Валентина Коваленко: «Підтримка черкаських воїнів та їхніх родин – пріоритетне питання і для влади, і для громади»

02 березня 2015, 20:00
Валентина Коваленко: «Підтримка черкаських воїнів та їхніх родин – пріоритетне питання і для влади, і для громади»«Учасники АТО на Черкащині мають отримувати всі соціальні гарантії від держави та відчувати належне ставлення до себе, як до героїв. Це незмінна позиція обласної влади», – наголосила голова обласної ради Валентина Коваленко під час зустрічі із бійцями 128 окремої гвардійської гірсько-піхотної бригади та активістами волонтерських організацій області.

У розмові з головою обласної ради, Сергій Лугеря, зокрема, відмітив, що повернувшись у відпустку з фронту, бійці зіткнулись із бюрократичною машиною і чиновницьким формалізмом. Через численні перепони їм не вдається отримати належні соціальні гарантії.

Як зауважила Валентина Коваленко, на превеликий жаль, люди, які захищають цілісність і суверенітет нашої держави, не шкодуючи власного життя і здоров’я, часто стикаються із свавіллям і байдужістю чиновників на місцях: виникають банальні складнощі з набуттям військовими, які повертаються зі сходу, статусу учасників АТО; існують проблеми із наданням їм земельних ділянок та інших пільг.

Серед проблем, озвучених військовими – прохання допомогти матеріально на лікування поранених бійців; покращення умов проживання військових і їхніх сімей; проблема патріотичного виховання молоді й моральна підтримка учасників військових подій на сході країни; технічне забезпечення військових в зоні АТО тощо.

Валентина Коваленко: «Підтримка черкаських воїнів та їхніх родин – пріоритетне питання і для влади, і для громади»Особливо болючим для бійців залишаються земельні питання. Щодо виділення земельних ділянок, на які, згідно законодавства, мають право не лише військові, але й кожен громадянин, чоловіки зазначають, що чиновники відмовляють їм у такому праві через відсутність відповідних посвідчень учасників АТО, або ж вільних земельних ділянок для розподілу. І навіть, якщо місцева влада йде на зустріч й відшуковує такі ділянки, в подальшому мають проблеми з органами прокуратури, які проводять перевірки щодо законності підстав надання такої ділянки.

Хвилює військових питання збереження робочих місць і заробітної плати, що мала б гарантувати відповідна постанова Кабміну, адже серед них непоодинокі випадки, коли приватні підприємці звільняли призовників без пояснення причин та виплати заробітної плати.

Також звернулись військові до Валентини Михайлівни з проханням посприяти у вирішенні проблеми передачі автотранспорту для потреб бригади; забезпечення безперебійної роботи 125-го автомобільного ремонтного заводу й збільшення замовлення на «Фотоприладі», а також запропонували розробити план щодо працевлаштування військовослужбовців, які повернуться з війни та інше.

Окремі з проблем були вирішені одразу ж. Зокрема, щодо надання матеріальної допомоги бійцям, юридичного супроводу в отриманні потрібних посвідчень і документів. Усі інші критичні зауваження та побажання Валентина Коваленко занотувала й пообіцяла посприяти у вирішенні озвучених проблем, або ж залучити до їх вирішення компетентні органи, волонтерів чи депутатів-підприємців.

– Влада області усіма можливими способами допомагає нашим військовим. Ми не байдужі до ваших проблем, адже від вас залежить наше майбутнє і майбутнє нашої України… Зауважу, що з початку військових дій на сході, із обласного бюджету виплачено 2 мільйони 200 тисяч гривень 44 сім’ям військових. За рахунок коштів депутатського корпусу обласної ради було виплачено 50 000 гривень матеріальної допомоги сім’ям загиблих та поранених в АТО; надано матеріальну допомогу 443 військовослужбовцям на суму 763 000 гривень… Крім того, створено Обласний центр допомоги армії, який займається проблемами наших бійців, а на базі обласного госпіталю для ветеранів створено Центр реабілітації учасників АТО, де кожен з поранених може отримати належну медичну допомогу чи реабілітацію, – наголосила Валентина Коваленко.