад Сергію Чернову. Люди-практики приїжджають з пропозиціями, зокрема, як убезпечити місцеве самоврядування від недоліків, в тому числі виписано пропозиції щодо єдиного казначейського рахунку, але ніхто поки що до них не дослуховується, – відзначила голова обласної ради.

– Питань в ході проведення децентралізації влади виникає і буде виникати ще чимало, – продовжила Валентина Коваленко. – Наприклад, те, що до децентралізації не готові сільські голови. Їх треба буде навчати. На сьогодні немає чіткого розподілу повноважень в рамках впровадження Концепції та інше. Вважаю, що нинішня розмова, участь у ній народного депутата, наші напрацювання і звернення до керівництва держави приведуть до правильного вирішення проблеми. Будемо сподіватися, що Верховна Рада визначить питання реформи місцевого самоврядування одним з пріоритетних.

На завершення народний депутат України Владислав Голуб зауважив, що тема децентралізації буде двигуном всього, що відбуватиметься найближчим часом в країні. Нардеп наголосив, що питання внесення правок щодо ефективнішого розвитку територій готовий донести до парламенту, і вже впродовж тижня зареєструє законопроект щодо створення підрозділів казначейства в областях.