Валентина Коваленко взяла участь в засіданні Ради Федерації профспілок області

10 квітня 2015, 12:00
Валентина Коваленко взяла участь в засіданні Ради Федерації профспілок області9 квітня 2015 року Федерація профспілок Черкаської області провела засідання Ради, під час якого було обговорено виконання програми дій профспілок Черкащини на 2011-2015 роки, а також питання проведення Першотравневих заходів..

В засіданні взяла участь голова обласної ради Валентина Коваленко.

З аналізом ситуації виступив голова Федерації профспілок Петро Шевченко. Як зазначив він у своїй доповіді, впродовж 2011-2015 років основними напрямками роботи Федерації профспілок області були і є захист прав спілчан, гідна праця, продуктивна зайнятість населення, збереження діючих та створення нових робочих місць з достойною заробітною платою, безпека на виробництві тощо. Задля цього розширюється співпраця профспілок з органами влади, роботодавцями через укладення колективних договорів і угод, дієвим стає соціальний діалог, підписана обласна регіональна угода на 2015-2017 роки. Валентина Коваленко взяла участь в засіданні Ради Федерації профспілок області

Для забезпечення та реалізації конституційних прав громадян, членів профспілок налагоджена співпраця з обласною державною адміністрацією, обласною та міською радами. Профспілки беруть участь у комісіях різних рівнів, колегіях ОДА та Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області, громадських радах при Державній фіскальній службі в Черкаській області, Антимонопольного комітету та обласній прокуратурі, є постійними учасниками засідань обласного об’єднання організацій роботодавців.

Однак не всі завдання виконано ефективно, адже продовжує залишатися високий рівень безробіття, низька заробітна плата та пенсії в порівнянні із загальним подорожчанням продуктів першої необхідності, продуктів харчування та плати за комунальні послуги.

Ці питання не залишили байдужими голів обласних комітетів профспілок працівників охорони здоров’я Валентину Кочубей, працівників культури Василя Марштупу, освіти і науки Ольгу Жалдак, інспектора з охорони праці та дотримання правил безпеки на виробництві Сергія Калюжного та інших. У своїх виступах вони піднімали питання щодо підвищення рівня оплати праці, погашення заборгованості з неї, створення робочих місць, відродження вітчизняного виробництва, зниження податків для підприємств, зниження тарифів та цін на житлово-комунальні послуги, медичне обслуговування населення.Валентина Коваленко взяла участь в засіданні Ради Федерації профспілок області

Голова обласної ради Валентина Коваленко, звертаючись до присутніх на засіданні Ради, зазначила, що впродовж року вона неодноразово зустрічалася з профспілковим активом області, тому всі думки, які тут озвучували, їй зрозумілі.

– Ми однаково відчуваємо больові точки. І ця зустріч так само є важливою для мене, бо є можливість знову почути і відреагувати відповідно моїх сил і повноважень, – сказала Валентина Коваленко. – Знову ж таки, я хочу підкреслити, що профспілки – це найактивніша зараз сила, яка представляє всі сфери діяльності колективів області. Ви часто збираєтесь і швидко реагуєте на соціальну напругу. Вимоги ваші зрозумілі. Однак треба вистояти, бо йде війна. Треба говорити з людьми, але треба і упереджувати владу від радикальних дій. І це мають робити профспілки разом з владою.

Валентина Коваленко сказала також, що у разі, якщо Федерація профспілок звернеться до сесії обласної ради із пропозиціями до Уряду і Верховної Ради, то питання про підтримку їхніх вимог буде внесено до порядку денного для обговорення депутатами обласної ради і прийняття рішення.Валентина Коваленко взяла участь в засіданні Ради Федерації профспілок області

В ході роботи засідання, члени Ради Федерації профспілок області своїм рішенням підтримали постанову Федерації профспілок України «Про дії Федерації профспілок України в умовах багатократного стрімкого підвищення цін і тарифів та катастрофічного падіння рівня життя населення» та схвалили Звернення до Голови Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо підвищення мінімальної заробітної плати з 1 липня та з 1 грудня 2015 року, рівня оплати праці, пенсійного забезпечення до реального прожиткового мінімуму та зниження тарифів на комунальні послуги; а також до Черкаської обласної державної адміністрації та обласного об’єднання роботодавців щодо необхідності підвищення заробітної плати працівникам підприємств області на рівень не нижче показника інфляції.

Окрім того, учасниками Ради Федерації профспілок області прийнято також рішення щодо проведення 1 травня в м. Черкаси Першотравневої демонстрації.