38 сесія облради пройшла конструктивно

05 березня 2015, 17:58
38 сесія облради пройшла конструктивно5 березня 2015 року відбулася 38 сесія обласної ради, яку відкрила і вела голова обласної ради Валентина Коваленко.

На початку депутати і запрошені хвилиною мовчання вшанували пам\'ять земляків, які загинули під час проведення антитерористичної операції та загиблих шахтарів на шахті імені Засядька на Донеччині і згідно Регламенту перейшли до розгляду заяв і звернень депутатів, а також представників громад та громадських організацій, які звернулися з проханням надати їм слово.

Першим на трибуну вийшов депутат обласної ради Олександр Черевко. Його виступ стосувався ситуації з курсом валют, зростання цін на товари і продукти та пропозиції щодо стабілізації в галузі економіки і фінансів.

З питанням вирішити проблеми заборгованості КП «Водоканал» у м. Ватутіне, який займається водопостачанням міста, звернувся депутат Іван Павленко.38 сесія облради пройшла конструктивно

З трибуни Максим Колісник звернувся до Валентини Коваленко із запитаннями, які на його думку, не були озвучені головою обласної ради під час її звіту перед громадськістю про рік своєї роботи на посаді.

Василь Скалацький виступив з пропозицією долучитися черкащанам до відзначення 200-річчя з дня народження автора музики до Гімну «Ще не вмерла Україна» Михайла Вербицького, а Віталій Полях – щодо забезпечення соціальної справедливості з виділення земель працівникам бюджетної сфери на селі, надання їх учасникам АТО.

Далі депутати надали слово представникам територіальних громад сіл Мошни і Яснозір’я Черкаського району, які виступають проти спорудження комплексу з вирощування курятини на землях пайовиків, а також громадській організації, що представляє інтереси хворих на хронічну ниркову недостатність, які отримують послуги гемодіалізу у ТОВ «Фрезеніус».

Після цього депутати сформували порядок денний сесії і розглянули ряд питань.
Зокрема, було прийнято відповідні рішення про Стратегію регіонального розвитку Черкаської області на період до 2020 року; про Програму економічного і соціального розвитку Черкаської області на 2015 рік; про звіт про виконання обласного бюджету за 2014 рік та внесли зміни до ряду обласних програм.
38 сесія облради пройшла конструктивно
Далі депутати розглянули зміни до бюджету області на 2015 рік. Питання викликало жваве обговорення, у якому взяли участь депутати обласної ради Любов Майборода, Іван Костогриз, Юлія Воєвода, Михайло Мушієк, Валентина Коваленко, а також присутні у залі хворі на хронічну ниркову недостатність, яких турбувало питання фінансування їхнього лікування. Зрештою, більшістю голосів депутати підтримали ці зміни до бюджету, зокрема, виділивши більше 11 мільйонів гривень на лікування хворих нефрологічного профілю. Ці кошти покривають витрати на лікування до червня 2015 року. Потім, якщо це питання не буде вирішено на державному рівні, як сподівається керівництво області, будуть знайдені додаткові кошти на ці потреби у обласному бюджеті.

Відповідно до звернень депутатів Черкаської обласної ради розподілено 6 590,7 тис. грн вільного залишку, з яких: 4816,7 тис. грн. спрямовуються до бюджетів міст та районів шляхом надання відповідних субвенцій на соціально-економічний розвиток регіонів; 97,8 тис. грн. в рамках виконання обласних програм надається як субвенція державному бюджету на виконання програм соціально-економічного та культурного розвитку регіонів; 1676,1 тис. грн. спрямовано на поліпшення матеріально-технічної бази обласних бюджетних установ та ряд інших заходів. Також змінами до бюджету передбачено фінансування інших важливих видатків.38 сесія облради пройшла конструктивно

Після цього депутати обласної ради розглянули низку питань, які стосуються управління майном обласної комунальної власності. Так, народні обранці надали дозвіл обласній станції переливання крові при надходженні заявок від закладів охорони здоров’я інших регіонів, Міністерства оборони України та Міністерства внутрішніх справ України передавати впродовж поточного року безоплатно компоненти та препарати донорської крові на загальну суму 600,0 тис. грн. з оформленням документів згідно з вимогами чинного законодавства України; проголосували за передачу в оренду майна КП \"Річковий вокзал\" обласної ради; надали пільгу у сплаті за оренду приміщень на 2015 рік обласним організаціям ветеранів, Національної спілки письменників, Національної спілки майстрів народного мистецтва України та ВОІ «Союз організації інвалідів України». Окрім цього, депутати продовжили на 5 років термін дії контракту із директором КЗ «Обласна спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву» обласної ради Леонідом Сіренком та призначили Генеральним директором КП «Облпаливо» Івана Грицюка.

Також на сесії заслухали звіти про роботу комунальних підприємств. Прозвітував про діяльність КП «Агентство розвитку Черкащини Черкаської обласної ради» його керівник Анатолій Хмільківський. Його звіт був підтриманий депутатами.
38 сесія облради пройшла конструктивно
Потім зі звітом про діяльність комунального підприємства «АТП Черкаської обласної ради» виступив директор підприємства Володимир Канівець. За його словами, з метою оптимізації витрат на діяльність АТП у квітні 2014 року на підприємстві здійснено скорочення працівників на 18 штатних одиниць. Це дозволило зекономити 616 тис. грн.
Окрім того, на виконання рішень обласної ради було проведено чотири аукціони та реалізовано 12 автомобілів на загальну суму 481 тис. грн.

На сьогодні у розпорядженні підприємства перебуває 22 транспортних одиниці. Аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства за 2013, 2014 роки показав, що підприємство вийшло на прибутковий рівень роботи, виконавши фінансовий план та взяті договірні зобов’язання. Також Володимир Іванович відзначив, що у звітному періоді було значно зменшено використання автомобілів посадовими особами обласної ради та облдержадміністрації у квітні-грудні 2014 року в порівнянні з аналогічним періодом 2013 року, що дозволило зекономити бюджетні кошти в сумі 1918,8 тис. грн. Депутати цей звіт підтримали.38 сесія облради пройшла конструктивно

Також на розгляд сесії виносилася низка звернень до центральних органів влади. Серед них, Звернення депутатів Черкаської обласної ради до Президента України П. Порошенка, Голови Верховної Ради України В. Гройсмана, Прем’єр-міністра України А. Яценюка щодо розробки та прийняття Закону України з регулювання споживання солі в чистому виді в Україні; Звернення депутатів Черкаської обласної ради до Президента України П. Порошенка, Голови Верховної Ради України В. Гройсмана, Прем’єр-міністра України А. Яценюка щодо визнання ОУН та УПА воюючою стороною у визвольній боротьбі за незалежність України, оскільки ветерани цих організацій протягом тривалого часу залишаються поза увагою держави та соціального забезпечення; а також Звернення депутатів Черкаської обласної ради до Міністерства екології та природних ресурсів України щодо підтримки створення національного природного парку «Холодний Яр» з метою збереження для майбутніх поколінь природних та історико-культурних комплексів й об’єктів урочища. Та жодне з цих звернень не знайшло достатньої підтримки серед представників депутатського корпусу.