Колегія облдержадміністрації розглянула проект Стратегії розвитку області до 2020 року, що його вносять на чергову сесію обласної ради

26 лютого 2015, 19:30
Колегія облдержадміністрації розглянула проект Стратегії розвитку області до 2020 року, що його вносять на чергову сесію обласної ради26 лютого 2015 року проведено колегію облдержадміністрації. Її відкрив і вів голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко.

На порядок денний було внесено чотири питання. Одним із перших було заслухано підсумки економічного і соціального розвитку області і виконання місцевих бюджетів у 2014 році. Серед питань – програма економічного і соціального розвитку області на 2015 рік.

З інформаціями з цих питань виступили заступник директора Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Роман Карманнік, директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Наталія Кравченко, начальник ГУ Державної фіскальної служби України в Черкаській області Володимир Коломієць.

Значно більше уваги члени колегії приділили розгляду проекту Стратегії розвитку Черкаської області на період до 2020 року, що його планується розглянути депутатами обласної ради на черговій сесії.

Презентуючи цей проект, було зазначено, що він формується з врахуванням насамперед нових економічних і соціальних реалій, пройшов обговорення в регіонах. Проектом визначено чотири пріоритетних напрями. Перше, це – конкурентоспроможність регіону, потім – розвиток сільської території, наступний розділ – розвиток людського потенціалу і екологічна безпека та збереження довкілля.

– Головне, що Стратегія не накладає жодних обмежень, – підкреслив заступник директора Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Роман Карманнік. – До неї можна буде вносити будь-які поправки і зміни в ході реалізації.Колегія облдержадміністрації розглянула проект Стратегії розвитку області до 2020 року, що його вносять на чергову сесію обласної ради

Голова обласної ради Валентина Коваленко як член колегії внесла пропозицію, щоб у Стратегії знайшли більше відображення гуманітарні питання, зокрема, збереження і розвитку національної спадщини, покращення інформаційної діяльності в умовах ведення гібридної війни, поліпшення фінансування книг патріотичного спрямування і розповсюдження їх на теренах області.

В ході колегії було приділено увагу підготовки до адміністративно-територіальної реформи, зокрема, що стосується закону про добровільне об’єднання громад. Певні бачення з приводу цього висловила директор Департаменту фінансів Наталія Кравченко.

– Об’єднані громади отримають нові повноваження та суттєві ресурси. Наприклад, ми спільно з Маньківською райдержадміністрацією підготували проект такого об’єднання на базі цього району, – розповіла Наталія Миколаївна. – В рамках проекту визначилося п’ять консолідованих громад. Вони, перше, матимуть прямі взаємовідносини з державного бюджету, і наступне – матимуть право самостійно формувати свою мережу бюджетних установ для забезпечення населення якісною послугою. Виходячи з напрацювань, це дозволить оптимізувати мережу зі 121 до 30 закладів та зекономити 4,2 млн. грн.

Для таких громад держава передбачає фінансову підтримку шляхом надання субвенції на формування відповідної інфраструктури згідно з планом соціально-економічного розвитку такої територіальної громади.